Soyadı gibi ‘saklı’ yaşadı

Güncelleme Tarihi:

Soyadı gibi ‘saklı’ yaşadı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2010 00:00

İtalya’da fidye için kaçırılan Türk işadamı Adnan Saklı kurtarıldı ama üzerindeki sır perdesi dağılmadı. İtalyan basını, aylardır evden çıkmadığı öğrenilen Saklı için ‘hayalet’ nitelemesi yaptı.

ÖNCEKİ güne kadar kimsenin adını bile bilmediği ABD pasaportlu Türk işadamı Adnan Saklı (55), 27 milyar Euro gibi eşi benzeri duyulmamış bir fidye karşılığında kaçırılınca dünyanın ilgi odağı oldu. Saklı’yı kaçıran biri Endonezyalı, 8’i İtalyan 9 kişinin sorgusu sürüyor.
Saklı’nın İtalya’nın doğusunda Rimini kentinde geçen kıştan bu yana bir apartman dairesinden çıkmadığını yazan İtalyan basını, onun için “hayalet” nitelemesi yaptı. Basına göre Saklı, evi ABD’de tanıştığı Doğu Avrupa kökenli, İtalyan emekli bir çiftten kiraladı.
 
İnternette faaldi

İtalya’da kimsenin tanımadığı Saklı’nın kaçırıldığını da polise bu çift haber verdi. Saklı hakkında polisin en son bulduğu iz 2007’de Floransa’daki ABD konsolosluğunda yaptırdığı pasaport işlemiydi. İtalyan basını, Saklı’nın saygın işadamı mı yoksa Kazakistan devlet başkanını bile dolandıran ve bankaların kara listesindeki biri mi olduğunun belirsizliğini koruduğunu yazdı. Adnan Saklı’nın ifadesinde, İtalya’ya iki ay önce tatil amaçlı geldiğini söyledi. İtalyan makamları, Saklı’nın, ABD’deki finansal işlemler nedeniyle takibat altında olmasından şüpheleniyor.

Bu adam kim?

İtalyan polisinin, iki yıl önce Saklı için Türk Interpolü ile bağlantı kurarak bilgi istediği ortaya çıktı. Saklı’nın İtalya’da yatırım yapmak istediğini bildiren İtalyan polisi, “Bu adam kim?” diye sordu. Saklı hakkında o dönem detaylı bir soruşturma yürüten İtalyan polisi, Saklı’nın Türkiye’de herhangi bir suç kaydının bulunmadığını öğrendi.

Kâğıt üstündeki evi

HÜRRİYET, İtalya’da kaçırılan banker Adnan Saklı’nın bir yolsuzluk davasında adres gösterdiği New York yakınlarındaki Rye semtindeki evini buldu. Bir ara Saklı ve ortaklarıyla iş yaptığını söyleyen Matthew Stockley, “Beni de dolandırdılar. 400 bin dolarımı kaptırdım. Haklarındaki dava düştü. Ama onlar ortada yok” dedi. Stockley, bu evinde sadece adres üzerinde Adnan Saklı’nın oturduğu ev olarak göründüğünü, hiç gelmediğini söyledi. Saklı, yatırımcıları sahte belgelerle kurdukları fona yatırım yapmaya teşvik ederek yolsuzluk yapmakla suçlanıyordu.

İddia: Serveti 5 trilyon dolar

TÜRK işadamı Adnan Saklı’nın serveti hakkında İtalyan basınında dudak uçuklatan bir rakam ortaya atıldı: 5 trilyon dolar. Bologna Cumhuriyet Savcısı, “Bunlar tabii ki iddialardır. Doğru olup olmadığını saptamaya yönelik çalışmalarımız sürüyor. Hiç kuşkusuz ilginç bir vakayla karşı karşıyayız” dedi.

‘Bush’un paravanı’

İddialara göre Saklı kendi ismini kullandırarak, esas itibarıyla ABD’deki milyarder ailelere ait hisse senetleri ve tahvillerin gerçek sahiplerini saklıyor. Kanun dışı hilecilik için bir maşa olmaktan öteye geçmeyen biri olabileceği söylenen Saklı’yla ilgili İtalyan Il Messaggero Gazetesi “Adnan Saklı, Bush Ailesi’nin de mali işleri için kullandığı paravan bir kişiydi” ifadesi kullandı. Saklı’nın kendine aşırı zengin süsü veren bir megaloman olmasının da ihtimal dahilinde olabileceği belirtildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!