Sözcü: Müzakerelerin başındayız, nereye varacağımızı görelim

Güncelleme Tarihi:

Sözcü: Müzakerelerin başındayız, nereye varacağımızı görelim
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2017 10:37

İngiltere Başbakanlık Sözcüsü, Başbakan Theresa May’in Avrupa Birliği’ne (AB) yolladığı 50. madde mektubunda yer verdiği ‘güvenlik alanında işbirliğinin zayıflayacağı’ uyarısının ‘tehdit değil, olguları ifade etmek’ olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

SÖZCÜ, May’in AB Konseyi Başkanı Donald Tusk’a yolladığı ve ülkesinin AB’den ayrılma (Brexit) sürecini resmen başlatan mektupta yer alan, müzakerelerde kapsamlı bir anlaşmaya ulaşılamaması durumda, Avrupa ile güvenlik konusundaki işbirliğinin zayıflayacağı uyarısıyla ilgili açıklama yaptı. “Şu anda yürürlükte olan muhtelif güvenlik düzenlemeleri AB üyeliğimizin bir sonucu” ifadesini kullanan sözcü, “Başbakan sadece olguları ifade etti. Ayrıca bir anlaşmaya varmanın herkesin çıkarına olacağını da söyledi” diye konuştu.
Başbakanın mektubundaki tonun AB tarafından takdir edildiğini, kendilerinin de müzakerelere yapıcı bir şekilde yaklaştığını anlatan sözcü, “AB ile ilişkilerimizi bütün yönleriyle içine alan kapsamlı bir anlaşma müzakere etmek istiyoruz. 50. madde, İngiltere’nin AB ile gelecekteki ilişkilerinin de müzakere çerçevesinde yer aldığını söylüyor” görüşünü dile getirdi.

Haberin Devamı


PARALEL YÜRÜTÜLMELİ

AB’nin, ayrılık koşullarıyla yeni ilişkilerin aynı anda müzakere edilmesi talebine karşı kendi müzakere pozisyonlarının değişmediğini ifade eden sözcü, “Biz, müzakerelerin paralel bir şekilde yürütülmesi gerektiğine inanıyoruz. Henüz müzakerelerin başındayız, nereye varacağımızı görelim. Müzakerelerin başında herkesin güçlü pozisyonlar almasını bekliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Sözcü, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile May arasında ‘sıcak ve yapıcı’ bir telefon görüşmesi gerçekleştiğini de sözlerine ekledi.

MEKTUP ELEŞTİRİLMİŞTİ

İngiltere Başbakanı Theresa May, AB ile İngiltere arasındaki müzakerelerde kapsamlı bir anlaşmaya ulaşılamaması durumunda, Avrupa ile güvenlik konusundaki işbirliğinin zayıflayacağı uyarısını yapmıştı. Bazı AB yetkilileri May’in mektupta yer verdiği ifadeleri eleştirmişti.
Avrupa Parlamentosu’nun Brexit Müzakerecisi ve Avrupa için Liberal ve Demokratlar İttifakı (ALDE) Grubu Başkanı Guy Verhofstadt, May’in mektupta kullandığı ifadeleri ‘tehdit’ olarak nitelendirmiş ve vatandaşların güvenliğinin pazarlık konusu yapılamayacak kadar önemli olduğunu söylemişti

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!