Hacettepe Üniversitesi'nden “dev” proje

Güncelleme Tarihi:

Hacettepe Üniversitesinden “dev” proje
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2012 11:29

Hacettepe Üniversitesi (HÜ), “dev” bir projeyle Türk sporuna damgasını vurmaya hazırlanıyor.

Olimpiyatlarda başı çeken ülkelerde uygulanan projeleri inceleyen üniversite, geleceğin olimpiyat şampiyonlarını yetiştirme hedefiyle dünya standartlarında bir “Spor Bilimleri Enstitüsü” kurmak için kolları sıvadı.

HÜ Rektörü Murat Tuncer, enstitünün, yetenekli çocukları bulup yetiştirmeye yönelik bir performans geliştirme merkezi olacağını belirterek, “Bugün sadece bir DNA örneğiyle çocuğun ileride olimpiyat şampiyonu olup olamayacağını söyleyebilirsiniz. Projemizin iki bölümü var. Birincisi bu başarılı çocukları bulmak, ikincisi de bulduktan sonra yetiştirmek” dedi.

Bir sporcunun kendi gayretleriyle ancak bir yere kadar gelebileceğini ifade eden Tuncer, “Eğer dünya çapında üst düzey bir yarışma söz konusuysa, rakiplerinizle aynı seviyeye çıkabilmeniz için onlarla aynı şeyleri yapmanız lazım. Olimpiyatlar dünyada ayrı bir alan. Bilimsel bir altyapı olmadan gelen başarı tamamen tesadüftür. Gelse bile sporcu çıkar birkaç yıl başarılı olur, sonra kısır bir döneme girer” diye konuştu.

Tuncer, Çin'in son 10 yılda bu konuya büyük önem verdiğini, Japonya'nın 1991'den beri böyle bir tesise sahip olduğunu, ABD'nin ise çok ciddi çalışmalar yaptığını anlatarak, “Bu ülkelerin başarısı sporcu sayısının çokluğundan gelmiyor. İyi sporcu seçmek, onu eğitmek, bilimsel alt yapısını kurmak ve kurumsallaşmak. Enstitüyü kurduktan sonra tüm çalışmalarımız olimpiyatlarda ilk 10'a girebilme yönünde olacak. Olimpiyatlardan da öte, Türkiye'nin spor alanında artık kurumsal olarak hissedilir, kabul edilebilir hale gelmesi önemli” dedi.

-“Enstitü 40 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulacak”-

Enstitünün 40 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulacağını belirten Tuncer, sözlerine şöyle devam etti: “Proje HÜ Senatosu'ndan geçti. Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'a kısaca bahsetme şansım oldu, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek tam destek sözü verdi. Enstitü Türkiye'nin tanıtımını da yapacak. Çünkü bir çok yabancı sporcu gelip burada çalışabilecek. Ekonomik anlamda bir getirisi de olacak, bir endüstri aynı zamanda. Enstitü hayata geçtiği takdirde 2020 olimpiyatlarında çok büyük bir başarı sağlanacağını düşünüyorum.”

Rektör Murat Tuncer, tesislerin yapımı için tahmini 18-24 ay arası bir süre belirlediklerini dile getirerek, “Toplam maliyet kabaca 200 milyon lira. Bunun 100-110 milyon lirası tesis, 80-90 milyon lirası ise teknik ekibe harcanacak. Bu rakamlar yüzde 20 oranında azalabilir” dedi.

Kalkınma Bakanlığı'nda yatırım bütçelerinin görüşüldüğünü belirten Tuncer, “Biz bu projeyi bütçelere bir iz olarak koyduk. Bu parayı birden bire istemiyoruz, ama bunu proje başlığı altında sayısal olarak geçirdik” diye konuştu.

“Bu olmazsa bir (B) planımız var” diyen Tuncer, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) kiralanan araziyi almaları halinde belirli bir gelir elde etmek istediklerini vurgulayarak, şunları söyledi: “Bu arazi çok kıymetli. Aşağı yukarı 400 bin dönüm civarında. Bu arazinin uzun vadede, yarısını bile kullansak aşağı yukarı yıllık 50 ile 100 milyon liralık sabit gelirimiz oluyor. Bu çok önemli bir rakam, neredeyse yatırım bütçemizden fazla. Alt yapısını, binasını TOKİ ile uzun süreli bir anlaşmayla hemen yapıp bitirebilir ve uzun vadede ödeyebiliriz. Konuyla ilgili Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın talimatlara var. Milli Savunma Bakanımız da, hemen kabul etti ve talimat verdi ama biraz sanırım bürokrasi bunu biraz geciktiriyor.”

-“İsteyen her sporcu kullanabilecek”-

Spor Bilimleri Enstitüsü'nü isteyen her sporcunun kullanabileceğini belirten Murat Tuncer, “Teknik alt yapısı hazırlanıyor. Tesis yurt dışından gelenlere paralı olacak. Bizim sporcularımıza ülke olarak zaten müthiş bir destek veriliyor. O destek buraya yönlendirilecek. Sponsorlar olabilir. Temel olarak kendi kendini çevirecek hale geleceğini düşünüyorum, ama kuruluş aşamasında devlet desteği alınacak” dedi.

Tesiste araştırma laboratuvarları, antrenman ve spor kompleksleri, test alanlarının yanı sıra “yükselti oteli” ve “rüzgar tüneli” gibi bölümlerin de yer alacağını dile getiren Tuncer, “Uzun süreli çalışamalar esnasında sporcular bu otelde kalabilecek ve otel içinde daha düşük basınçta yaşayacaklar. Bu da kan hücrelerinin salgıladığı eritropoetinin düşük basınçta daha fazla salgılanmasını sağlayacak. Bu da sporcunun kan hücrelerinin oksijeni taşıma kapasitesini daha da artıracak. Rüzgar tünelinde ise sporcular rüzgar ve hava direncine maruz bırakılarak bu tür ihtimallerin olduğu branşlara özgü ölçümler yapılacak” diye konuştu.

Enstitüde görev yapacak yeterli sayıda bilim adamının bulunduğunu kaydeden Tuncer, önemli olanın tesisi kullanılabilir halde tutabilmek olduğunu ve bu anlamda yeterli bilgi birikimine sahip olduklarını söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!