"FIBA Başkanı olmam isteniyor"

Güncelleme Tarihi:

FIBA Başkanı olmam isteniyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2013 12:32

Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel, Radyospor'a özel açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel, Radyospor'a özel açıklamalar yaptı. Radyospor programcısı Eyüp Yıldız'a röportaj veren Demirel, yeni dönem, milli takım ve bir çok konu hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Yeni dönemde basketbolu daha ileriye taşımak adına projeleriniz nelerdir?
2012 yılında hazırladığımız bir stratejik plan vardı bu plana sadık kalacağız, basketbolun dünyada ki 3 merkezinden biri olmak için çabalayacağız. Bu sadece federasyon olarak bizim yapabileceğimiz bir şey de değil, sorumluluk alan tüm paydaların görevlerini layıkıyla yerine getirmesi gerekiyor. Önümüzde ki günlerde Türk Basketbolunun Davranış Kurallarını açıklayacağız, antrenörlerimiz, hakemlerimiz oyuncularımız ve taraftarlar için 'Code of Conduct' dediğimiz kurallarımız var onları açıklayacağız. Hep beraber basketbolumuzu yeni bir noktaya daha ileriye taşımaya çalışacağız.

Haberin Devamı


Yazın Avrupa Şampiyonasına katılabilmek için Erkek Milli Takımı'mız ön eleme maçları yaptı, genç bir takımla mücadele ettik, takımımızın performansını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Avrupa Şampiyonası elemelerinde 14 kişilik milli takımımızda 9 oyuncu ilk defa A Milli Takım'da yer almıştı, eleme maçları olduğu için hedefimize ulaşırken bu genç oyuncularımızı da kazanmak istedik bu yönde bir çalışma yürüttük. Belki gruplara kalmayı son maça kadar uzattık ama bazı genç oyuncularımızı kazanmak adına yeni yapılanmamız adına yararlı bir turnuva oldu. Ama bu demek değil ki önümüzdeki turnuvada tecrübeli oyuncularımız kadroda yer almayacaklar madalya için mücadele etmeyeceğiz, aksine mutlaka bu olacak biz eleme maçlarında gençleri de kazanmış olduk. Slovenya'da düzenlenecek olacak Avrupa Şampiyonası'nda son 4' e kalmak madalya almak için mücadele edeceğiz. Yine 2014 yılında düzenlenecek olan Dünya Şampiyonası'na da katılıp madalya almak istiyoruz. Fakat milli takımlarımızda sorumluluk alan oyuncularımızın maalesef kulüplerinde yeterince sorumluluk ve süre alamadıklarını görüyoruz, burada kulüp yöneticilerine ve antrenörleri bu konuya da dikkat etmeliler diye düşünüyorum. Özellikle Avrupa kupalarında mücadele eden kulüplerimiz genç oyuncularımıza fazla şans vermiyorlar bu durum milli takımımızın lehine olmuyor olumsuz oluyor.

Haberin Devamı

Enes Kanter'in Milli Takıma katılmaması çok konuşuldu, eleştirenler oldu, hak verenler oldu, siz neler düşünüyorsunuz?
Enes Kanter kendisini buraya getirenlere yanlış yaptı tepki görmesi normal. Enes Kanter'in takıma gelmemesine hak vermek mümkün değil, federasyonun ve kulüplerimizin alt yapı çalışmaları sayesinde bir yerlere gelmiş insanların sakatlık veya geçerli bir sebep olmadan gelmemeleri ve hatta bunu son dakikada bildirmeleri doğru değil, bunu kim yaparsa yapsın tepki görmesi normal. Enes Kanter'e kimler hak verir bilmem ama ne federasyon yetkilileri ne hocaları ne de basketbola gönül veren insanlar bu durumu kabullenemez. Bizimde bu konuda tutumumuz çok net kesinlikle hak vermiyoruz.

Haberin Devamı

Milli Takımımızın baş antrenörü kim olacak bu konuda karar verdiniz mi?
Yeni antrenörümüzü şubat ayında açıklayacağız 3 yerli 3 yabancı üst düzey isim var listede
Uzun süreler takımın başında kalabilecek bir isim istiyoruz ve tabiki de üst düzey bir koç bulmak zorunluluğumuz var. Tanjevic'in çok uzunca süre başarıyla yönettiği takımımızı bir ileri seviyeye taşıması için hata yapmadan ince eleyerek en doğru ismi bulmaya çalışıyoruz. Bunun için kısa bir liste oluşturduk, 3 yerli ve 3 yabancı isim var listemizde onlarla bir şekilde görüşerek bir noktaya varacağız. İsimleri basketbolseverler kolayca tahmin edebilirler. Burada isim vermem doğru olmaz, bu 6 kişilik liste içinde ki isimlerin hepsi ülkemizde ve Avrupa da çok tanınan isimler. En uygun ismi seçip şubat ayında açıklayacağız.

