Çarşı sessiz kalmaya karşı

Güncelleme Tarihi:

Çarşı sessiz kalmaya karşı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2012 12:55

Beşiktaş'ın arkasındaki en büyük destek olan taraftar grubu “Çarşı”, takımlarına verdiği desteğin yanı sıra ülke ve dünya gündeminde olan olaylara karşı da sessiz kalmıyor.

Sportif açıdan takımlarına önemli destekte bulunan “Çarşı”, sosyal konularda da verdiği mesajlarla sadece taraftar olmadığını ortaya koydu.

Son olarak Van'da meydana gelen depremin ilk gününden itibaren depremzedelerin yanında olan Beşiktaş Çarşı, ülke ve dünya gündemindeki diğer konularda da duyarlığını göstermeyi bildi.

Kızılay öncülüğünde kan bağışına katılan taraftarlar, savaştan, ırkçılığa, hayvan haklarından Filistin'e kadar her konuda mesajlarıyla önemli konulara dikkat çektiler.

-“Biz varız üşümeyeceksin”-

Beşiktaş Çarşı, son dönemde en büyük duyarlılığı Van'da meydana gelen depremde zarar görenler için gösterdi.

Depremin ardından maçlarda açtıkları pankartlarla depremzedelerin yaşadıklarına dikkat çeken taraftarlar, bununla kalmayıp yardım kampanyalarıyla depremzedeler için çok sayıda malzeme toplayıp, Van'a ulaştırmasını da bildiler.

Takımlarının 20 Kasım tarihinde Galatasaray ile yaptığı derbi maçında sadece sahaya odaklanmayan taraftarlar, “Güneşi yolluyorum sana dayan, biz varız üşümeyeceksin” pankartıyla kış şartlarında zor günler geçiren taraftarlara selamlarını yolladılar. Taraftarlar, açtıkları pankartı kapalıdan yeni açığa doğru taşıyarak da depremzedelerin duygularına tercüman olmaya çalıştılar.

Beşiktaşlılar, bununla kalmayıp Van'ın plaka numarası olan 65. dakikada üstlerindekini soğuk havada çıkararak soğuk depremzedelerin duygularını bir kez daha paylaştılar.

-Sahaya Van için atkı attılar, kulüpleri ceza aldı-

Taraftarların Van için ilk eylemleri, Fenerbahçe ile 27 Ekim'de yapılan maçta atkılarını sahaya atmalarıydı.

Takımlarının ezeli rakipleriyle yaptığı karşılaşmanın son dakikalarında taraftarlar, Van'a gönderilmek atkılarını sahaya attılar. Bu atkılar Van'a gönderilmek üzere toplanırken, saha dışında da taraftarların getirdiği malzemeler de depremzedeler için bir araya getirildi.

Ancak Beşiktaşlı taraftarların bu duyarlı davranışları kulüplerine pahalıya patladı. Siyah-beyazlı taraftarların yardım amacıyla sahaya attığı malzemeler maçın gözlemcisi tarafından rapor edilince, Beşiktaş Kulübü'ne Futbol Federasyonu Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu tarafından para cezası verildi.

Taraftarlar, ikinci depremde hayatını kaybeden Japon yardım gönüllüsü Dr. Atsushi Miyazaki'yi de unutmadılar. Her maçta farklı pankartlarıyla herkesin gönlünü kazanan taraftarlar, yine Galatasaray ile oynanan karşılaşmada “Çekik Gözlü Japon Kardeşim Dr. Miyazaki” pankartı astılar.

-“Gazze Ağlamasın”-

Beşiktaş Çarşı'nın duyarlı olduğu bir diğer konu ise Filistin ve Filistinlilerin yaşadıkları oldu.

Maçlarda “Gazze Ağlamasın”, “Her Yer Filistin, Hepimiz Filistinliyiz” pankartlarıyla Filistinlilere selam gönderen Beşiktaş Çarşı, bu ülke insanlarına da manevi yönden destek verdiler.

-Beşiktaş Çarşı ırkçılığa da karşı-

Çarşı Grubu, maçlarda astıkları pankartlarda ırkçılığa da geçit vermediler.

Avrupa'nın çeşitli statlarında özellikle Afrika kökenli oyunculara yönelik yapılan ırkçı hareketlere en büyük tepkiyi siyah-beyazlı taraftarlar verdi.

