Sözün özgürlüğü olmadan hiçbir özgürlük olamaz

Güncelleme Tarihi:

Sözün özgürlüğü olmadan hiçbir özgürlük olamaz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2015 21:30

Bu yıl ‘Sözün Özgürlüğü’ ana temasıyla kapılarını açan Frankfurt Kitap Fuarı’nın açış konuşmasını yapan yazar Salman Rüşdi, sözün özgürlüğü olmadan diğer hiçbir özgürlüğün olamayacağını savundu.

Haberin Devamı

DÜN kapılarını 67’nci kez açan Frankfurt Uluslararası Kitap Fuarı’nın bu yıl ki ana teması ‘Sözün Özgürlüğü’. Edebiyatın, sanatın, karikatürün, yazar ve sanatçının sınırları var mıdır, sözcükler tamamen özgür müdür, konularının ağırlıklı olarak tartışılacağı fuarın sürpriz konuğu ise yazar Salman Rüşdi’ydi. Rüşdi’nin açılış konuşmasında neler söyleyeceği merakla bekleniyordu. ‘Şeytan Ayetleri’ adlı kitabından dolayı 1989’da Humeyni tarafından hakkında ölüm fetvası verilen Salman Rüşdi’nin katılımı nedeniyle İran bu yıl fuarı boykot etti. Salman Rüşdi, açılış konuşmasında kayıtsız şartsız sözün özgürlüğünü savundu ve “Düşünce özgürlüğü olmadan öteki özgürlüklerin hiçbiri olmaz” dedi.

‘SAVAŞÇI DEĞİLİZ’

“Biz savaşçı değiliz ve silahlarımız da yok” diyen Rüşdi, aslında sözün özgürlüğünü tartışma konusu yapmanın bile abes olduğunu vurguladı. Sözün özgürlüğüyle en başta edebiyatın ve sanatın özgürlüğünü kasteden Salman Rüşdi, “Biz insanlar konuşan varlıklarız. Biz anlatıyoruz, bizi biz yapan da zaten bu” dedi. Konuşma özgürlüğünün evrensel bir hak olduğunu vurgulayan yazar, bu özgürlüğün engellenmesinin sadece bir sansür olarak nitelenemeyeceğini, bunun insan doğasına bir saldırı olduğunu söyledi ve “Konuşma özgürlüğü teneffüs ettiğimiz hava gibi gayet doğal olarak algılanmalı” diyerek konuşmasını sürdürdü.

Haberin Devamı

‘PAZARLIK YAPILAMAZ’

Salman Rüşdi, dini hoşgörüsüzlük ve şiddeti ile Batı’da yayılan siyasi önyargıyı düşünce özgürlüğünün önündeki en büyük tehlike olarak niteledi. Rüşdi, İngiltere’de bir üniversitede konuşma özgürlüğü üzerine davet edilen iki konuşmacının söyleşinin, öğrencilerin protestosu üzerine iptal edilmesini eleştirdi. Bu konuda Avrupa’da bazı sol kesimlerle radikal İslamcı ideologlar arasında tuhaf bir ittifak oluştuğunu belirterek, konuşma özgürlüğünün dini hoşgörüsüzlük ve siyasi önyargının kurbanı yapılamayacağını kaydetti. Frankfurt Kitap Fuarı Genel Müdürü Jürgen Boos da İran’ın boykutuna gönderme yaparak, “Sözün özgürlüğü pazarlık yapılamaz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!