Soygunun suç ortakları...

BU kaçıncı vaat? Turgut Özal bile karşımıza her çıkışında ‘‘yolsuzlukla mücadele’’den dem vurmaz mıydı?

Adalet Bakanı Cemil Çiçek uzun süredir yolsuzlukla mücadele konusunda gerçekten samimi bir siyasetçinin tavrını sergileyip duruyor. Yasa tasarıları hazırlıyor. Yargıyı yolsuzluklar üzerine gitmeye teşvik ediyor.

Ve ‘‘Kimse duymadan 24 banka soyulamaz’’ diyerek yolsuzluğun ne çapta kolektif hale geldiğini çarpıcı bir şekilde ortaya koyuyor.

Çiçek dün de Bankalar Kanunu dahil 12 yasadaki boşlukları gidermeyi, eksikleri tamamlamayı ve hem banka hortumlayıp hem de hanıyla, hamamıyla, atıyla yatıyla, villasıyla metresiyle kısaca eski hayatı ne ise, hepsiyle yaşamaya devam edenleri uykusuz bırakmayı amaçlayan bir yasa tasarısını açıkladı.

Bakan'ın bu vesileyle gazetecilere yaptığı konuşma da gösteriyor ki, Türkiye yıllar boyu hepimizin gözü önünde soyulup soğana çevrilirken hemen hiçbir yetkili ve sorumlu kişi görevini yapmamış.

Bunların hepsi de bu soygunun suç ortağıdır.

Sayın Bakan son yılların 24 bankasından söz ediyor.

Bunlar bilindiği gibi özel bankalar...

Vatandaş, hazine nasıl olsa garanti verdi diyerek getirip parasını batakçı olduğu her halinden belli bankaya yatırmış.

Ne var ki, kamu adına yapılması gerekenler yapılmamış. Örneğin bankaların içi göz göre göre boşaltılırken kimse bu soygunculara ‘‘Dur’’ dememiş.

Ama onlar özel bankalardı diyebilirsiniz.

Gerçi Merkez Bankası'nın bunları izleyip mali durumu bozulanları Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devretme yetkisi vardı, ama hadi diyelim ki yasal boşluklar söz konusuydu.

Peki ya kamu bankalarına ne diyelim?

Anadolu Bankası soygunu, Emlak Bankası soygunu özel bankalardan önce -ve bizzat bu bankaların yöneticileri tarafından- gerçekleştirilmedi mi?

Söyleyin lütfen hangi hırsızdan ciddi şekilde hesap soruldu?

Hadi diyelim ki, hesap sorması gerekenler de soygunun ortağı idi.

O halde, görevini yapmayanlardan biz neden hesap sormuyoruz?

Cemil Çiçek'in verdiği bilgiye göre, hortumlanan bankaların sadece büyük hisseli ortaklarının değil, imza yetkisine sahip görevlileri ile onlardan mal, hisse, hak vs. alan üçüncü dereceye kadar hısımlarının da mal, hak, hisse, alacak vs. neleri varsa başka bir işleme gerek kalmaksızın hazineye intikal edecekmiş.

Banka soygunu -kamu bankalarınınki dahil- 1980'li yıllardan beri sürüp geldiğine göre, Allah rızası için söyleyin...

Yirmi seneye yakın süren banka soygununa etkili bir çare aramayan iktidarlar (onların anlı şanlı lider kadroları ile öteki sorumluları) bu soyguna ortak değilse nedir?
Yazarın Tüm Yazıları