Spor ciddi bir olgudur...

BAŞARILI görüntü veren bir serinin son aşamasında, voleybolda kızlarımızın Sırbistan’a yenilmesinin faturasını sadece sporculara çıkaramayız.

Yalnız kızlarda değil, erkeklerde de Universiad oyunlarında iyi servis atamamamız takımımızın mağlup olmasında başlıca rolü oynadı. Bunun sorumlusu İtalyan antrenör ve yardımcılarıdır. Şanghay’da servisten peş peşe 10 sayı veren kız takımımızın durumu acı verirken hâlâ servis atışlarında yeterli antrenmanın yapılmaması hayret edilecek bir olay.
İtalyan hocanın bazı sporcuların sürekli hata yapmalarına rağmen bu duruma suskun kalması da anlaşılacak gibi değil.

Antrenör krizi var

Beijing Olimpiyatları, Akdeniz Oyunları ve Universiad’ı incelediğimizde ülkemizde bir teknik adam sıkıntısı olduğunu görürüz. Başta yüzme ve güreş olmak üzere hemen hemen her dalda bir antrenör krizi yaşanıyor. Oysa Londra Olimpiyatları için sporculara yapılan destek kadar antrenörlerimizin daha bilinçli bir şekilde kurslar görmesi gerekmektedir. Bu konuda yurt dışından getirilecek branşının uzmanı deneyimli teknik adamlarca her federasyonun antrenör kursu açması artık zorunlu hale gelmiştir. Uluslararası federasyonlar için bu teknik adamları bulmak pek zor olmayacaktır.

Kampanyayı kim denetliyor?

Yeni Spordan Sorumlu Devlet Bakanımız Sayın Faruk Nafiz ÖZAK ile GSGM Genel Müdürümüz Sayın Yunus AKGÜL’ün başlattığı Londra Olimpiyatları için sporculara destek kampanyası gerçekten yerinde bir uygulamadır. Bunun uzun vadede sporumuzda büyük ses getireceğine inanıyorum.
Ancak aldığımız duyumlara göre kendi çocuğuna burs veren federasyon başkanı ve antrenörler var. Ayrıca bu sporcuların yaş durumuna dikkat edilmelidir. Sporcuların performansları ve çalışma süreleri Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü tarafından kurulacak bir teknik kurul tarafından denetlenmeli ve her sporcu için Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’ne aylık rapor verilmelidir. Bunların yapılmadığı takdirde verilen destek boşa gitmiş olur.

Federasyon seçimleri

Spor federasyonlarının seçimlerinde Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ve Olimpiyat Komitesi’nden oluşturulacak bir ön seçim komitesinin kurulmasına büyük ihtiyaç var. Çeşitli kanallardan gelen kulislerle yapılan seçimlerin sonunda bazı federasyonlarda hiç çalışma yapılmadığı hakkında duyumlar gelmektedir. Bazı federasyon başkanları ve heyet üyelerinin seçim sonrası federasyonları ile ilgili faaliyetleri yapmadıkları ortadadır. Kendi asıl işlerini bırakamayacakları da bir gerçektir. Bu konuda federasyon başkanlarını teşvik edecek yeni bir yönetmelik hazırlanması çok faydalı olacaktır.
Amacımız Türk sporunun yapılan her türlü ciddi yatırım ile gerçekten başarılı olmasını sağlamaktır. Bunun için de sporcu ve antrenörden federasyon başkanlarına kadar tüm sporla ilgili bireylerin uyumlu ve ciddi bir şekilde Türk sporunun gelişmesinde aktif görev almalarıdır.
Yazarın Tüm Yazıları