Bugünü asla unutmayın

Güncelleme Tarihi:

Bugünü asla unutmayın
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2010 00:00

Lampard’ın çizgiyi geçen şutunda verilmeyen golle İngilizlerin elenişi ve Arjantin’in, Meksika karşısında Tevez’in yüzde yüz ofsayt golüyle öne geçip maçı kazanmasının ardından radikal kararlar için düğmeye basıldı.

Haberin Devamı

ALMANYA 2-1 öndeydi ve İngilizler tüm hatlarıyla saldırıyorlardı. Lampard’ın topla buluştuğu an Free State Stadyumu’ndaki binlerce İngiliz ayağa kalktı. Top Neuer’i geçti, üst direğin altına vurdu, sonra gol çizgisinin yaklaşık 40 santim içinden geri döndü.

“O an gol olduğunu gördüm. Oturduğum yerden çok net görülüyordu. Ama Uruguaylı yardımcı’nın yaklaşık 1.5-2 metreden göremeyişi golün verilmeyişine neden oldu”...

Bu sözlerin sahibi Şenes Erzik’i dün Güney Afrika’da buldum. Telefonun ucunda konuşurken işi teknolojiye, 6 hakeme, hatta FIFA Başkanlığı için yapılan kulislere getirdim. “Altan yanımdaki şahsın, (bu sözü söylerken gülüyor ve Michel Platini’yi kastediyordu) uçağıyla gittim İngiltere-Almanya maçına. Onunla birlikte de diğer maça gittik. İki maçı da, iki maçtaki önemli hakem hatalarını da izledik. Önce şunu söylemek gerek. Bu gün asla unutulmaz. Çünkü devrim niteliğinde kararlar çıkacak futbolda.”

Şenes Bey’i tanırım. Çok temkinli konuşur. Ama doğrudan konuya girerseniz sizi başka yöne de yönlendirebilir. Ben de bıraktım şu Platini kızgınlığımızı, onunla dostuluğunu bildiğim için sözü UEFA Başkanı’na getirdim.

“Altan, 8 yıl önce Platini beni aradı. O zaman FIFA Hakem Komitesi Başkanı’ydım. Bana, “Fransa’nın maçlarına benimle birlikte gelir misin?” dedi. Güldüm. ‘Tamam’ dedim. ‘Ama karşılığında sen de bizim maçlarımıza geleceksin’ diye yanıt verdim. O da bunu kabul etti. Sonrasını biliyorsunuz. Fransa ilk turda elendi, biz yarı final oynadık. Senegal’i eleyip yarı finale çıktığımız maç sonrası Platini soyunma odasına girip oyuncularımızı teker teker tebrik etti. Platini’yi karşılarında gören Milli Takım oyuncularımız da çok sevindi.”

Orta hakemin yükü hafifleyecek

/images/100/0x0/55ea46f7f018fbb8f8758cd1


Bu anektodun arkasından sözü tekrar çizgiyi geçen ama Uruguaylı hakeme takılan Lampard’ın vuruşuna getirdim. Çipli toplardan, kale içine konması planlanan ışın gözlerinden ve daha değişik teknolojik gelişmelerden bahsettim.
“Hatırlarsan Peru’daki 17 Yaş altı Dünya Gençler Turnuvası’nda bu teknoloji denendi. Ama memnun kalınmadı.” Neden, diye sordum, ama tam tatmin edici yanıt alamadım. Top üreticileri istememiş olabilir diye düşündüm. Çünkü şöyle düşünün. Üst düzey maçlarda topun içine çip, kale direklerinin içine ışık gözü koyulsa sıfır hata olabilir. Ama bunu dünya üzerinde yaygın hale getirmeniz için korkunç bir bütçeye ihtiyaç duyulur. Birçok futbol kulübü maddi kriz içindeyken böyle bir atılım yapmayı göze alamadı FIFA.

Ve devreye UEFA Başkanı Platini girdi. Tekrar söz Erzik’de.

“Altan, Platini bir öneri getirdi Peru’daki başarısızlıktan sonra. O da 6 hakem uygulamasıydı. Ve bu turnuvada gördük ki çok başarılı bir karar. 6 hakem sahada olursa yardımcı hakemlerin işi kolaylaşıyor. 6 hakem sadece ceza alanı içindeki olaylardan sorumlu olduğu için orta hakemin yükü de hafifliyor. Bundan sonra Şampiyonlar Ligi’nde, Euro 2012 elemelerinde 6 hakem uygulaması yapılacak.”

