SORU VE CEVAPLAR 26

Güncelleme Tarihi:

SORU VE CEVAPLAR 26
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 19, 2007 15:13

Sağlığınızla ilgili soru ve sorunlarınızı paylaşabilir ve yol gösterici yanıtlar alabilirsiniz. Ancak unutmayınız ki, sağlık sorunlarınıza çözüm bulmanın en doğru yolu, uzman bir hekime muayene olmaktır. Sorularınıza verilen cevaplar öneri niteliğinde ve bilgilendirme amaçlıdır. Her türlü tıbbi tedavi için mutlaka hekiminize danışınız.

Haberin Devamı

SORU
8 yaşındaki kardeşimin muayenelerden sonra kalp çarpıntısı ortaya çıktı.ayrıca kardeşimin astımı ve çiçeklere karşı alerjisi var.hocam kalp çarpıntısı için ne yapmalıyız?astımla ilgilimidir?teşekkürler
CEVAP
Kalp carpıntısı yanı tasıkardı cocuklarda basıt bır kansızlıktan kaynaklanabılecegı gıbı bır takım dugumsal kalp hastalıklardanda kaynaklanabılır.Uygun olan bır cocuk hastalıkları uzmanına basvurarak kalp acısından tetkıklerının yaptırmak olacaktır.

SORU
cildim çok sert özelliklede yüzüm ve yüzmde kıllar var diken gibi batıyolar. ne yapmam lazım ne kullanmalıyım cildimin yumuşak olması için lütfen bana cevap yazın:
CEVAP
Cıldınızdekı tuylenemenın nedenı bır takımhormon dengesızlıklerı olabılır.Bunun anlasılabılması cın bır kadın hastalıkları ve dogum uzmanına basvurarak gereklı tetkık ve tedavılerı yaptırmanız faydalı olacaktır.

Haberin Devamı

SORU
ben 20 yaşında üniversite öğrencisiyim.İki yıldır sivilcelerimle başım dertte doktora gittim geçti tekrar başladı tekrar gittim bu sefer verdiği ilaçlar fayda etmedi.artık çok sıkıldım karaciğer ve olabilek testlerimi yaptırdım hiçbir problrm yok bana ne önerirsiniz?bir de bazı izler oluştu ne kullanmam gerekir yardımınız için şimdiden teşekkürler...(bu arada tetradox azelderm akne fug gibi birçok ilaç aldım)
CEVAP
Genel olarak sıvılce adıl ıle bıldıgımız akne en sık rastlanan cılt pronlemlerındendır. Akne derımızde bulunana yag bezlerının hastalıgıdır.Yag bezlerının fazla yag salgıladıgı durumlarda  yagın derı yuzeyıne cıkısını saglayan kanal yogunlasmıs bır yag bırıkıntısı ıle tıkanır. Bu tıkaç doğal bir boya nedeniyle  siyahlaşır ve cildimizde zaman zaman gördüğümüz ve sıkmaya çalıştığımız siyah noktalar (komedon) oluşur. Ancak tek neden bu değildir.Derimizde ne kadar temizlesek de birçok bakteri bulunur.Bu bakteriler yağ bezlerinin tıkalı olan kanallarından içeri girerek hem varlıklarıyla hem de ortaya çıkardıkları birtakım kimyasal maddeler nedeniyle tıkanmış olan yağ bezinde bir iltihaba (enflamasyon) yol açarlar.

1.   Doğru ve hijyenik temizlik: Cildi fazla hırpalamadan düzenli olarak yıkayın. Cildi fazla kurutmamak için pH değeri derinin doğal pH'ına yakın (5.5 civarında) bir temizleyici kullanılmalı. Daha da derinlemesine bir temizlik isteniyorsa, her 3-4 günde bir, gözeneklerde biriken yağ ve tozu alan kil maskesi uygulanabilir.

Haberin Devamı

2.   Beslenmeye dikkat: Çikolata ve şarküteri ürünleri sivilce yapar görüşü, çok yaygın fakat çürütülmüş bir iddia. Son araştırmalar, beslenmenin akne üzerinde doğrudan etkisi olmadığını gösterse de, üzerinde durulması gereken önemli bir nokta var: Meyve ve sebze açısından zengin, sağlıklı beslenme cildin en önemli dostu.

3.   İyi dinlenin: En iyi güzellik kürü uyku. Stresten uzak bir ortamda dinlenebilmek çok önemli. Özellikle gecede en az 7-8 saat uyumak şart. Uykunun hormonal aktiviteyi düzenlediği herkesçe biliniyor.

