Sözler bitti sıra ringde

Tüm boks alemi 3 yıl bu kapışmayı bekledi.

Haberin Devamı

Resmileştikten sonra 2 Temmuz’a kadar hergün bu maçla yatıp kalktık. Statta (Hamburg Imtech Arena) çalacak gong üzerine yaklaşık 2 haftadır dünya basını seferber. Abartılıyor mu? Hayır. Zira açız. Bırakın emektarları, 70-80leri gören nesil için bile profesyonel boks çoktan mezara gömülmüş durumda. Hele hele ağırsıklet... Wladimir Klitschko – David Haye buluşmasına dört elle sarıldık, zira büyük rekabetlerin ne olduğunu unuttuk. Haye’nin dediği gibi “Ağırsıklet gözden düştü. Artık sadece şişman bir adamın daha şişman bir adamla yaptığı ünvan maçları “. Bunu değiştirmek istiyor. Meydanı Ukraynalılara kaptırıp alakasını kesen ABD bile hafiften esintiye kendini bırakmış durumda. HBO canlı yayınlayacak.

Haberin Devamı

Haye’nin hiç durmayan çenesi, Klitschko biraderlerin o çeneyi bir yumrukla kapatma öfkesi,Avrupa spor gündemi merkezi İngilizlerin vatandaşlarının varlığını sansasyonel hale getirme becerisi ile katılan albeniyi inkar edemeyiz.

Wladimir IBF-WBO-IBO, Haye iseWBA kemeriyle geldi.

Haye’nin 2008 Nisan’ında, bir hayır gecesinde karşılaştığı Klitschko’ya meydan okuması ile başlayan süreç nihayetleniyor. Son olarak ağabey Vitali ile sözleşmişken sakatlığını ileri sürüp çekildiğinde korkaklıkla suçlanmıştı. Belki de Tanrı ona yardım etti. O erken buluşma herşeyi bitirebilirdi. Ekim ayında, 31 yaşında ringlere veda etmeyi planlayan Haye için Ukraynalı demir adamla karşılaşmak adına bundan daha iyi zaman olamaz.

Peki kim kazanacak? Başta İngiliz otoriteler olmak üzere bazı yorumcular Haye’ye şans veriyormuş gibi görünüyor. Vermek istiyorlar. Mantıkları aksini söylese de... Klitschko biraderleri sıkıcı, tekdüze ve fazla defansif bulanlar için Haye’nin renkli, atak tarzı çıkış noktası. Rutinleşen hakimiyetin epik bir maçla yıkılmasını istiyorlar.Zaten Haye’nin lehine sonuçlanacak maçın sıradan seyir izlemesinin imkanı yok.

Klitschkolar doğdukları toprakların her türlü özelliğine sahip. Sovyet eğitim sisteminin zalimliğinden geçmişler. Ağabeyiyle beraber mükemmel profresyoneller. Wladimir için ise herşey 2003-2004 sonrası değişti. “Yıllarca çalışıyorsunuz ama tüm saygınlığınız bir saniyede yıkılıp gidiyor.” dediği iki ağır yenilgi aldı. 13 ayda Corrie Sanders veLamon Brewste karşısında yeri öpünce ünlü antrenör Emanuel Steward ile çalışmaya başladı. Steward ona daha kontrollü ve defansif olmayı öğretti.

Haberin Devamı

Haye’nin çabukluk, sürat gibi avantajlarından birşeyler üretebilmesi için tek şansı iyi çizilmiş taktik ve bunu disiplinle uygulayabilme becerisi, her yumruğunu doğru noktaya oturtabilmesi... Sürekli savunmada kalmak paçasını kurtarmaz. Atak ve saldırgan olmanın dengesini kurabilmeli. Karşısında sadece müthiş atlet, formda,iri ve uzun güçlü bir rakip yok. Sabırlı, doğru anı kollayabilecek soğukkanlılığa sahip ve kontrolü ana taktiği yapmış zeka var. Haye’nin deyişiyle robot...Ama bir beton sizi sürekli hırpalarken 12 raunt aklınızı korumanız kolay değil.

