Atletizm dünyasını sarsan iddialar

Güncelleme Tarihi:

Atletizm dünyasını sarsan iddialar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2015 13:24

Dünya Dopingle Mücadele Ajansı (WADA) Bağımsız Komisyonu, atletizmdeki sistematik doping iddiaları hakkında hazırladığı raporda, Rusya'yı sporcularını "devlet desteğiyle" dopinge karıştırmakla suçluyor.

Haberin Devamı

Alman televizyon kanalı ARD'de yayınlanan belgeselde yer alan iddialar üzerine, Eski WADA Başkanı Richard Pound, spor hukukçusu Richard McLaren ve Alman emniyet görevlisi Günter Younger tarafından yürütülen soruşturmanın 323 sayfalık raporu yayımlandı.

Raporda, Moskova ve 2014 Kış Olimpiyat Oyunları'nın düzenlendiği Soçi'de yer alan laboratuvarlarda görevli rolü yapan Rus istihbarat servisi personelinin çalışanlara ve doping kontrol sürecine etki ettiği belirtildi.

Hükümet tarafından kontrol altında tutulan Moskova'daki ikinci bir laboratuvarın da pozitif doping sonuçlarını ve numuneleri yok etmekte kullanıldığı bildirildi.

Moskova'daki ana laboratuvar merkezinin sorumlusu Grigory Rodchenkov'un test sonuçlarını değiştirmek için rüşvet aldığı ve Rusya Spor Bakanlığı'nın verdiği emirlerle sonuçları değiştirdiği aktarıldı. Rodchenkov'un kasıtlı olarak bin 417 doping numunesini yok ettiği kaydedildi.

Komisyonun önerileri

WADA'nın görevlendirdiği Bağımsız Komisyon, atletizm müsabakalarından men cezası başta olmak üzere Rusya'ya birçok yaptırımda bulunulmasını tavsiye etti.

Bulgular doğrultusunda müsabakalara katılım haklarının askıya alınması istenen Rus atletlerin, 2016 Rio Yaz Olimpiyat Oyunları'nda yarışmaması gerektiği belirtildi.

Test sonuçlarının değiştirildiği Moskova'daki laboratuvarın WADA akreditasyonunun geri alınması talep edildi.

Rus atletler Ekaterina Poistogova, Anastasiya Bazdyreva, Mariya Savinova, Kristina Ugarova ve Tatjana Myazina, Rusya Atletizm Federasyonu Sağlık Komisyonu Başkanı Sergey Nikolaevich Portugalov, antrenörler Alexey Melnikov, Vladimir Kazarin, Vladimir Mokhnev ve Viktor Chegin için ömür boyu men cezası istenirken, muhtemel diğer ihlaller gerekçesiyle birçok sporcu için soruşturmanın genişletilmesi önerildi.

IAAF'in rolü

Soruşturma sonuçlarına göre Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF) ise dopingli atletler için uygulanacak yaptırımları geciktirmekle suçlanıyor.

Pozitif çıkan test sonuçlarının değerlendirmeye alınmasının geciktirildiği, birçok atlete de bu sayede 2012 Londra Olimpiyat Oyunları'nda yarışma imkanı tanındığı aktarıldı.

Bazı yetkililerin, bu sonuçların üstünü kapatmak amacıyla rüşvet talep ederek söz konusu sporculara şantaj yapmış olabileceği belirtildi.

Rusya'nın WADA'ya sunduğu 14 dopingli atletten 4'ünün cezalandırılmasına karşın diğer atletlerin Londra'daki olimpiyata katıldığı ve bu isimlerden ikisinin madalya kazandığı hatırlatıldı.

Ayrıca 2012 Londra Olimpiyat Oyunları'nın müsabakalarda yer almaması gereken atletler tarafından sabote edildiği sonucuna varıldığı vurgulandı.

Aslı Çakır Alptekin hakkındaki soruşturma genişletilecek

Raporda, doping yaptığı gerekçesiyle atletizmden 8 yıl men cezası alan Aslı Çakır Alptekin'in şantaja maruz kalma ihtimalinin bulunduğu belirtildi.

Yetkililerin, Alptekin ile birçok Rus atletin test sonuçlarının üstünü kapatmak amacıyla rüşvet talep ederek söz konusu sporculara şantaj yapmış olabileceği öne sürüldü.

Olimpiyat öncesi kendisinden alınan 9 numuneden 8'inin pozitif çıktığı bilgisinin Alptekin'e 22 Ekim 2012'ye kadar verilmediğinin aktarıldığı raporda, WADA'nın milli atletin durumuyla ilgili yapılan araştırmayı genişletmesi gerektiği ifade edildi.

Komisyonun ele aldığı iddialar

Aralarında olimpiyatlar ve önemli uluslararası yarışmalarda altın madalya kazanan isimlerin de bulunduğu 39 ülkeden 225 atletin, IAAF tarafından doping yaptıkları tespit edilmesine rağmen herhangi bir yaptırım uygulanmadığı iddiası soruşturuluyor.

Atletler arasında Rusya, Kenya, Fransa ve Büyük Britanya'dan uluslararası organizasyonlarda derece elde eden birçok ismin yer aldığı öne sürülüyor.

Komisyonun ele aldığı iddialar arasında Rus atletizminde sistematik olarak doping yapıldığı, IAAF eski başkanı Lamine Diack ve oğlu Papa Massata Diack'ın rüşvet karşılığı pozitif doping bulgularını ortadan kaldırdıkları yer alıyor.

Soruşturma kapsamında, aralarında Chicago ve Londra Maratonlarında 3 kez birincilik yaşayan Liliya Shobukhova ve 800 metrede olimpiyatta altın madalya kazanan Mariya Savinova'nın da dahil olduğu birçok Rus atlet hakkındaki iddialar inceleniyor.

İddialar arasında Aslı Çakır Alptekin'in de bulunduğu dopingli atletlere Diack ailesi tarafından şantaj ile aklama teklifi götürüldüğü de bulunuyor. Alptekin'den 500 bin dolar istendiği ve milli atletin teklifi reddettiği diğer taraftan ise Shobukhova'nın şantajla istenen parayı ödediği iddia ediliyor.

Soruşturmanın özellikle IAAF yetkilileri hakkındaki şantaj iddiaları üzerine genişletilmesinin ardından WADA Bağımsız Komisyonu'nun yıl sonuna kadar yeni bir rapor yayımlaması bekleniyor.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!