"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Sossuz olmaz

Varolan en önemli protein kaynaklarından biridir soya fasulyesi. Bizim mutfaklarımıza da kılık değiştirerek, soya sosu gibi ürünlerle yeni yeni giriyor.

Pek çok yemeğe hemen uyum sağlayabiliyor ve lezzetlerine lezzet katıyor. Yaptığım onca yemekte kullandığım soya sosuna güveniyorum. Elbette ki diğer sosların da hakkını yiyecek değilim. İşte bu adalet duygum yüzünden ikinci sıraya bizim nar ekşisini, üçüncü sıraya İtalyanların balsemik sirkesini koyuyorum. Adalet duygusundan biraz sıyrılıyor ve eskiden beri duygusal bir ilişki kurduğum tahini onların arkasına yazıyorum. Ve son olarak şunu da ekliyorum: Gurmeyim diyen ya da ağzının tadını bilen herkesin mutfağında bu soslar bulunmalı.

Bezelyeli Avanos pilavı

6 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

25 dakika


Malzeme listesi

á 1 su bardağı pirinç

á 5 yemek kaşığı zeytinyağı

á 1 adet orta boy soğan

á 2 su bardağı et ya da tavuk suyu

á 1 demet dereotu

á 1/2 demet ince kıyılmış maydanoz

á 1 su bardağı konserve bezelye

á 2 çay kaşığı tuz, karabiber

á 1 çay kaşığı kırmızı pul biber

á 1 adet limonun suyu

YAPILIŞI

Zeytinyağını orta boy bir teflon tencereye aktarıp orta ısılı ateşte kızdırın. Yıkayıp süzdüğünüz pirinç ve çok ince yemeklik doğradığınız soğanları ekleyin. Tahta bir kaşıkla sık sık karıştırarak 3-4 dakika kadar pişirin. Üzerine 2 su bardağı sıcak et ya da tavuk suyunu ekleyip tuz ve karabiberi serpin. Kısık ateşte, pilav suyunu tamamen çekinceye kadar pişirip ocaktan alın ve hemen içine bezelyeleri katıp bir kenarda dinlenmeye bırakın. 15 dakika kadar dinlendirdiğiniz pilavın üzerine çok ince kıyılmış dereotu ve maydanozu ilave edin. Üzerine limon suyunu ve pul biberi ilave edip iyice karıştırın. Tadına bakıp gerekirse tekrar tuz ve karabiber ilave edin. Pilavı tahta kaşıkla karıştırarak servis tabağına aktarın. Ilık ya da soğuk olarak servise sunun.

Çiğden karnıyarık

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Malzeme listesi

á 250 gr orta yağlı kıyma

á 6 adet orta boy patlıcan

á 3 adet orta boy kuru soğan

á 2 adet orta boy domates

á 2 adet yeşil sivri biber

á 5 yemek kaşığı zeytinyağı

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

YAPILIŞI

Zeytinyağı ve kıymayı teflon bir tavaya aktarıp kıymayı, sürekli karıştırarak 3-4 dakika kadar kavurun. Yemeklik doğradığınız kuru soğanı, karabiber ve tuzu ekleyip tavla zarı formunda doğradığınız domates ve yeşil biberi de ilave ederek kısık ateşte 5 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Patlıcanı alacalı olarak (çizgili) soyup tuzlu suda 10 dakika kadar bekletin. Patlıcanları uzunlamasına ortadan ikiye bölüp içlerine kavrulmuş kıymalı harcı paylaştırın. Karnıyarıkları fırın kabına dizip 3 bardak sıcak suyu da fırın kabının kenarından dökün. Dilimlediğiniz domates ve sivri biberle süsleyip 175 dereceye ayarlı fırında 30 dakika pişirip sıcak sıcak servise sunun.
X

YAZARIN DİĞER YAZILARI