Haberin Devamı

Milli takım antrenörünün kulüp takımı çalıştırması çok tartışılan bir konu. Siz ne düşünüyorsunuz bu konuda?
Milli Takım antrenörü kulüp takımı da çalıştırabilir bizim açımızdan sakıncası yok. Benim de 20 senelik tecrübem içerisinde, bu konuda zaman zaman çalıştırmaması gerektiğini zaman zamanda çalıştırması gerektiğini düşündüğüm dönemler oldu. Koçluk reflekslerinin bozulmaması pratik yapması ve hızlı kararlar verebilmesi adına kulüp takımı çalıştırması yerinde olabiliyor. Ayrıca sadece Milli Takım çalıştıran bir antrenör istediğiniz zaman onun ekonomik beklentilerini karşılayamazsanız, iyi bir antrenör de alamayabiliyorsunuz. Federasyonumuzun böyle bir problemi yok tabi ki, Allah'a çok şükür federasyonumuzun ekonomik gücü yerinde ayrıca gerekirse Ankara'dan da bu konuda destek alabiliyoruz. Şimdilik, yeni dönemde çalışacağımız antrenör sadece Milli Takımı çalıştırsın diye bir düşüncemiz yok. Milli Takımla beraber herhangi bir kulüp takımını da çalıştırabilir.

Haberin Devamı

Euroleague maçları çok büyük bir ilgi çekmeye başlamış durumda. Bir çok takımımız bu organizasyona düzenli katılmak istiyor. Bu konuda federasyonun girişimleri var mı?
Euroleague’in maç sayısını fazlalaştırıp maçları Perşembe, cuma oynatmasını doğru bulmuyorum.
İspanyol kulüpleri daha fazla katılıyor, bizden 2 kulüp direkt katılıyor ama 3 kulübe çıktık veya Eurocup'ı kazanırsak 1 takımla daha katılabileceğiz. Euroleague çok önemli bir organizasyon mesela Maccabi İsrail ligi kötü olduğu için rekabet olmadığı için, Euroleague'in yarattığı değerler sayesinde böyle yatırım yapabiliyor. Şimdilik Türkiye olarak bizim kontenjanımız belli. Bu konunun dışında, Euroleague'in maç sayısını arttırması ve maçları perşembe cuma oynatması riskli görüyorum. Yerel liglerin güçsüzleşmesi sıkıntı yaratır, 20 takımlı NBA tarzı bir organizasyon düşünülüyorsa bu doğru olmaz. NBA'de takımlar şirket durumundalar ama okullar üzerinden bir yapılanma var alt yapı vazifesi görüyor bu okullar. Avrupa'da bu yeni anlayışın basketbola zararları olacağını düşünüyorum. Maç sayısının fazlalaşmasını, maçların perşembe cuma oynanmasını doğru bulmuyorum, yerel liglerde maçların tarihinde saatinde sıkıntılar yaşanıyor. Futbolda Şampiyonlar Liginin ne kadar doğru bir organizasyon olduğunu ne kadar değer yarattığını görüyoruz, basketbolda bazı takımların dayatmasıyla bu sisteme geçildi yanlış yapıldığını düşünüyorum, Şampiyonlar Ligi gibi bir sistem olmalı.

Beko Basketbol Ligine geçersek, takımlarımız Digitürk ve Beko'dan çok ciddi bir gelir elde etmiş durumdalar yeni sponsorluklar var mı? Takımlarımızın gelirlerini arttırmak için çalışmalar yapıyor musunuz?
Maçların gününe ve saatine antrenörler karar vermek istiyorlar. Basketbola yeni gelirler yaratmak için çalışmalarımız sürekli var, Beko Basketbol Ligiyle ilgili en önemli konu, maçların saatlerinin günlerinin kura çekiminden sonra belirlenmesi ve bu programa sadık kalınması, maçların günleri ve saatleriyle çok fazla oynanmaması önemli diyebilirim. Avrupa kupa maçlarında ki belirsizlikler, kulüplerin taraftarlarını çekmek için çabalamaması, maçların günlerine saatlerine antrenörlerin yöneticilerin karar vermek istemesi doğru değil. Böyle olması yerine asgari müştereklerde buluşup naklen yayınları daha düzenli hale getirmeye çalışıyoruz bununla beraber kulüplerimizin sponsorlarının ve dolayısıyla gelirlerinin artacağına inanıyoruz. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor.

