Sorgun’da ‘Çanakkale Şehitleri ve Kınalı Hasan' anıldı

Güncelleme Tarihi:

Sorgun’da ‘Çanakkale Şehitleri ve Kınalı Hasan anıldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2017 12:17

Sorgun’da ‘Çanakkale Şehitleri ve Kınalı Hasan' anıldı

Haberin Devamı

Halit YILMAZ/SORGUN(Yozgat), (DHA)- YOZGAT’ın İlçe Belediyesi, 'Çanakkale Şehitleri ve Kınalı Hasan'ı anma adlı konferans düzenledi.

İlyas Arslan Sinema ve Tiyatro Salonunda gerçekleşen konferansa Eğitimci-Araştırmacı Yazar Salim Dağ’ın konuşmacı olarak katıldığı konferansa Belediye Başkanı Ahmet Şimşek, İlçe Garnizon Komutanı J.Binbaşı Metin Gezer, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Ekinci, Daire Amirleri, Encümen üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan konferansta konuşmacı olarak katılan Yazar Salim Dağ’ın görsel içerikle desteklediği konuşması sık sık davetlilerin alkışlarıyla kesildi. Uzun yıllardır Türkiye’de ve Türklerin yaşadığı ülkelerde programlara katılarak Çanakkale Savaşı'na ait kahramanlık destanlarını araştırmaları esnasında ulaştığı vesikalara ve tanıkların anlatımlarına dayanarak dinleyicilerine sunan Salim Dağ, konuşmasına, "Size yazılan tarihi değil, yaşanan tarihi anlatmak istiyorum' diyerek başladı. Salim Dağ, Çanakkale ruhunun gelecek nesillere aktarılmasının öneminin bugün geldiğimiz koşullarda daha iyi anlaşıldığını belirterek, şunları söyledi:

"Çanakkale Savaşına Van’dan, Hakkari’den, Diyarbakır’dan onca mesafeleri kat ederek savaşa katılan kahraman şehitlerin torunlarına dedelerinin fedakarlıkları iyi anlatılmış olsaydı, belki bugün çocuklarımız güneydoğuda polise taş atmayacaklardı. Ancak maalesef onlar bu milli şuurdan yoksun bırakıldılar. Bir emekli öğretmen olarak ben bu sorumluluğu kendimizde, eğitimcilerde görüyorum".

Salim Dağ, sunumuna kahramanlık hikayeleri ile devam etti. Bütün arkadaşlarının şehit olduğu bir bataryada 276 kiloluk top mermisini tek başına taşıyarak ateşleyen ve düşman donanmasının en büyük zırhlılarından Ocean adlı gemiyi tek vuruşta batıran meşhur kahraman Onbaşı Koca Seyit’ in savaştan sonraki zorlu yaşamına ait hatıralarını, geçtiğimiz yıllarda vefat eden kızı Ayşe hanımdan bizzat dinlediğini belirten Dağ, “Seyit Onbaşı ömrü boyunca karşılaştığı onca zorluğa rağmen asla yaptığı kahramanlıkla övünmemiştir. Bu davranış ancak Türk milletine mahsus bir alicenaplıktır. Bunu başkalarında görmek mümkün değildir" dedi.

Konferans sonunda Çanakkale Savaşı'nın bilinmeyenlerini ve altında yatan nedenleri anlattığı için Eğitimci-Araştırmacı Yazar Salim Dağ'a teşekkür ederek hediye takdiminde bulundu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!