Sorun Kezman değil Zico’nun sistemi

Kezman’ın saha içindeki agresifliğini neye bağlıyorsunuz? Geçen sezon Tuncay’la, Sparta Prag maçında da Uğur’la tartışan Kezman, bu performansıyla Zico’nun gözdesi Deivid’in gölgesinde mi kalacak?

KEZMAN, Avrupa’nın üst düzey takımlarında forma giymiş ve oynadığı her yerde söz sahibi olmuş bir santrfor. Fenerbahçe’de ise tek santrfor olarak görev yapıyor ve istediği topları bir türlü alamıyor. Kazandığı topları kaybedince de sinirleniyor.

Sırp futbolcu, geçen sezon fizik olarak da hazır değildi. Pas gelmeyince saha içinde arkadaşlarıyla tartışması da çok doğal. Burada sorun Kezman değil, Zico’nun oynatmak istediği sistemde. Brezilyalı hocanın düzeni, tek santrfor üzerine kurulu. Kezman, böyle bir sistemde verimli olamıyor ve sinirleniyor. Bu durumda kavgalar da kaçınılmaz oluyor.

Bugün Türkiye’de hiçbir takım uzun top oynayarak rakibine hakimiyet kuramaz. Fenerbahçe uzun oynuyor, Galatasaray ve Beşiktaş da aynı şekilde mücadele ediyor. Üç büyük takımın en göze batan futbolcuları santrforları olduğu için bu düzen içerisinde gereken randımanı veremiyorlar.

Üç büyük takımın hocaları, öncelikle gol yememeyi ve yenilmemeyi düşündükleri için oyuncularını daha çok defansa yardım eden isimlerden seçiyorlar. Öncelikle tek santrforu akıllarından çıkarmaları lazım. Fenerbahçe, Avrupa maçlarında tek santrforla oynayabilir. Ancak, kendi sahasında en zayıf rakiplere karşı da aynı şekilde mücadele edince mahkum oynuyor.

Fener tek forvetle başarılı olamaz

Üç büyüklerin lig öncesi hazırlık dönemini nasıl buluyorsunuz? Sizce sezona en hazır takım hangisi? 4 hazırlık maçında sadece 6 gol atan F.Bahçe’nin golcüye ihtiyacı var mı?

BENCE hiçbiri hazır değil. Bunun sebebi, hazırlık devresini kısa tutmaları. Bir haftalık, 10 günlük kamp süresi çok yetersiz. En az 3-4 hafta hazırlanmaları ve ardından kendilerinden daha zayıf rakiplerle hazırlık maçları oynamaları lazım.

Liglerin erken başlaması nedeniyle de mecburen kısa süreli antrenman programının ardından lige giriş yapıyorlar. Bunda federasyonun da kabahati var.

Fenerbahçe’nin golcüye ihtiyacı var. Eğer takım, çift santrfor düzenine dönerse, alınacak oyuncu faydalı olur. Tercih, uzun boylu, iten kakan, rakipten top söküp etkili olan bir isim olmalı. Kezman tipindeki teknik becerisi yüksek oyuncular tek başlarına bir şey yapamaz. Fenerbahçe’de yine yanlış yerlere transferler yapılıyor. Takımın iyi bir golcüye ihtiyacı var ve bu sorun acilen çözülmeli.

Ümit Karan varken golcüye gerek yok

Kalli, kadrosundaki 5 forvete rağmen ısrarla golcü alınmasını, Necati ile Hasan Kabze’nin gönderilmesini istiyor. Sizce sarı kırmızılı takımın kadrosundaki golcüler yetersiz mi?

GALATASARAY
’ın kadrosundaki golcüler bana göre yeterli. Kalli’nin kafasında ne tarz bir santrfor tipi var, bilemiyorum. Herhalde, uzun boylu, yırtıcı, toplara iyi vuran bir isim istiyor. Elinde bunların hepsini yapabilecek özellikleri olan Ümit Karan var.

G.Saray’ın bütçesi, yeni bir oyuncu için yeterli olur mu, bilemiyorum. Kalli, elindeki malzemeyle yemek yapmaya çalışmıyor. Alman hoca, sürekli istiyor. Bu kadar çok etkili santrforu olan bir takımın yeni golcü arayışı içerisinde olması şaşırtıcı bir durum. Orta sahaya adam alırsın, olur. Lincoln ve Linderoth transferleri de zaten bu eksiklikleri gidermek için yapıldı. Bana göre G.Saray’ın kadrosu yeterli.

Yattara mahalle topçusu gibi

İki sezon önce Rum takımı Anorthosis’le yapılan maçta gördüğü kırmızı kartla Trabzonspor’un elenmesinde başrolü oynayan Yattara, Rumen takımı Galati’yle yapılan karşılaşmada da atıldı. Yattara problemi nasıl çözülmeli?

YATTARA çok yetenekli, bir o kadar da problemli bir futbolcu. Futbolu mahalle topçusu gibi oynuyor. Onu böyle kabul edecek, üzerine fazla gitmeyeceksin. Çünkü o çok büyük bir yetenek. Trabzonspor Yönetimi’nin ve teknik heyetinin, ona bir çocuk şefkatiyle yaklaşıp, sürekli diyalog halinde olması gerekir. Bu tarz oyuncuya para cezası verip bir şeyi çözemezsin. Önemli maçlarda atılan bir oyuncuyu hiçbir takım istemez.

Yattara’nın karakteri bu. Kafası rahat olmadığı zaman sinirleniyor, disiplinsiz davranıyor ve gereksiz kartlar görüp takımını yalnız bırakıyor. Yeteneklerinden yararlanmak istiyorlarsa, onunla sürekli diyalog halinde olmaları gerekir.
Yazarın Tüm Yazıları