Barcelona'da oynadığı dönemde rakip takım taraftarların ırkçı tezahüratlarına maruz kalan Eto için “Hepimiz Eto'o yuz!” pankartı açan Beşiktaşlı taraftarlar, birçok kez bu konuda tepkilerini ortaya koydular.

“Tribünde Irkçılığa Yer Yok” pankartının yanı sıra “Irkçı Olmak Cimbomlu Olmaktan da Beter gibi” zaman zaman rakiplerine dokunduracak kadar esprili olan taraftarlar, “Hepimiz Hala Zenciyiz” pankartıyla her zaman bu yönde duyarlı olacaklarını gösterdiler.

-Savaşa hayır-

Hazırladıkları pankartlar ve tezahüratlarıyla her maç öncesi herkesin merakla beklediği Beşiktaş Çarşı, savaşa da geçit vermedi.

Çarşı, dünyada yaşanan çatışmaların son bulması yönünde maçlarda defalarca pankart açtı. “1 Gün Barış 365 Gün Savaş Olmaz”, “Beşiktaş'lıyız Savaşa Karşıyız”, “Ne ırak, ne filistin, ne lübnan, akmasın artık hiç kan, ölmesin yüzlerce can, her savaşa karşıyız” pankartlarıyla savaşın anlamsızlığına dikkat çekmesini bildiler.

-“Bu Vatanı Bölemezsiniz”-

Çarşı, açtıkları bazı pankartlarda ise vatan sevgisini dile getirdiler.

“Bu Vatanı Bölemezsiniz” pankartıyla bu yöndeki tavırlarını net bir şekilde ortaya koyan taraftarlar, zaman zaman yükselen terör olayları nedeniyle bu konuya dikkat çekmeye devam ettiler.

Beşiktaş Çarşı, “çArşı Teröre Karşı!”, “Bu Vatan İçin Yaşadınız, Bu Vatan İçin Öldünüz... siz toprağa değil kalplere gömüldünüz” ve “Şehitler Ölmez Vatan Bölünmez” pankartları açarken, “18 Mart 1915 Şehitlerimiz” pankartıyla geçmiş dönemde vatan için ölenleri de unutmadılar.

-Özel günler hep hatırlandı-

Taraftarların her sezon unutmadığı günler de oldu.

Hz. Muhammed'in doğum gününü her yıl hatırlayan ve son olarak tribünlere “Hz. Muhammed 1481 Yaşında”' pankartı asarak Kutlu Doğum Haftası'nı kutlayan Çarşı, “Kadir Gecesi mübarek olsun” pankartıyla da kutsal günlerin maçlarda hatırlanmasını sağladılar.

Türkiye'de ve dünyada yaşanan her olaya cevabı olan taraftarlar, “Maganda Kurşununa Hayır!” pankartıyla bu şekilde ölenlere dikkat çekerken, “Vergimizi de Vereceğiz, Şampiyon da Olacağız” pankartıyla vergi vermenin kutsallığını göstermiş oldular.

Taraftarlar, son dönemde gezegen olmadığı yönünde bilim adamları tarafından açıklama yapılan Pluton için bile pankart açmayı ihmal etmediler. “Hepimiz Plütonuz” diyebilen taraftarlar, bazen de ozon tabakası olup tribüne “Hepimiz Ozon Tabakasıyız” pankartı astılar.

“Küresel Isınmayın!” diyerek dünyadaki iklim değişikliğine dikkat çeken Beşiktaş Çarşı, gün geldi “Hepimiz Özürlüyüz” diyerek engelli vatandaşların yanında oldular.

Taraftarların son dönemde en duyarlı olduğu konulardan biri de Somali oldu. Türkiye'nin ön ayak olmasıyla tüm dünyanın yardımlarını çoğalttığı Somali'ye yardımların artması için “help somalia” pankartı asan Çarşı, bazen de hayvan haklarını gündeme getirdiler. Beşiktaş Çarşı, “Hayvan barınaklarına ilgi!!!” pankartıyla bu konuda da kamuoyunun duyarlı olmasını istedi.

-Tez konusu bile oldular-

Sosyal konulardaki tavırlarıyla dikkat çeken Çarşı, geçmiş yıllarda üniversitelerde tez konusu bile oldu.

