Gündem Haberleri

GÜNDEM

    Soya fasulyesi meme kanseri riskini yüzde 50 azaltıyor

    Hürriyet Haber
    18.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme: 18.12.2000 - 00:01

    Soya fasulyesinden elde edilen ürünleri kullanan kadınlarda meme kanseri riskinin yüzde 50 azaldığı saptandı. Soyanın fazla kullanıldığı Çin'de kadınlar üzerinde araştırma yapan bilim adamları, kadınların idrarında izoflavon maddesi oranını inceledi. Bazı bitkilerde çok az bulunan izoflavon maddesinin soyada çok fazla bulunduğu ve soya ile beslenen insanların idrarlarında izoflavon maddesinin fazla oranda saptanabildiği belirtildi. Araştırmalarda, soya ile beslenen kadınlarda meme kanseri vakalarının, soya ile beslenmemiş kadınlara göre yüzde 50 daha fazla olduğu saptandı. Prof. Adrian Franke ve Çin bilim adamları tarafından yapılan araştırmalarda, küçük yaşlarda başlayan soya beslenmesinin, meme kanseri riskini yüzde 50 azalttığı, orta yaşlarda soya fasulyesini besinlerine katacak kadınların da meme kanseri riskini azaltabileceği belirtildi. Prof. Dr. Franke, soya ile beslenen toplumlarda meme kanseri riskinin daha az olduğuna işaret ediyor. Araştırmanın, bir kez daha sağlıklı beslenme ile ilgili önemi ortaya koyduğuna işaret eden araştırmacılar, soya proteininin sağlıklı beslenmede çok önemli bir işlevi olduğunu kaydediyor. Amerikan Kalp Birliği tarafından geçen ay yapılan bir açıklamada, soya ile beslenenlerin kolesterol seviyesini düşürebildikleri belirtilmişti. ABD'de soya fasulyesi, vejetaryen sandviçlerde, bisküvi gibi unlu mamullerde, soya sütü, soya kahvesi gibi içeceklerde ve tereyağında kullanılıyor. ABD, dünya soya üretiminin yüzde 46'sını elinde bulunduruyor.
    Etiketler:
    

    EN ÇOK OKUNANLAR

      Sayfa Başı