Spor bölümleri fakülte oluyor

Güncelleme Tarihi:

Spor bölümleri fakülte oluyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2014 11:33

Sporla ilgili eğitim veren bölümler ve yükseköğretim kurumlarından 6 tanesinin fakülte olmak için Yükseköğretim Kurulu'na (YÖK) yaptığı başvuru kabul edildi.

Haberin Devamı

Hacettepe Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Uşak Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, 19 Mayıs Üniversitesi ve Uludağ Üniversitesi'nin spor bölümleri, Spor Bilimleri Fakültesi adı altında çalışmalarına devam edecek.

Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Haydar Demirel, spor bölümlerinin fakülte olmasının Türk sporunun gelişmesine büyük katkı sağlayacağını söyledi.

"Beden eğitimi algısı, dünyada çoktan değişti"

Eskiden beri gelen "beden eğitimi" algısının dünyada çoktan değiştiğini, Türkiye'nin de artık buna ayak uydurması gerektiğini vurgulayan Demirel, şöyle devam etti:

"Üniversitelerin spor eğitimi veren bölümlerine eskiden beri hep beden eğitimi öğretmeni yetiştiren bölümler olarak bakılır. Almanya'nın Nazi döneminden, İsveç jimnastik geleneğinden gelen bir süreçten bahsediyorum. Beden eğitimi dendiğinde akla okullardaki düzen alıştırmaları, bedenin iyi gelişmesi, disiplin edilmesi gelir. Artık durum değişti. İşin içine spor bilimleri girdi. Egzersiz fizyolojisinden biyomekaniğe, motor kontrolden egzersiz biyokimyasına kadar birçok alandan faydalanılmaya başlandı. Antrenman prensipleri değişti. Hücresel mekanizmalar aydınlatılmaya başlandı."

Spor fizyolojisinin insanın uç sınırlarını zorlayan bir disiplin olduğunu anlatan Demirel, "Spor fizyolojisi zamanla, zaten var olan fizyolojinin bile bilmediği şeyleri ortaya çıkarmaya başladı. İnsanın, en uç noktalarda ne gibi tepkiler verdiğini öğrenmeye başladık. O kadar çok çalışma, araştırma ve seminer yapıldı ki o kadar çok dergi çıkarılmaya başlandı ki bunun artık beden eğitimi kavramına sığması zaten mümkün değildi. Artık egzersizin vücutta, hücrede, molekülde yarattığı değişiklikler, uzaya çıkan astronotların kas atrofisinin nasıl önleneceği gibi konular araştırılıyor, yazılıyor, tartışılıyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

"Sporda başarının artmasını sağlayacak"

Spor bilimleri alanının, gittikçe büyüdüğünü ve kendi alt alanlarını oluşturmaya başladığını söyleyen Demirel, alanın fizyolojiye, biyomekaniğe katkıda bulunur hale geldiğini belirtti.

"Fakülteleşme süreci, spor bilimleri algısının, olimpiyatlara aday olan, olimpik sporcu yetiştirme yolunda adımlar atan Türkiye'de de benimsenmeye başladığı anlamına geliyor" diyen Demirel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu gerçekten önemli bir gelişme. Artık daha özgür bir şekilde kadrolaşma, yapılan yatırımların artması, lisans üstü programların, araştırmaların, ekip ve eleman sayısının çoğalması, alana daha ciddi ve saygın bir gözle bakılması gibi konularda daha etkin olacağız. Türkiye'de artık sadece beden eğitimi öğretmeni değil, spor adamı, spor bilimcileri yetiştirilecek. Bu da olimpik başarının artmasını sağlayacak."

"Hareketsizlik nedeniyle ortaya çıkan hastalıklar artıyor"

Spor bilimleri fakültelerinin bundan böyle beden eğitimi öğretmeni yetiştirmekle kalmayacağını, konusunda uzman, bilgili, sürekli araştıran, kendini geliştiren, spor adamları ve eğitmenleri çıkarma yolunda adımlar atacağını kaydeden Demirel, sözlerini şöyle tamamladı:

"Ülkemizde 77 milyon insan yaşıyor ve hareketsizlik nedeniyle ortaya çıkan hastalıklar gün geçtikçe artıyor. Haftada kaç gün koşacaksınız, nasıl ağırlık kaldıracaksınız, kişisel özelliklerinize göre hangi sporu yapıp hangisini yapmayacaksınız? Bu, spor bilimlerinin sadece bir boyutu. Diğer yandan eğitimle ilgili, okullarla ilgili bölümün sağlıklı bir şekilde yürütülmesi var. Bu gelişmeler sayesinde olimpiyat enstitülerinin oluşturulmasına daha sıcak bakılacak. Bu da yakın gelecekte sağlıklı nesillerin yetişmesinden tutun, halk arasında spor bilincinin doğru bir şekilde oluşmasına, olimpik sporcuların, üst düzey antrenörlerin, eğitimcilerin yetiştirilmesine kadar bir çok alanda katkı sağlayacaktır."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!