Soruşturmada ortaya çıkan skandal

Güncelleme Tarihi:

Soruşturmada ortaya çıkan skandal
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2007 17:01

Trabzon Emniyet İstihbarat Şubesinin “haber elemanı” olarak kullandığı Erhan Tuncel, kasım ayında İstihbarat Dairesi Başkanlığı tarafından muhbirlikten çıkarıldı. Ancak, bu kişinin muhbirlikten çıkarıldığı İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne bildirilmedi. Yasin Hayal ve arkadaşlarının Tuncel’in kontrolü altında olduğunu sanan İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Hrant Dink için yeni önlem almadığı soruşturma aşamasında ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Trabzon’da "bombalı eyleme" karıştığı gerekçesiyle gözaltına alınan ancak Emniyet’te "muhbirlik karşılıağı”nda kurtarıldığı iddia edilen bir isim var. Hrant Dink’in öldürüleceğini Emniyet’e Erhan Tuncel bildidi. Yasin Hayal, bombalı eylemden 6 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılırken, Erhan Tuncel de, o kişilerle ilgili ihbarlarının karşılığı bu cezadan kurtuldu.

Erhan Tuncel’in Emniyet’te "tanık" sıfatıyla ifadesi alındı. Ancak, mahkemeye hiç çıkarılmadı. Trabzon Cumhuriyet Savcısı Ömer Gündoğdu tarafından hazırlanan 29 Kasım 2004 tarihli, 2004/7964 sayılı iddianamede, Tuncel’in adı geçmiyor.

Haberin Devamı

"Tanık" olarak ifadesi alınsa bile Erhan Tuncel’in ifadesini okunduğunda, Yasin Hayal ve grubunun kendisine bağlı olduğu anlaşılıyor. Pelitli beldesinde simitçilik yapan Yasin Hayal, Erhan’ın birlikte kaldığı Ekrem Furat ve Seyfi Yarımbaş’ın evine sık sık geliyordu. Onlarla derin sohbetleri oluyor. Ancak, bombalı eylemin sonunda, ceza almamak için onları sattığı anlaşılıyor.

Yasin Hayal 6 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılırken, Erhan Tuncel bu işten "muhbirlik" karşılığı kurtuldu. Suç işleyen birinin "muhbirlik" karşılığında yargı önüne çıkarılmamasının yanıtı Mülkiye Müfettişleri'nin incelemesinin ardından ortaya çıkacak.

İddianameyi hazırlayan Trabzon Cumhuriyet Savcısı Ömer Gündoğdu’ya bu olayın kendisinden gizlenip gizlenmediğini sordum. Aradan uzun süre geçtiği için hatırlayamadığını belirtmekle yetindi. 11 ay cezaevinde kalan Yasin Hayal’in tutuksuz yargılanması için avukatı Fatih Çakır’ın büyük çaba gösterdiği ve çabasından da sonuç aldığı anlaşılıyor.

VERDİĞİ HABERLER, ÖNCE DOĞRU ÇIKMADI

Gazeteci Hrant Dink’in öldürülmesiyle ilgili olarak yürütülen soruşturmada, büyük bir skandal ortaya çıkarıldı. Dink’e suikast planlayan grubu kontrol altında tutan Erhan Tuncel’in, "haber elemanlığı" görevine son verildiğinin İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne bildirilmediği ve bu yüzden  Hayal’in takibinin gerçekleştirilmediği belirlendi.

Haberin Devamı

Müfettiş soruşturmasında, "haber elemanı" Erhan Tuncel’in ihbarda bulunduğu konuların Emniyet Genel müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanlığı’na intikal ettirildiği anlaşıldı. Hrant Dink’in öldürülmesi için Yasin Hayal’in İstanbul’a gittiği, bu kişinin eylemden önce yanında kalacağı fırıncı olan akrabasının adresi de verildi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi tarafından, verilen adreste yapılan inceleme, "yanında kalacak" denilen kişinin uzun süredir Trabzon’da yaşadığını ortaya koydu ve bu durum İstihbarat Dairesi Başkanlığı’na da bildirildi.

KONTROLLÜ TESLİMAT

Yasin Hayal’in İstanbul’a cinayet amacıyla gittiği bilinmesine rağmen, bu kişinin yakın takip altında tutulmamasının "büyük hata" olduğunu belirten yetkililer, “Oysa böyle durumlarda bu kişi bindiği araçta bile yakın takip altında tutulur, hatta oturduğu koltuk numarası bile saptanır. Trabzon’dan İstanbul’a gidiyorsa, bu kişiyi takip altında tutan kişi, İstanbul’da görevlendirilen kişiye 'kontrollü bir biçimde' kişiyi teslim eder” dedi.

