Spinoza’nın Tao’su

Güncelleme Tarihi:

Spinoza’nın Tao’su
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2004 19:23

Haydaaa, dediğinizi duyar gibiyim. Şimdi (hele hele yukarıdaki yazıdan sonra) Spinoza nereden çıktı? Spinoza’nın Tao’su da ne demek? İtiraf ediyorum, ben de kitabı elime aldığımda önce sizin gibi düşündüm. Ve konuyu anlamaya çalışırken, bir kere daha Zülfü Livaneli gibi geniş spektrumlu bir “aydın” olamadığıma lanet ettim...

Yol yayınlarından çıktı, sevgili arkadaşım Moris’in, Moris Fransez’in kitabı, Spinoza’nın Tao’su.

Haberin Devamı

Moris, benim bildiğim iktisadi ticarî ilimler mezunudur, sanayicidir. Ama hayatını kazanmak, karnını doyurmak için bu işlerle uğraşırken, hayatın gerçeğini anlamak için, “entelektüel açlığını” gidermek için de okuyan, araştıran, yazan... hasılı “düşünen” bir insandır. Uzakdoğu felsefeleri ve sanatıyla (Aikido) yıllardır iç içedir.

Hanidir bana, “Spinoza üzerine yazacağım” derdi, Beni bir kere daha hayran bırakarak dediğini gerçekten yaptı ve son derece ilginç bir kitap çıktı ortaya.

Spinoza’nın Tao’su

Akıllı inançtan, inançlı akla

*

Moris, yıllardır biriktirdiği ve hazmettiği bilgiyi, çok iyi bir süzgeçten geçirerek damıttığı, berraklaştırdığı için herhalde, benim gibi bir cahilin bile “ulaşabileceği” bir kitap çıkmış ortaya.

Birkaç gündür - bekleyen kitapları hızla tasviye ettikten sonra - Spinoza ile yatıp, Spinoza ile kalkıyorum.

Haberin Devamı

Eğer becerebilirsem, sonunda, size bir iki kelime edeceğim kitap hakkında.

(Zülfü Livaneli, galiba pazar yazısında, aynı kitaptan bahsetti. Ben, 19 ve 20’inci yüzyıla damgasını vurmuş bu 17’inci yüzyıl dehasını çözmeye çalışırken; ben, beni fersah fersah aşan bir konuda yeri gelince okurlarıma ne aktarabilirim, diye dertlenirken, Livaneli’nin konuya hâkimiyetini, kendine olan güvenini, kitabın arkasındaki 20 satırlık tanıtımı okuyarak Spinoza’nın Tao’sunu kavrayışını, niye yalan söyleyeyim, kıskandım.)

Diyeceğim şu ki, eğer içinizde felsefeyle ilgilenen varsa, Moris Fransez’in araştırma kitabını hemen alıp okumaya başlayın, burada tartışalım.

Yoksa benim tek taraflı ukalalığıma katlanmak zorunda kalacaksınız ona göre...

Ve emin olun, filozof Serdar hiç çekilmez!

(Ne de olsa yarım yüzyıla yakındır tanırım...)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!