Sörfçülerden küresel atak

Güncelleme Tarihi:

Sörfçülerden küresel atak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2007 00:00

Ankara Hürriyet Gazetesi ve Ankara Genç İşadamları Derneği’nin (ANGİAD) küresel ısınmaya karşı yürüttüğü "Ankara Isınırsa, Türkiye Yanar" kampanyasına destek yağıyor. Gönüllü şehir muhabirleri de ankara.sendeyolla.com sitemizde haber ve yazılarıyla kampanyaya katıldı.

Ankara Hürriyet Gazetesi ve ANGİAD’ın küresel Isınmaya karşı başlattığı işbirliği, bütün yurda örnek teşkil edecek kadar önemli ve güzel. Ben de kendi deneyimlerimi paylaşan somut, pratik öneriler içeren bir yazı gönderiyorum.

İnsan olarak her gün yaşamakta olduğumuz dünyayı ne yazık ki kirletmeye devam etmekteyiz. Halbuki biraz düşünceli davranarak bir çok şeyi değiştirebilmek elimizde.

Daha temiz bir dünya ve Türkiye için yapmamız veya yapmamamız gereken şeyleri bizim anlayabileceğimiz bir dille, fonsksiyonel ve detaylı olarak paylaşmak istiyorum. Bu tedbirlerin veya davranışların hemen hepsi bizim aile bütçemize de pozitif katkı sağlayacaktır.

Bu nedenle aşağıdaki listeden ne kadar fazlasını kendi hayatınıza uyarlayabilirseniz, bütçenize hem maddi ve hem de manevi kazanç olarak yansıyacaktır, ümit ediyorum.

1. TV,Müzik Seti vb, gibi elektrikle çalışan cihazlar artık "Stand by" adı verilen ve temelde cihazın uzaktan kumanda ile açılıp kapanmasını sağlayacak bir özelliğe sahip. Bu tip cihazları uzaktan kumandayla değil de yerimizden kalkıp, düğmesinden kapatıp açmalı veya en güzeli, kullanılmadığı durumlarda fişini direkt olarak çekmeliyiz.

(Ben kendimce şöyle bir çözüm buldum. Bir adet çok yuvalı ve üzerinde açıp kapama düğmesi olan prizlerden aldım, ve bu düğmeyi kapatıyorum böylece birden fazla cihazı fişten çıkarma zorluğundan da kurtulmuş oluyorum). Bu yolla bayağı elektrik tasarrufu sağlayabildim, tavsiye ediyorum.

AMPULDE YEDİ KAT TASARRUF

2. Artık normal ampüller yavaş yavaş yok olmaya yüz tutuyor, ve bu değişim dünyada tasarruf açısından büyük önem taşıyor. Bu tip ampülleri artık ülkemizde de kullanmamak gerekir. Bildiğiniz gibi Avrupa topluluğu 2008’den itibaren bu tip ampullerin satışını yasaklıyor, tamamen yeni tip daha verimli ampüllere geçerek çevre ve dünya için örnek teşkil edecek bir adım atıyor.

Artık enerji tasarruflu ve daha uzun ömürlü ampüller ucuz fiyatlara üretilebiliyor ve bunların fiyatları da, günümüzde gayet uygun. Biz de tüketici olarak bu tip ampüllere geçiş yapmalıyız. Evinizde veya İşyerinizdeki ampüllerinizi bunlarla değiştirirseniz, ampül başına yaklaşık 7 kat daha ucuza aynı ışığı sağlayabilir, hem de sık sık ampül değiştirme zahmetinden de kurtulursunuz.

3. Bulaşık ve çamaşır makineleri artık hem çok hesaplı, hem de bütün evlerde kullanılan vazgeçilmez bir unsur haline geldi. Özellike son zamanlarda çıkan yeni tip makineler daha hızlı yıkıyor, daha az elektrik ve su kullanıyor. Eğer makineniz eskiyse, bunu değiştirmek veya hiç yoksa yeni bir makine almak size hem su faturanızda azalma, hem de elektrik ve zaman kazancı sağlayacaktır.

Bulaşık ve çamaşır makinesi kullanmak, aynı çamaşır veya bulaşığı elde yıkadığınızdan 5 kat daha az su harcamanız demektir. Bu da su faturanıza küçümsenmeyecek bir ek katkı sağlayacaktır. Hele günümüzde bu su darlığında, kaynaklarımızı boşuna harcamamalıyız. Bu makineleri satın almak için harcadığımız parayı zaman ve su kazancı bazında 1-2 yılda amorti etmek olanaklı.

4. Sensörler hayatımızın her alanına yavaş yavaş girmeye başladı. Bu çevre açısından çok sevindirici bir gelişme, bu elektronik devreler, önemli ölçüde enerji ve kaynak tasarrufu sağlıyorlar. Bu tip yapıdaki cihaz ya da aparatların daha yaygın şekilde kullanılması, apartmanlarda eski otomat sistemi yerine hareket sensörlü lambalara geçilmesi enerji tasarrufu açısından olumlu bir gelişme olacaktır.