Kocaeli Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden mezun olan Sema Tuğçe Dikici, yüksek lisans tezinde de Beşiktaş taraftarı olmayı ve Çarşı Grubu'nu incelerken, daha sonra bu araştırmalarını bir kitapta topladı.

Dikici, tezinde siyah-beyazlı taraftarların ilginç slogan ve pankartlarını da bir araya getirirken, Çarşı'nın her konuda görüş belirtebildiğini geçmiş yıllarda ifade etti.
Sadece Çarşı Grubu'nu değil, Beşiktaş ve Beşiktaşlılığı da inceleyen Dikici, tezini tamamlamasının ardından bu çalışmasını “Çarşı/Bir Başka Taraftarlık” adlı kitapta toplamıştı.

-Yönetici Saka: “Taraftarların tavrı övgüyle söz ediliyor”-

Beşiktaş Kulübü yönetim kurulu üyesi Orhan Saka, siyah-beyazlı taraftarların sosyal konulardaki davranışlarının övgüye değer olduğunu dile getirdi.

Aynı zamanda taraftarlardan sorumlu yönetici olan Saka, siyah-beyazlı taraftarların hem Türkiye'de, hem de ülke dışında adından çok söz ettiren, önemli konuma sahip bir taraftar kitlesi olduğunu belirterek, “Beşiktaşlılar, taraftarlığın ötesinde sosyal sorumluluk projesiyle de öne çıkan, yaptıkları katkılarla örnek olan bir taraftar grubudur. Taraftarların elde ettiği bu unvan kolay kazanılan bir unvan değil. Sosyal sorumluluk projesinde elde edilen kazanımlar yılların birikimi. Türkiye'de ve yurt dışında övgüyle söz edilen faaliyetler. Ben de kendilerini bu konuda kutluyorum” dedi.

Van'da yaptıkları yardımlara değinen Orhan Saka, şöyle konuştu:
“Hem kan bağışı, hem de maçlarda attıkları atkılar ve formalar takdire değer işler. Ama maalesef o maçta sahaya atılan atkılar nedeniyle maç durdu. Bu nedenle 20 bin lira para cezası aldık. Federasyonun elini vicdanına koyması lazım. Takımlara yönelik art niyet olmadığı için davranışı hoş görüyle karşılamalıydı. İyi niyet gösterisini kulübümüz 20 bin lira cezayla karşıladı. Ancak taraftarların hareketinin olağanüstü olduğunu düşünüyorum. Beşiktaş taraftarı sloganlarıyla, yaptıklarıyla ülkede ve yurt dışında en önde gelen taraftar kitlesidir.”

-Çarşı üyesi Güner: “Durup dururken duyarlı olmadık”-

Beşiktaş Çarşı'nın üyelerinden Ayhan Güner ise taraftarların durup dururken duyarlı olmadığını ifade ederek, şunları söyledi:
“Ülkemizi karış karış gezdik. Deplasmanlarda duyarlılığımız arttı. Sivil toplum örgütü gibi görülmeye başladık. Van'a yaptığımız yardımlar önemli değil. Burası Muş olmuş, Edirne olmuş fark etmez. İnsanları bir noktada buluşturmaya çalıştık. Fenerbahçe maçında Vanlılar için atkılarımızı attık. Daha sonra bir kampanyayla malzeme topladık. Kızılay'ın ortak hesabında 40 bin lira topladık. Bu parayla 10 tane mevlana evi aldık. Oraya giden arkadaşlar oldu. Vanlılar yardımdan çok duyarlılığa sevindiklerini ifade ettiler. Van'ın yeri ayrı ayrıca. Geçmişte Beşiktaş burada kamp yaptı. Bunun yanında Kızılay'da kan kampanyası yaptık. Her türlü olayda varız. Avrupa'da ırkçı olaylar oluyor. Üzülüyoruz. Bu konuda da pankartlarımızla taviz vermeyiz.”

Ayhan Güner, taraftarlığın içini doldurmalara halinde olayın farklı boyutlara geleceğini ifade ederek, “Biz sadece futbolcu Eto için pankart açmadık. Avrupa'da yaşanan balık ve yunus katliamlarına da tepki verdik. En küçük gezegen Pluton için de eylemde bulunduk. Sabah bir kalktık Pluton gezegen değilmiş. Buna üzüldük ve Pluton'a da sahip çıktık” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!