Rosetti finali kaçırdı

Şenes Erzik’e yine döneceğim. Ama Türkiye’nin en iyi spor yazarlarından biri olan Mehmet Demirkol’un dünkü yazısından bir pasaj alıp devam edelim. “...FIFA futbolun şahaneliğinin farkında olmayanlar tarafından yönetiliyor bugün. Hakem tartışmalarının futbolun en önemli unsuru olduğunu düşünenlerce. Dün bu durumun muhtemelen yıkıldığı an olarak tarihlere geçecek. Rosetti yol ayrımındaki FIFA’yı günlük olarak kurtaran ama orta vadede her şeyi değiştirecek kararı temel prensibe göre verdi: Görüntülere göre karar değişmez. Dünkü bu karar insan tutuculuğunun kendi teknolojisine yenildiğini de haykırdı bize. Futbol dünden sonra aynı kalamaz!”

Eline sağlık Mehmet diyelim ve Erzik’e dönelim.

“Rosetti yardımcısının kurbanı olmasa finalin en büyük adayıydı, ama olmadı” dedi Erzik. Ve futbolda devrim niteliğindeki bir kararın geri döneceğini söyledi bizlere. “Sadece topun çizgiyi geçip geçmediği konularında video görüntülerinden yararlanılabilir.” İşin bir de kulis tarafı var. Aslında Platini ile Blatter arasında FIFA başkanlığı arasında korkunç bir savaş var. Birinin istediğini diğeri istemiyor ve bu böyle gidip geliyor. 6 hakem kuralının 2010 Dünya Kupası’nda uygulanmasını Platini istemiş ama FIFA karşı çıkmış.

İlk uygulama Türkiye’de

Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener’e de ulaştık dün. “Her yerde futbolun ne kadar hızlandığını ve geliştiğini anlatıyorum. Hakem hatalarının kaçınılmaz olduğunu söylüyorum. İşte Dünya Kupası. Futbolun zirvesi ve yapılan hatalar.” Evet, haklı Özgener. Ama biz ısrarlıyız, en önce ilerleme kaydeden ve hataları azaltan ülkelerden biri olma yolunda adım atmak için. O yüzden bir teklif sunduk kendisine. “Süper Kupa finalinde ya da Ziraat Türkiye kupası’nda 6 hakem uygulaması yapılabilir mi?” diye. “Bunu Oğuz Sarvan’la konuşmam gerek Altan. Elimizdeki hakem sayısı önemli” dedi. Ben de Mehmet’in muhteşem kelimelerle anlattığı olayı Türkiye’ye uyarladım. “Ya Fenerbahçe-Trabzonspor maçının son saniyesinde Alex’in vuruşu Lampard’ın şutu gibi 40 santim içeriden çıksa ve seyirci sahaya inip sonra Bursa şampiyon ilan edilse ne yapardınız?” dedim. “Doğru söylüyorsun. Yüzde bir bile olsa böyle bir ihtimal var ve bunları düşünmek zorundayız” dedi.

İspanyollara göre 66’nın intikamı

DÜNYA basını Almanya’nın, İngiltere’yi 4-1 yendiği maçta sonucu hakem kararının belirlediği fikrinde birleşti. “Capello soyuldu” diyerek en ilginç yorumu ise İtalya’nın Tuttosport gazetesi yaptı.
DER STANDART (Avusturya): Yanlış Almanya’nın yolunu açtı.
KURİER (Avusturya): Almanya, İngiltere’yi rezil etti
BLİCK (İsviçre): Wembley golü geri döndü. Almanya, İngiltere’yi bitirdi.
EL MUNDO DEPORTİVO (İspanya): 66’nın intikamı.

Top gol olunca renk değiştirecek

Haberin Devamı

Bugünü asla unutmayın


DÜNYA Kupası’ndaki bariz hakem hatalarının ardından futbol maçlarında teknolojiden yararlanılması ve hakem sayısının artmasıyla ilgili tartışmalar alevlendi. Sadece güreşte uygulanan video sistemi gündeme gelirken, hakem sayısının da 6’ya çıkarılması kesinleşti. Teniste 1 orta, diğerleri servis ve çizgi olmak üzere 10, voleybolda ise biri baş, biri file, 4 tane de çizgi hakemi görev yapıyor. Böylece hata riski en aza indiriliyor. Tenis maçlarındaki Hawk-Eye (şahin göz) teknolojisinin futbol karşılaşmalarında da uygulanması halinde tartışmalı pozisyonların son bulacağı öne sürüldü. Böylece topların sahadaki net durumu belirlenecek.

Tamamı geçerse

Topların içine ve kale direklerine yerleştirilmesi düşünülen çipler sayesinde, topun tamamı kale çizgisini geçtiğinde rengini değişterecek bir sistemin geliştirilmesi de düşünülüyor. Böylece hakemin gol kararını daha sağlıklı verebilmesi planlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!