Spirulina üretiminde jeotermal sular doğal besin ortamı

Güncelleme Tarihi:

Spirulina üretiminde jeotermal sular doğal besin ortamı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2017 13:27

Spirulina üretiminde jeotermal sular doğal besin ortamı

Haberin Devamı

Süheyla GÖZDERELİLER/YALOVA, (DHA)- YALOVA’da “Farklı Jeotermal Kaynaklardan Elde Edilen Su ile Spirulina Üretimi” projesinin açılış toplantısı gerçekleştirildi.

Yalova Üniversitesi Armutlu Meslek Yüksekokulu tarafından yürütülen ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından desteklenen “Ülkemizde Farklı Jeotermal Kaynaklardan (Yalova, Aydın ve Ankara illeri) Elde Edilen Su ile Spirulina Üretimi” adlı projenin açılış toplantısı Yalova İl Özel İdare Toplantı Salonu’nda yapıldı.

Toplantı Yalova Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Güler Alkan, Armutlu Kaymakam Vekili Murat Büyükköse, İl Genel Meclis Başkanı Yaşar Demirel, Armutlu Belediye Başkanı Mehmet Birkan, Armutlu Meslek Yüksekokulu Müdür Vekili Prof. Dr. Julide Hızal Yücesoy, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Selim Karahan, kurum müdürleri, çeşitli kurum ve üniversitelerden akademik personelin katılımı ile gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından konuşan Rektör Vekili Prof. Dr. Alkan, yosunların kirlilik ile eş değer tutulduğunu ancak değerlendirildiğinde hem toprak hem de tarım için kullanılabildiğini söyledi. Yosunlardan gıda alanında katkı maddesi olarak da yararlanılabildiğini ve bilimin bu noktada faydalı olduğunu ifade eden Alkan, bu doğrultuda jeotermal kaynakların önemli olduğuna vurgu yaptı. Rektör Vekili Alkan, Yalova için “Yerel Kalkınma Enstitüsü” kurulması düşüncesini katılımcılarla paylaşarak konuşmasını tamamladı.

Projenin içeriği hakkında bilgi veren Yalova Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Betül Güroy, projenin Yalova Üniversitesi yürütücülüğünde Gaziantep Üniversitesi ve İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nden araştırmacıların katılımı ve Armutlu Belediyesi, İncirliova Belediyesi ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin de yardımları ile gerçekleştirildiğini belirtti. Sunumunda, spirulina yetiştiricilik koşulları, yararları ve kullanım alanlarından bahseden Doç. Dr. Güroy, spirulinanın (mikroalg) ülkemizin doğal yenilenebilir enerji kaynaklarından olan jeotermal su ile birlikte üretilmesi ve üretim maliyetinin düşürülmesinin bu projenin amacını teşkil ettiğini belirtti. Doç. Dr. Güroy bu sayede, yerli spirulina üretimine ilginin artması, yaygınlaşması ve ithalatının azalmasının mümkün olacağını belirterek böylece jeotermal suyun spirulina yetiştiriciliği için yerli ve doğal besin ortamı olarak kayıt edilmesinin sağlanacağını vurguladı.

Doç. Dr. Güroy’un konuşmasının ardından soru ve cevap bölümü ile projenin açılış toplantısı tamamlandı. Spirulina, mavi ve yeşil alglerden oluşan mikroskobik bir yosun türüdür.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!