Sorulardan korkmayın

Güncelleme Tarihi:

Sorulardan korkmayın
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2015 20:48

TEOG ortak sınavları 25-26 Kasım’da. Eğitimcilere göre başarıya giden yolda bilinmesi gerekenlerden biri de test çözme teknikleri. Bu teknikleri bilen adayların sınavda başarılı olma şansı daha yüksek. Sorulardan korkmamak, sayısal testlerde akıldan işlem yapmamak da diğer önemli noktalar. 

Haberin Devamı

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında düzenlenen ortak sınavlarda başarıyı elde etme yollarından biri de test çözme tekniğini bilmek. Her test için farklı taktikler uygulamak gerektiğini belirten uzmanlara göre, Türkçe’de önce soruyu sonra metni okumak gerekiyor. Matematik ile fen gibi sayısal derslerde işlemleri akıldan yapmaya çalışmak en büyük hata. Uzun ve bol işlemli görünen sorulardan korkmamak da önemli. Eğitim uzmanlarının başarıyı yakalamak için önerdiği taktikler şöyle:

Önce soru, sonra metin
Türkçe: Paragraf veya şiir sorularında, önce soruyu sonra metni veya şiiri okuyun. Anlam bilgisi ile ilgili soruları kendi düşüncenize göre değil yazarın görüşüne göre cevaplandırın. Anlamını bilmediğiniz sözcükleri cümlenin gelişine dikkat ederek bulmaya çalışın.

Haberin Devamı

İşlemleri yazarak çözün 
Matematik: Soruyu, verilenle isteneni ayırt ederek okuyun. İşlem basamaklarını akıldan değil yazarak çözün, ayrıca işlem bittiğinde sağlamasını yapın. Sınavdaki üslü ve kare köklü sayılarla ilgili soruları incelerken öğretmeninizin konuyu nasıl anlattığını düşünün. 

Doğru okuyup doğru anlamak önemli
Fen Bilimleri: Sadece biyoloji konularından (canlılar ve hayat) sorumlusunuz. Dolayısıyla soruları doğru çözmek için, doğru okuyup doğru anladığınızdan emin olmanız gerekiyor. Türkçe sınavında olduğu gibi paragraf sorularında önce soruyu, sonra paragrafı okumanız gerekiyor.

Hem bilgi, hem yorum gerekiyor
TC. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük - Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi:  Bu testtlerde bilgi kadar yorum gerektiren sorular bulunuyor. Dolayısıyla soru ile ilgili bilgilerinizi tam hatırlamanız önemli. Çözerken takıldığınızda ise mantığınızı kullanmaya dikkat edin.

Sözcüklerin anlamını bilen yapar
Yabancı Dil: Bu alandaki soruların çözümü öncelikle sözcüklerin anlamını bildiğiniz ölçüde kolay olur. Soruların çoğunu Türkçe’de olduğu gibi doğru anlayarak çözebilirsiniz. 

UZMANLARDAN ÖNERİLER

Kaygının nedeni anne-baba 
Bana göre ortaokuldaki çocuk, üniversiteye hazırlanan gençler kadar sınavın öneminin farkında değil. Bu dönemde anne-baba kaygılıysa öğrenci de kaygılı oluyor. Ailelerin “Bu çok önemli ve mutlaka başarmalısın” gibi vurgulamalarda bulunması öğrenciyi kaygıya sürüklüyor. Bu nedenle önce ebeveynlerin, çocuğunun elinden geleni yapacağına inanması ve başka alternatifler olduğuna da kendisini ikna etmesi gerekiyor. O zaman çocuk da böyle düşünür. Bazı iddialı okullarda öğretmenler de öğrencinin başarısızlığını kendisine yapılan haksızlık olarak görüp, bunu onlara hissettiriyorlar. Oysa öğretmen unutmamalı ki, öğrenci elinden geleni yaptı, sınav ille de çocuğun ve öğretmenin gerçek başarısını gösteren bir değerlendirme değil.  

Haberin Devamı

BİRİNCİLERDEN TÜYOLAR

Severek yaptığınız şeyleri asla bırakmayın
TEOG sınavlarına yoğun bir tempoda çalıştım. Sekiz yıldır basketbol oynuyordum, sınava çalışırken de sıkı bir antrenman programım vardı. Eğitim aldığım Özel Bilfen Çamlıca İlköğretim Okulu’nda hafta içi, hafta sonu etütleri sayesinde çalışma takvimimi şekillendirdim. Ben de stres oldum ama ders çalışmayı hiç bırakmadım. Hayalim, babam gibi Robert Kolej’de okumaktı ve bunu başardım. TEOG öğrencilerine verebileceğim tavsiye şu: Severek yaptığınız şeyleri asla bırakmayın. Benim sevdiğim şey basketboldu. Beni sakin ve disiplinli tutan şey buydu. Ayrıca soruyu anlamak çözmenin yarısı ve bunun için de bol bol kitap okumak gerekiyor. Son günlerde ise dersle ilgili bir şey yapmanızı tavsiye etmem. Çıkın spor yapın, ailenizle vakit geçirin, sizi en çok mutlu eden şeyi yapın.

Haberin Devamı

Her soru 5 puan

TEOG kapsamında sınav yapılan tüm derslerden öğrencilere 20’şer soru yöneltilecek ve değerlendirme her ders için 100 üzerinden yapılacak. Bu durumda her sorunun puan değeri 5 oluyor. Örneğin Türkçe’den 13 doğru cevabı olan öğrenci 65 puan alacak. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hesaplanan TEOG puanı ise, tüm derslerden 100 puan üzerinden hesaplanan ağırlıklandırılmış ortalama puanların toplamının 7 ile çarpımından ortaya çıkan sonuç oluyor.

Üç dersin ağırlığı daha yüksek

Ders bazında bakıldığında puan hesaplamasında Türkçe, matematik ve fenin ağırlığı yüksek olduğu için uzmanlar, bu testlerden daha fazla doğru yapan öğrencilerin iyi bir liseye yerleşeceğini söylüyor. Testlerin ağırlıkları ise şöyle: Türkçe, matematik ve fen bilimleri 4; din kültürü ve ahlak bilgisi, T.C inkılap tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil 2.

Haberin Devamı

YARIN: Sınav kurallarında önemli değişiklikler var

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!