Soyadı ‘Atatürk’

BİR hafta önce bir okuyucumdan, Dr. Rıdvan Atilla'dan bir e-mail mesajı geliyor ve çok ilginç bir konuya değiniyor. Aynen şöyle:

‘‘Mustafa Kemal Atatürk'e ATATÜRK soyadı verilmesi hakkında kanun vardır. Benim bildiğim kadarıyla Atatürk soyadını almak yasaktır. Peki aşağıdaki örnekler nasıl oluyor?

Bu örnekleri Türk Telekom'un internetteki rehberinden aldım.

Örnek 1: Hasan Atilla Atatürk. Adres: Fatih C. Çayırova, Gebze-Kocaeli. Telefon: 0 262 744 11 31.

Örnek 2: Aziz Burak Atatürk. Adres: Ankara C. Alemdar Mah. Cağaloğlu-İstanbul. Telefon: 0 212 528 45 51.’’

* * *

Okuyucum çok ilginç bir olay aktarıyor. Önce Türk Telekom'un internet sitesindeki rehberine girip Atatürk soyadı taşıyan iki kişinin gerçekten de var olduğunu görüyorum.

Sonra başka şeyleri araştırmak gerekiyor. Gazetecilikte öyle kafadan bir şey yazmak yok. Her şeyi ortaya çıkaracaksınız.

Benim de anımsadığım bir yasa var. Atatürk soyadını başka hiç kimse kullanamaz. Bu yasayı bulmak gerekiyor.

Türk Tarih Kurumu'na telefon ediyorum. Kütüphane Müdürü Neşecan Uysal yardımcı oluyor ve ertesi gün yasaları bana gönderiyor.

Bu konuyu pek çok kimse, özellikle genç kuşaklar bilmez. Bu yüzden burada yazıyorum. İlk yasa şöyle:

‘‘Kemal öz adlı Cumhur Reisimize verilen soyadı hakkında kanun. 24 teşrinisani (kasım) 1934. Kanun No. 2587.

Madde 1- KEMAL öz adlı Cumhur Reisimize ATATÜRK soyadı verilmiştir.

Madde 2- Bu kanun neşri tarihinden muteberdir
(yayın tarihinden geçerlidir).

Madde 3- Bu kanun Büyük Millet Meclisi tarafından icra olunur.’’

* * *

Kısa süre sonra yeni bir yasa daha çıkarılıyor. 17 Aralık 1934'te kabul edilen 2622 sayılı ‘‘Atatürk adının veya bunun başına ve sonuna söz konarak yapılan adların hiçbir kimse tarafından alınamayacağını buyuran kanun’’ aynen şöyle:

‘‘Madde 1- Kemal öz adlı Türkiye Cumhur Reisine 24.11.1934 tarih ve 2587 sayılı kanunla verilmiş olan ATATÜRK soyadı yalnız tek ve şahsına mahsustur. Hiç kimse tarafından öz ve soyadı olarak alınamaz, kullanılamaz ve kimse tarafından hiçbir suretle bir kimseye verilemez.

Madde 2- ATATÜRK adının başına ve sonuna başka söz konarak öz ve soyadı alınamaz ve kullanılamaz.

Madde 3- Bu kanun hükmü 24.11.1934 tarihinden başlar.

Madde 4- Bu kanunun hükmünü yerine getirmeye Dahiliye Vekili memurdur
(İçişleri Bakanı görevlidir)’’.

Bu iş Türkiye'de çok sıkı tutuluyor. O kadar ki, Atatürk'ün kız kardeşi Makbule Hanım'a bile Atatürk değil, Atadan soyadı veriliyor.

* * *

Araştırmayı sürdürüyorum. Bu yasaları da bulunca, iş kalıyor Türk Telekom'un internet sitesindeki rehberde adı geçen Hasan Atilla Atatürk ve Aziz Burak Atatürk'ü bulmaya.

Onlara bu soyadını nasıl aldıklarını soracağım.

Önce Gebze'deki ilk numarayı çeviriyorum. Karşıma bir şirket çıkıyor. Şirket yetkilisine durumu anlatıyorum ve bu soruyu soruyorum. Aldığım yanıt şöyle:

‘‘Soyadımız Atatürk değil Aktürk. Herhalde Türk Telekom yanlışlık yapmış.’’

Şaşırıyorum.

Koskoca devlet kurumu, MHP ile Kemal Derviş'in kadrolaşma kavgalarına tanık olan, katrilyonlarla oynayan bir kuruluş böyle bir hatayı nasıl yapar?

Sonra İstanbul'daki ‘‘Aziz Burak Atatürk'e ait’’ numarayı çeviriyorum. Acaba onlar ne diyecek?

Dün dahil, günler boyu defalarca çevirdiğim telefonda sürekli telesekreter çıkıyor ve not bırakılmasını istiyor. Konunun ne olduğunu söylemeden ismimi bırakıyorum, beni aramalarını rica ediyorum ama arayan olmuyor.

Aziz Burak'ın soyadı gerçekten Atatürk olabilir mi?

Burası Türkiye abicim, her şey mümkündür! Veya ilk örnekte olduğu gibi, soyadı Türk Telekom rehberine ‘‘yanlış’’ geçmiş de olabilir.

Gazeteci araştırıyor, bazen hedefe tam ulaşması mümkün olmasa bile Türkiye'ye özgü, komik, hatta Türk Telekom adına utanç verici gerçeklerle karşılaşıyor, yazı konusu çıkarıyor.
Yazarın Tüm Yazıları