Spor yapmayı unutmayın

Ernest Hemingway; "Uzun bir hayat, insanın iyimserliğini yok eder. En iyisi, vücudu eskitip yaşlandırmadan, hayaller yıkılmadan, gençliğin mutluluğu içinde ölmek, bir ışık seli içinde gitmektir" demiş.

Bense Hemingway’i çok sevmeme rağmen, hep yarınlarla, gelecekle ilgili bir şeyler düşünmenin gerekli olduğuna inanıyorum. Bu, benim hayattan zevk almak için uydurduğum bir oyun gibi. Oyunun kuralı belli: Hep yarını düşün ve kafanı hep onunla meşgul et ki, ölümü düşünmeye zaman kalmasın.

Bir taraftan da, ölümü düşünmek, yani bu hayatın sonlu olduğunu hissetmek, yaşadığımız anı daha bir değerli kılıyor. Bu da otomatik olarak kendimizin değerini bilmemizi sağlıyor. Vücudumuza bakmamız, sağlıklı ve bilinçli beslenmemiz ise kendimizi hep güçlü ve enerjik hissedebilmemiz için çok gerekli. Benim stres, sıkıntı ve takıntılar için önerimse, beyninizi başka şeylerle meşgul ederek çalışmak ve spor yapmak.

Mantarlı kıymalı tava böreği

6 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Pişirme süresi 60 dakika

Malzeme listesi

3 adet hazır yufka

3 adet yumurta

2 su bardağı süt

50 gr bitkisel margarin

150 gr orta yağlı kıyma

1 adet yeşil soğan

1 adet sivri biber

1 adet orta boy domates

5-6 adet taze mantar

1 çay kaşığı tuz, karabiber

Kıyma ve 1 çay bardağı soğuk suyu orta boy bir tavada, orta ısılı ateşte, karıştırarak 4-5 dakika pişirin. Üzerine incecik kıyılmış yeşil soğan ve ince halkalar halinde dilimlenmiş sivri biberi ilave edin. Sürekli karıştırarak 4-5 dakika daha pişirip tuz ve karabiberi serpiştirdikten sonra ocaktan alın. Mantarları akan suyun altında yıkayıp rendenin iri tarafıyla rendeleyerek kıymalı harca ekleyin. Üzerine tavla zarı formunda doğranmış domatesi ekleyin. Eritilmiş margarin, süt ve yumurtayı derin bir kapta iyice çırpın. Yufkalardan birini geniş bir teflon tavaya serip kenarlarını tavanın dışına sarkıtın. Diğer yufkaları dörde bölün. Yufkaları teker teker tavaya yerleştirirken aralarına hazırladığınız sostan gezdirin ve yufka parçalarının yarısına geldiğinizde kıymalı mantarlı sosu yayın. Kalan yufkaları da aralarına sos gezdirerek yerleştirin ve tavanın kenarlarından sarkan yufkaları böreğin üzerine toplayarak kısık ateşte pişirmeye başlayın. Tavanın kapağını kapatarak ve ara sıra çevirerek böreği kısık ateşte en az bir saat kadar pişirin. Böreği sıcakken dilimleyerek servise sunun.

Dondurmalı İtalyan keki

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Malzeme listesi

25-30 adet kakaolu bisküvi (pötibör bisküvi de kullanabilirsiniz)

100 gr eritilip ılıtılmış bitkisel margarin

1 tatlı kaşığı tarçın

1-2 yemek kaşığı soğuk su

6-8 top vanilyalı dondurma

1/2 su bardağı çekilmiş fındık içi

6 ya da 8 top çilekli dondurma

1/2 su bardağı çilek

Parçaladığınız bisküviler ve tarçını mutfak robotunda un haline getirin. Derin bir kapta üzerine eritilmiş margarini ekleyin. Yoğurarak yumuşak bir hamur elde edin. Hamuru bastırıp kenarlarını 2 santim yükselterek yaklaşık 20-25 santim çapındaki kelepçeli kek kalıbına yayıp buzdolabına koyun. Diğer taraftan, vanilyalı ve çilekli dondurmayı ayrı kaplara koyup yumuşatın. Vanilyalı dondurmaya çekilmiş fındık içini, çilekli dondurmaya çekip püre haline getirdiğiniz çilekleri aktarıp karıştırın. Buzdolabındaki kalıbı çıkarıp vanilyalı dondurmayı karışıma kaşıkla aktararak buzdolabının derin dondurucusunda 15-20 dakika bekletin. Buzdolabından çıkarıp üzerine çilekli dondurmayı yayın. Dondurmalı keki derin dondurucuda 5 saat bekletin. Servise sunmadan dolaptan çıkarıp birkaç dakika bekletin.
Yazarın Tüm Yazıları