Bu tasarruf aynı şekilde musluklar ve tuvaletler için de geçerli tabii. Bunların yaygınlaşması ve ucuzlaması ancak bizim tüketici olarak bunlara her gün artarak rağbet göstermemizle olacaktır, bunu unutmamak lazım.

YÜZDE 40 SU TASARRUFU

5. Yeni tip "seramik conta" kullanan musluklar kullanmak aileniz veya işyeriniz için yüzde 40 oranında extra su tasarrufu demektir.

Bunların üzerlerinde bulunan filitreler suyun daha az ama daha verimli akmasını,dolayisiyle de önemli ölçüde su tasarrufu sağlarlar ve sızdırmazlar. Hem de bu şekilde conta değiştirmek veya musluğu sıkmak için her seferinde güç kullanmak zorunda da kalmazsınız.

Aynı şekilde yeni duş başlıkları da bu tip özellikler sunuyorlar, ve bu sayede hem daha zevkli duşlar, hem de daha verimli su kullanımı sağlanıyor, bu gelişmeleri takip etmek ve buna göre alışveriş yapmak çok önemli. Küvet keyfini ise mümkün olduğu kadar aza indirgemek lazım, çünkü burada tuttuğunuz su miktarı sizin on günlük duş yaparken kullanacağınız suya eşit.

Yani 10 duş=1 küvet dolusu su diyebiliriz.

6. En çok su kaybedilen yerlerden biri de tuvaletlerdir. Özellikle de umumi tuvaletler. Bu tip tuvaletlerde gereksiz yere açık bırakılan veya sızdıran ucuz ve iptidai musluklardan akıp giden suları, herkes mutlaka birden fazla kez görmüştür. Bu tip tuvaletlerde mutlaka resarvuarlı bir sifon sistemi olması çok önemli.

Sadece bu değişiklik bile, büyük ölçüde su tasarrufu sağlayacaktır. Ayrıca buralarda birer tuvalet fırçası bulundurulmalı ve temizliğin su yerine fırça ile daha az su kullanarak yapılması sağlanmalıdır.Sensörlü aparat kullanımının da extra katkı açısından önemini bir kez daha vurgulamakta yarar var. Alafranga tuvaletlerde ise teknoloji daha hızlı gelişiyor, çünkü giderek daha fazla kişi ve özellikle yaşlılar bu tip tuvaletleri kullanıyor.

Bu tuvalet tiplerinde minumum su ile maksimum temizlik gerçekleştiren yeni seçenekler her geçen gün artıyor. Eğer alafranga bir tuvaletimiz de var sa, bunun sadece resarvuarını değiştirerek çok büyük oranda su tasarrufu sağlayabilir ve daha ucuza bütün her şeyi sökmeden ve büyük tadilat işi çıkarmadan, kendimiz bile bir kaç vida ile bunu gerçekleştirebiliriz.

İZOLASYON ŞART

7. İzolasyon’da ayrı bir konu tabii, eğer tüm binanızın izolasyonu kötü ise mutlaka bina olarak toplanıp bunu yeniletmek için gerekli kararı almak gerekir. Binanız harcadığı parayı kısa bir süre içinde geriye enerji tasarrrufu olarak kazanarak hiç de küçümsenmeyecek ölçüde tasarrruf sağlayacaktır.

Ayrıca eğer pencereleriniz eski tip ise bunları çift cam olanlarla değiştirmek size en az %30 gibi büyük bir oranda ısı kaybından doğan enerji tasarrufu sağlayacak, bu sayede eviniz çok daha verimli ve eşit oranda ısınacaktır.

8. En önemli konulardan biri de kağıt tasarrufu. Herhangi bir durumda örneğin yazıcı veya fotokopilerde kullanağınız kağıtları tekrar kullanabilecekseniz mutlaka iki tarafı da bitinceye kadar kullanın. Bir şeyin fotokopisini aynı kağıda ayrı kağıtlar yerine eğer yüzde 100 gerekli değil se arkalı önlü çektirmeye özen gösterin. Boş sayfaları buruşturup atmayın, daha bilinçli hareket edin ve geri dönüşümlü kağıt veya kağıt ürünleri kullanmaya gayret edin.

Bu tip ürünlerde "recycled" veya türkçe bir ibare ile bir ikon bulunur. Buna dikkat edin. Ayrıca mümküm olduğu kadar hem sağlığınız, hem çevre için plastik yerine cam kullanmaya özen gösterin. Unutmayın, plastik atık en kötü atıktır.

ZARARSIZDEODORANT

9. Özellikle hanımlar, deodorant alırken bunun çevreye ve ozon tabakasına zarar vermeyen cinsten olmasına dikkat edin, ve bu tip ibare bulunmayan ürünlere rağbet göstermeyin.

Bu hassasiyeti göstermeyen firmaların ürünlerini almamak, bu firmaları da kendilerini düzeltmeye ve çevreyi düşünmeye zorlayacaktır. Tüketicinin gücünü gösterin. 1 YTL daha fazla vermek bazen iç huzuru açısından daha önemlidir.