KONTROL ALTINDA SANILIYOR

Haberin Devamı

Yasin Hayal ve arkadaşlarının, Erhan Tuncel’in kontrolü altında tutulduğu, yeni bir gelişme olursa bunun bildirileceğini değerlendiren İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Hrant Dink’in korunmasına o aşamada gerek duymadı ve İstihbarat Dairesi Başkanlığı’ndan, Trabzon’la ilgili gelişmeleri beklemeye başladı.

MUHBİRLİKTEN ATILDIĞI NİÇİN BİLDİRİLMEDİ?

Ramazan Akyürek’in Trabzon Emniyet Müdürlüğü döneminde "haber elamanlığı"na alınan Erhan Tuncel’in, kontrolden çıktığı, kendisini kontrol altında tutması gerekenleri kontrolü altına almak istemesi nedeniyle, Trabzon İstihbarat Şubesi, bu kişinin "haber elemanlığı"na son verilmesini teklif etti. Trabzon’dan İstihbarat Dairesi Başkanlığı’na getirilen Ramazan Akyürek, kendi döneminde "haber elemanlığı"na alınan Tuncel’in görevine son verdi.

KONTROL ALTINDA BİLİNİYOR

Haberin Devamı

Hrant Dink’e yönelik eylem hazırlığında bulunan Yasin hayal ve arkadaşlarının halen Erhan Tuncel’in kontrolü altında olduğunu bilen İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi, "yeni haber" bekledi. Ancak, Tuncel’in ayrılığından haberi olmayan Şube yetkililerine, yeni bir bilgi gelmedi. Daha önce verilen bilginin doğru çıkmaması, Hrant Dink çevresinde olağanüstü bir gelişme olmamasını değerlendiren şube yetkilileri, koruma verilmesine de gerek duymadı.

TUNCEL, YASİN HAYAL’İ ANLATIYOR

Üniversite öğrencisi Erhan Tuncel’in, Yasin Hayal ve çevresindekiler üzerinde hayli etkili olduğunu belirten yetkililer, Hayal’in, Erhan Tuncel’in Pelitli beldesi Ergenekon sokak 3 numaralı evine sık sık gidip geldiğinin ifadelere de yansıdığını söyledi.

Haberin Devamı

Erhan Tuncel’in, Trabzon’da ki bombalama olayı ile ilgili olarak önce “tanık” olarak ifadesine başvurulduğunu, ancak mahkemeye hiç çıkarılmadığı anlaşıldı. Erhan Tuncel, daha önce alınan ifadesinde Yasin Hayal’i şöyle anlattı:

“Yasin Hayal’la 2002 yılının Ocak ayında, Alperen Gençlik Teşkilatı’na gidip gelirken tanıştım. Kendisi zaman zaman bizim eve gelir, derginin dağıtımı konusunda da fikir alışverişinde bulunurduk. Ara sıra kendisini Pelitli beldesinde bulunan Damla marketin karşısında bulunan Yücel’e ait çay ocağında da görürdüm.

SİMİTÇİ YASİN

Yasin hayal bizim mahallemizde simitçilik yaptığından, simit aldığım sıralarda konuşmalarımız olurdu. Benden başka, aynı mahallede Tayfun, Mithad (kod), Numan, İsa, Mikail isimlerini hatırlayamadığım bazı şahıslarla mahalle içinde dolaştıklarını görürdüm. Yasin, bu şahıslarla birlikte bizim eve gelirdi.

MACERAPEREST

Bu şahıslar macerayı seven tipler olduğu için, maceraperest konuları anlatırlardı. Yasin, pasaport alıp Temmuz ve Ağustos aylarında yurtdışına çıkış yaptığını, Bakü’ye gittiğini, burada parası bittiği için Dağıstan’a gidemediğini ve o yüzden geri döndüğünü söylemişti. Dağıstan’a gidip Ruslarla savaşmak istediğini anlatmıştı.

İşte, dosyaları karıştırdıkça ilginç bilgilere ulaşıyor, eylemcilerin ruhu halini daha iyi anlıyor, bunların kimlerin dolduruşuna geldiğini de tahmin edebiliyorsunuz.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!