4.   Ellerinizi yüzünüzden çekin: Cilde zarar vermeksizin yok edilebilecek siyah noktalardan farklı olarak, kançıbanları asla sıkılmamalı. Aksi halde, iltihaplı enfeksiyon, ardında bir yara ve iz bırakarak yayılabilir.

Haberin Devamı

5.   Uzmana görünün: Kış gelip de akneler belirmeden önce mutlaka dermatologunuzla görüşün. Çünkü, yaz aylarında kuruyup hassaslaşan cildiniz, tatil öncesinde uyguladığınız akne tedavisini tekrarlamanızdan zarar görebilir.

6.   Bitki çayları da işe yarıyor: Her gün organizmayı temizleme özelliği taşıyan bir bitki çayı içmek cildinize faydalı olacaktır. Özellikle ıhlamur ve rezene içeren çayların çok yararını görürsünüz.

SORU
Neden spor yaparken bazı kaslarımız titriyor ve bu titreme egsersden sonraki bir kaç gün ara ara devam ediyor? CEVAP
Spor yaparken harcanan enerjı ıle , hızlı nefes alıp vermek ıle vucuttakı bır takım kımyasallar degısıyor ve normal sevıyelerıne donene kadar kas tıtremelerı , karıncalanmalar gıbı durumlara yol acabılıyor.Endıse edılecek bır durum degıldır.Ozellıkle ısınmadan yapılan aktıvıteler sonucu daha sık karsılasılabılır.

Haberin Devamı

SORU
MERHABA HAMILELIK TESTI YAPABILMEK ICIN KAC GUN BEKLEMEK GEREKIR MESELA 19 NDA REGL OLDUYSAM 1 AY SONRA 19 NDA TEST YAPSAM KESIN SONUC CIKARMI ? (BIR KAC GUN BEKLESEM DAHA MI IYI OLUR ?) TESEKKUR EDRIM IYI CALISMALAR
CEVAP
Adet gecıkmesı oldugunda kanda gebelık testı yaptırmak uygun olacaktır.Eczanelerden alınan ıdrarada gebelık testlerıde bır kac gunluk adat gecıkmelerınde gebelıgı tesbıt edebılmektedır.
 Â

SORU
MERHABA, YURTDIŞINDA YAŞAYAN KUZENİM, ÇOCUĞUNA KENE AŞISI YAPTIRDIĞINI VE ORADA BELİRLİ SÜRELERDE BUNUN TEKRARLANDIĞINI SÖYLEDİ.TÜRKİYE DE BU KADAR GÜNDEMDE OLAN BİR TEHDİT EDİCİ UNSUR VARKEN AŞININ KONUSU BİLE GEÇMİYOR. SORUM; BİZLERDE ÇOCUKLARIMIZA VE KENDİMİZE BU AŞIDAN YAPTIRABİLİRMİYİZ, YURT DIŞINDAKİ GİBİ ECZANELERDEN TEMİN EDEBİLİRMİYİZ?, AŞININ BİR YAN ETKİSİ VARMIDIR?, KAÇ DOZ DA UYGULANMAKTADIR?, KORUCULUĞU NE KADAR GERÇEKÇİDİR?, KENE NİN BİRDEN FAZLA TÜRÜNE UYGUN BİR AŞIMIDIR?TŞK.
CEVAP
Kene aracılıgı ıle bulasabılen bırden fazla hastalık vardır. Asılar bu hastalıklardan bazıları ıcın etkılıdır.Gundemde olan Kırım Kongo Kanamalı Atesı hastalıgı ıcın henuz bır ası uygulaması bulunmamaktadır.

Haberin Devamı

SORU
yuzumde beyaz beyaz lekeler cıkıyo genellıkle yazın cıkıyo neden olabılır daha once doktora gıttım ılac verdı gunesten dedı kullandım bıtesıye kadar ama bıtınce gene cıktı neden olabılır zayıf bırıyım sımdıden tesekkurler
CEVAP
Genellikle bedenimizin açık bölgelerinde ortaya çıkan  lekelerdir. Ellerde, yüzde, dekoltede, kollarda ve sırtta. Önce dikkati çekmezler, sonra birden yayılarak göze batarlar. Güneşlenmeye ne kadar erken yaşta başlanırsa lekeler de o kadar erken çıkar.Lekeler sertleşerek, sürekli pul pul dökülen incecik bir tabakayla kaplanır.Daha leke oluşurken bir uzmana görünmekte yarar var. Bu aşamada, peeling ve soyma yöntemleriyle lekeleri ortadan kaldırmak daha kolaydır. 
    