Basketbolda da derbilerde deplasman yasağı var. Bu yasakla ilgili ne düşünüyorsunuz?
Derbilerde deplasman yasağını kulüpler istiyorlar bizde uyguluyoruz. Bu kulüplerimizin bir isteğiydi, çatışma ortamı doğmaması için kulüplerimiz bu kararı aldılar bizde bu duruma hak verdik ve devam ediyoruz. Kupa ve Cumhurbaşkanlığı maçlarında yarı yarıya tribünler olabiliyor, bu maçlarda İstanbul kulüplerimizin taraftarları bir araya gelebiliyorlar. Güvenlik önlemleri alarak olayların çıkmasına engel olmaya çalışıyoruz. Bu yasakların kalkması için taraftarların fanatizmden sıyrılmaları gerekiyor, ayrıca oyuncular, yöneticiler ve antrenörlerimize de görevler düşüyor. Hakem kararlarına çok fazla itiraz etmemeleri gerekiyor, hep birlikte hareket edersek esasında bu olayların önüne geçmek mümkün, tamamen iyi niyetle çözülebilecek bir konu diyebiliriz. Yeni sezonda eğer kulüplerimiz bu uygulama devem etsin derse bizde yine bu kararı destekleyeceğiz.

Basketbolseverlerin maçların şifreli kanaldan yayınlanmasıyla ilgili bazı eleştirileri var ve ayrıca basketbolun daha da yaygınlaşabilmesi adına haftada 1 maçı açık kanaldan yayınlamak mümkün olabilir mi?
Haftada 1 maçın açık kanaldan yayınlanmasını isteğini haklı buluyorum. Bu konuda kararı tek başımıza almıyoruz, kulüplerimizle beraber alıyoruz ve burada en önemli konulardan biri de kulüplerimize gelir yaratabilmek. Televizyonda önemli bir gelir durumunda, maçların bir platformdan sadece üyelerine yayınlanması izlenmesini sınırlıyor ayrıca haftada 1 maçın açık kanaldan yayınlanması isteğini de haklı buluyorum. Aslında biz 8 maçın da yayıncı kuruluş tarafından yayınlanmasını istiyoruz ama bunu sağlayamıyoruz. Bazen çok değerli maçlar yayınlanamıyor, bu maçları farklı bir şekilde yayınlayabilir miyiz diye görüşmeler içindeyiz. Federasyonumuzun TBFTV diye bir uygulaması var. Buradan da özellikle yayıncı kuruluşun vermediği maçları internet üzerinden yayınlamak istiyoruz.

Basketbol maçlarının İddaa'da yer almasıyla ilgili neler düşünüyorsunuz?
İddaa kulüplerimiz için önemli bir gelir kapısı. Bu konu çok hassas, hata yapmadan gölge düşürmeden, kulüplerimizin, oyuncularımızın olayın içinde olan herkesin çok dikkatli olması gerekiyor. Basketbola zarar verecek güvensizlik yaratacak hiç bir şeye mahal vermeden net davranarak bu işi yürütmek istiyoruz. İddaa'nın kulüplerimiz için önemli bir kaynak olduğu bir gerçek ama bu kaynağında doğru kullanılması gerekiyor. Bu paralar dikkatlice harcanmalı ve geri dönüşümü olmalı, yöneticilerimiz, antrenörlerimiz bu paraları doğru kullanmalı, aksi taktirde yanlış değerlendirilirse bunun basketbola bir faydası olmayacaktır basketbol bu seferde güç kaybedebilir.

Beko Basketbol Liginde mücadele edecek kulüplere salon ve organizasyon konusunda belirli standartları zorunlu kılmayı düşünüyor musunuz?
Ligimizde mücadele etmenin standartları var ama bazen esnetebiliyoruz. Bizim de 1. Lig'e özgün bazı kurallarımız var, salon kapasitesi, teknik imkanlar özel bölümler gibi belirli özellikleri zorunlu kılmış durumdayız fakat bazı şehirlerimizin bu konuda sıkıntıları var. Biz kural konusunda çok sert olduğumuz zaman, özellikle 2. Lig'de mücadele eden takımlarımız sıkıntı yaşayabilirler ve bu nedenle Beko Basketbol Ligi'ne çıkmakta istekli olmayabilirler bu duruma da düşmemek lazım. Edirne, Bandırma veya yeni salon yapılmasaydı G.Antep'de sıkıntılar yaşanabilirdi. Mersin'de de sorun vardı şimdi orada Akdeniz Oyunları için bir salon yapılıyor. Bu sorun çözülmüş durumda. Çok engelleyici olmanın da zaman zaman yararlı olmadığı gibi örneklerle karşılaştık o nedenle bu konuda esneklikler yapabiliyoruz. Euroleague'de bunu böyle yapıyor, standartları %100 uygulamadıklarını bazen esneklikler yaptıklarınızı görebiliyoruz Bizde standart konusunda denge tutturmaya çalışıyoruz.