Antrenörü Emanuel Steward dahil olmak üzere otoritelerin belirttiği gibi Wladimir şimdiye kadar en hızlı, en hareket kabiliyeti yüksek ve genç rakibi bulacak. Haye’ye güvenenlerden biri eski şampiyon, ağabey Vitali’yi yenerek kariyerine nokta koyan Lennox Lewis. Wladimir’in zaafiyeti olarak çenesi gösteriliyor ama Haye önce o çeneye ulaşmak için uzak dövüşü tercih eden Klitschko’nun direklerinden kurtulmalı. Genel kanı galibiyet şansı olabilmesi için ilk 4-5 rauntta Haye’nin en az bir kere Ukraynalıyı sarsması, atak oynayıp puan toplaması.

Haberin Devamı

Onca laf ebeliği,kavga gürültüye rağmen ikisi için de en büyük eksikliği doldurabilmek adına son şans.“Büyük boksör olabilimek için karşınızda büyük rakipler olmalı”. Haye’nin dediği gibi ne yaparlarsa yapsınlar asla Muhammed Ali, Frazier, Foreman klasmanında gelmiş geçmiş en büyükler statüsüne giremeyecekler. Çünkü bunu onlara getirecek rakipler yoktu. Özellikle 7 yıldır namağlup ve 3 kemerle rekor peşindeki Klitschko için en azından o burun kıvrılan açığı kapatma şansı. Ağabeyiyle kurdukları hakimiyet onların suçu değil.

Wladimir belki de ilk kez rakibinin de ciddi bir taraftar desteği bulacağı atmosfere girecek. Her ne kadar evi, Almanya’da olsa da İngilizler işgal etmiş durumda. İlk mesajı da tartı sırasında yediği yuhlarla aldı.

Haberin Devamı

Haye’yi favori göstermek bir yana perişan olma ihtimali herkesin kafasının köşesinde. 2008’de geçtiği ağırsıkletin gereği ürkütücülükten yoksun. Basın toplantısında yine meydan okudu, Klitschkoların kellesini tuttuğu tişörtlerine yenisini ekledi. Ama bu sefer arka plandaki gerginliğini, korkusunu hissetmemek imkansızdı. Cesur görünmeye çalıştı. Bakalım ringe çıktığında bunu ne kadar bastırabilecek, boş konuşmadığını gösterecek.

Maç Fox Tv’den naklen yayınlanacak (tahmini başlama saati 23:45).

NOTLAR:

·      Haye, Almanya deplasmanına İngiliz Futbol Milli takımı’nın yeni formasını giyerek çıkacak.

 

·      Söz savaşı sadece sporcular değil antrenörler arasında da... Bir tarafta 42 yaşında, en önemli sporcusu Haye olan Adam Booth, diğer tarafta ise Thomas Hearns, Sugar Ray Leonard, Oscar De La Hoya, Evander Holyfield veLennox Lewis gibi isimleri çalıştırmış 67’lik Emanuel Steward. Alan Booth hakem olarak Genaro Rodriguez’in atanmasını eleştirdi. Daha once Ukraynalının biri 2. Rauntta kaybettiği Sanders olmak üzere 4 maçını yöneten Rodriguez’in onun rakibini itip kakmasını ve illegal dövüşe izin verdiğini vurguladı.

Haberin Devamı

KÜNYE

Wladimir “Dr. SteelHammer” Klitschko (Ukrayna) (35)

110.2 kg

1.96 m

58 maç – 49 nakavt – 3 mağlubiyet

David “The Hayemaker” Haye (İngiltere) (30)

97 kg

1.91 m

26 maç – 23 nakavt – 1 mağlubiyet

Yazarın Tüm Yazıları