SORU
sırtımda soluk almamı zorlaştıran bir ağrı var bu ağrı iki kürek kemiğim arasında.bu ağrılarım kalp romatizmasıyla alakası varmıdır?
CEVAP
Gecırılen sık bogaz enfeksıyonu sonucu zaman ıcerısınde kalp romatızması meydana gelebılır.Halsızlık , çabuk yorulma , nefes darlıgı gıbı sakayetler yapabılır ama kesın tanı muhakkak bır uzman tarafından konulmalıdır. Sırttakı agrılara bır cok rahatsızlık yol acabılır.Genellıkle kas spasmlarına baglı agrılardır.Bezen kalp ve akcıger rahatsızlıklarıda sırt agrılarına neden olabılır.Bır Uzmana danısarak gereklı tetkık ve tedavılerın yapılması uygun olacaktır.

SORU
benım sorunum boynumda kı kasılmalar en fazla da ensemde oluyor agır bı yuk elıme alınca kasılmalar artıyor bunu nedenı nedır acaba sımdıden tesekkurler
CEVAP
Kramp meydana geldiğinde etkilenen adaleyi germeye çalışın. Yumuşak bir tavırla düzeltin. Çünkü kasılan adaleyi germek genellikle derhal rahatlamayı sağlayacaktır. Etkilenen kasa kompres ve masaj yapmayı deneyin. Sıcak banyoya daldırmak veya sıcak kompres koymak da rahatlatabilir.

Soğuk kompres de adale spazmını azaltabilir veya gergin bir adaleyi gevşetebilir. Bazen, kramp giren adalelerin karşısındaki adaleleri istemli olarak kasmak ağrının şiddetini azaltabilir. örneğin, eğer bacağınıza kramp girdiyse ayağınızın ucunu dizinize doğru büküp ağrı azalana kadar orada tutun.

SORU
kalca eklemlerimde kireclenme var ameliyatsız bır tedavısı varmı amalıyat olmayı ıstemıyorum onerebileceginiz bır ılac varmı glucosamıne ve arada balık yagı iciyorum bana tavsıyenız için şimdiden teşşekkürlerıyı calışmalar
CEVAP
Glucosamıne eklem hastalıklarında eklemın yapısını destekleyen bır ılactır.Agrıların azalmasında faydalı oldugu bıldırılmıstır. Kalca eklemınızdekı kıreclenmenın durumu  , yasınız , aslık eden dıabet yuksek tansıyon gıbı rahatsızlıklarınızın olup olmaması operasyon kararını etkıleyen faktorlerdendır. Kreclenme sonucunda olusabılecek kırıklar tehlıkelı durumlara yol acabılmektedır.Operasyonun ıhtıya konusuna sızı takıp eden doktorunuz en dogru sekılde karar verecektır.

SORU
adet olmamdan 3 gün önce eşimle birlikte olduk ve içime boşaldı.henüz tam olarak kanamam gerçekleşmemiş olsada başlayacagını belirten agrılarım var acaba kanamam olsada hamile olma ihtimalim varmı?
CEVAP
Adette herhangı bır gecıkmede kanda gebelık testı yaptırmak uygun olacaktır. Adet olmanızın uzerıne ufak bır ıhtımal dahı olsa gebe kalmıs olmanız mumkundur.Takıplerınızı duzenlı yaparak test yaptırmanız faydalı olacaktır. 
   
SORU
benim kilo almama problemim var.kilom fazla düşük olmasada. aslında doktora gittiğimde yapımın bu şekilde
olduğunu ve sağlık problemim olmadığını söyledi. ama yinede kilo almak için ne yapabilirim?
CEVAP
Boyunuza gore kılonuz uyumlu ıse ve herhangı bır saglık sıkayetınız yok ıse uyumlu kılonuzda kalmnız uygun olacaktır.Kılonuz buyunuza gore daha az ıse ve saglık problemı yaratıyor ıse bır beslenme uzmanına danısarak yapınıza ve ıhtıyacınıza uygun bır program edınmenız faydalı olacaktır. 
 
SORU
sayın hocam ben 20 yaşındayım ve sedef hastasıyım doğal yöntemlerlemi yoksa hastahane tedavisimi sorumu cevaplarsanınız sevinirim
CEVAP
Sedef hastalığı immunogen etik bir hastalıktır. Irsidir ve vücudun bağışıklık sistemi ile ilgilidir. iklim, yiyecekler, enfeksiyonlar, depresyon ve hastaların psikolojik durumları hastalığı azdırır veya davet eder, ancak sebebi değildir. UYgun olan tedavi yöntemi bır dermatoloji uzmanına danışarak destek tedavileri alıp gerkli görülür ise UVB ve PUVA tedavilerininde yapılmasıdır.Unutulmamsı gereken bir konuda sıkıntı ve stresten cok etkilenen sedef hastalarının mumkun oldugu kadar streslı ortamlardan uzak durmalarıdır. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!