Yabancı oyuncu kuralıyla ilgili düşünceniz nedir. 3+2 kuralını doğru buluyor musunuz? 5 Yabancı aynı anda sahada olabilir mi?
3+2 yabancı kuralını doğru buluyorum belki ileride azaltabiliriz. Yabancı oyuncu hikayesi en başından beri artarak bu noktaya geldi. Buradan da daha ileriye gitmesi mümkün değil, baktığınız zaman sınırsız yabancıya izin veren İtalya ve Almanya gibi ülkelere bakın zorluk çekiyorlar. Burada FIBA kurallarına uyarak kıta dışı sadece 2 yabancıya izin verip geri kalanını Avrupalı oyunculardan seçmek gibi bir yöntemde uygulanabilir ki biz bunu yapmıyoruz. Çünkü o zamanda kulüplerimizin ucuz oyuncu bulmak ve bütçeleri düşürmek gibi şansları da kalmaz. Amerika Kıtası'ndan oyuncu sayısı fazla olunca bütçeler düşebiliyor, uygun fiyatlı iyi oyuncular bulunabiliyor. Şuanda ki yabancı kuralı 3+2’nin iyi olduğunu düşünüyoruz daha fazlası olmayacağı gibi belki azalmada olabilir.

Kadın Basketbol Ligi'mizin bir sponsoru ve yayıncı kuruluşu yok. Bu konuda girişimler var mı?
Kadınlar ligine sponsor ve yayıncı kuruluş bulacağız. Çalışmalarımız var evet, belirli noktalara da geliniyor ama sonuçlandırmak kolay olmuyor. Kadın Milli Takımımızın Avrupa 2.’liği sonra Olimpiyatlar'da elde ettiğimiz 5. lik, Galatasaray ve Fenerbahçe'nin Avrupa'daki ve Türkiye liglerinde ki büyük gücü, kadın basketboluna yatırım yapan diğer kulüplerimiz, Tarsus, Kaski, İstanbul Üniversitesi, Mersin, Botaş ve Homend Antakya gibi pek çok kulübümüz ligimizin çekişmeli ve değerli olmasını sağlıyor. Sponsor geliri ve Televizyon geliri elde edebilmemiz çok önemli, Avrupa'da erkekler liglerine baktığımızda Beko ile ilk sponsor geliri elde eden lig bizim ligimiz oldu. İspanya ligi daha yeni sponsor bulabildi, Beko Avrupa'da 4 lige daha isim sponsoru oldu. Televizyon gelirlerinde ise İspanya ve Fransa'nın biraz gelir yaratabildiğini görüyoruz. Bunun dışında erkeklerde Türkiye'de ciddi bir televizyon yayın geliri yaratılabilmiş durumda, kadın basketbol liginin de yayınlanması ve sponsor sorunu çözülmesi için çalışmalarımız sonuç verecek ve önümüzde ki dönemde yayın ve sponsor sorunu olmayacak. İdda'dan da kadın basketbol takımlarımıza yarattığımız kaynak, kadın takımlarımız içinde önemli bir gelir olmuş durumda, kulüplerimizde alt yapıya yatırım yaparak oyuncu yetiştirerek bu paraları doğru değerlendirmeliler.

Son olarak FIBA başkanlığına tekrardan aday olacak mısınız?
FIBA Avrupa Başkanı olmam isteniyor. FIBA'nın geçenlerde küçük ülkelerin etkisiyle Avrupa Basketbolunun lehine olmayan bir karar alması söz konusu oldu. Belirli prensipler içinde hareket etmem FIBA’yı yöneten o genel sekretere kendi göreviyle ilgili bir taahütte bulunmamam neticesinde bu durum çıktı ortaya, şuan yönetimde de sıkıntılar var. 'FIBA Avrupa Basketbolu' mahkemede şuan CAS Mahkemesinde davası görülecek, olağanüstü genel kurulun yapılıp yapılmayacağı belli olacak. FIBA' ya 27 Federasyon dilekçe verdi olağanüstü genel kurul yapılması konusunda fakat FIBA Avrupa başkanı 15 dilekçe yeterli olduğu halde olağanüstü genel kurul kararı almadı. Bu nedenle Avrupa basketbolu mahkemelere düştü. Birikimlerim ve basketbolumuzun geldiği nokta itibariyle bir çok ülke bu süreçte benim önderlik etmemi istedi ama genel kurul sürecini olağanüstü genel kurula çevirip seçim yapmak benim çok tasvip ettiğim bir tarz değil. Bakalım bu olağanüstü genel kurulla ilgili CAS mahkemesinden 2 ay içinde bir karar çıkacak. Normal genel kurul tarihi ise Mayıs 2014 ve FIBA Avrupa başkanının benim olmam konusunda destekçi olanlar var, zamanı geldiğinde bu konuyu tekrardan değerlendireceğim.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!