M. Miral URAL

Romantik tasarruf

Mum ışığı hem daha romantik, hem daha sosyal ve kaliteli ortamlar yaratabilme özelliğine sahip çevre dostu bir aydınlatma seçeneği, aynı zamanda meditasyon açısından da ayrı bir güzelliği var, ve kesinlikle daha sık kullanılmalı. Belirli günlerde ailenizle 1 saat mum ışığında sohbet ederek, veya eşinizle mum ışığında bir yemek yiyerek hem büyük ölçüde enerji tasarrufu sağlar, hem de aile mutluluğunuzu ve birlikteliğinizi geliştirebilirsiniz, tavsiye ediyorum. Mutlaka bu örnekler çoğaltılabilir. Eminim sizin de yaptığınız bir çok, belki de daha yaratıcı, çözümler vardır. Lütfen bunları kendinize saklamayın ve paylaşın. Her geçen gün bilinçlenen toplum ile şirketler de daha duyarlı olmaya başlayacaklardır.

Küresel ısınma nedir

KÜRESEL ısınma; dünya atmosferinin ve okyanuslarının ortalama sıcaklıklarında belirlenen artıştır.

Küresel ısınmaya, atmosferde artan sera gazları neden olmaktadır. Sera gazları içerisinde en bol miktarda bulunanı okyanuslar, denizler, göller ve akarsulardan buharlaşma yoluyla atmosfere karışan su buharı (H2O), hayvan ve insanlarını solunumu, yanardağ patlamaları gibi birçok doğal olaylar sonucu atmosfere dahil olan Karbon Dioksit (CO2)’dir.

Küresel Isınmaya bağlı olarak okyanusların ılıklaşmasıyla birlikte dağ buzullarının ve kutuplardaki buz örtüsünün erimeye devam etmesi sonucunda deniz seviyelerinin yükselmektedir. Bu da birçok kıyı bölgesi yerleşimini olumsuz yönde etkileyecek, sular altında kalmasına neden olacaktır.

RÜZGAR VE RUTUBET

Sert ve devamlı rüzgarlar suyun topraktan daha hızlı buharlaşmasına neden olacak, bu da bazı bölgelerin eskisinden daha kurak olmalarını yaratacaktır.

RİSK GRUBUNDAYIZ

Küresel ısınmanın potansiyel etkileri açısından risk grubu ülkeler arasında yer alan ülkemizde küresel ısınma özellikle şu sonuçlara yol açacaktır.

1. Su kaynaklarının zayıflaması

2. Buharlaşmanın, yaz kuraklığının artması

3. Yağıştaki azalış, sıcaklık ve kuraklıktaki artışla doğrudan bağlantılı olarak orman yangınlarında artış

4. Su kaynaklarındaki zayıflamaya bağlı olarak iç sularda yaşayan balık türlerinde azalma

5. Arazi kullanımında meydana gelecek değişikliklerle erozyonda artış

Fransa’nın başkenti Paris’te yapılan Hükümetler arası İklim Değişiklikleri Paneli’nde açıklanan raporda küresel sıcaklık artışının olası etkileri şöyle özetlenmektedir:

+ 2.4 derece: Su sıkıntısı başlayacak Kuzey Amerika’da kum fırtınaları tarımı yok edecek. Deniz seviyeleri yükselecek. Peru’da 10 milyon kişi su sıkıntısı çekecek. Mercan kayalıkları yok olacak. Gezegendeki canlı türlerinin yüzde 30’u yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.

TİPİMİZ DEĞİŞECEK

+ 5.4 derece:
Denizler 5 metre yükselecek Deniz seviyesi ortalaması 70 metre olacak. Dünyanın yiyecek stokları tükenecek.

+ 6.4 derece: Göçler başlayacak Yüz milyonlarca insan uygun iklim koşullarında yaşamak umuduyla göç yollarına düşecek. Kadınlar su bulamadıkları için saçlarını kestiricekler. Okyanuslarımız çölleşecek Kuraklık yaşanacak Okyanuslardan aktarımla içme suyu elde edilecek Suda yaşayan bazı hayvanlarımız(kutup ayısı ,fok balığı vs.)Tırmanacak buz bulamayacaklar yüzmekten yorulup ölecekler İnsanlar 50 yaşındayken susuzluktan 85 yaşında gibi gözükecekler. Bebeklerin sakat doğma olasılığı artacaktır. MS hande2

Tema’ya kulak verelim

TEMA Vakfının "Değişen İklim Değil, Enerji Olsun!" sloganı, alınacak önlemleri radikal biçimde özetlemektedir.Türkiye’nin küresel iklim değişikliğini geriye döndürme sürecine önemli katkı sağlayacak "Isıl Enerji ve Elektrik Üretiminde Güneş ve Rüzgar Enerjisinin Kullanımının Artırılmasına Yönelik Bireysel ve Kurumsal Teşvik Sistemlerinin Kurulması" konulu raporunun icrası yolunda öncelikle girişimde bulunulmalıdır. Tarım toprakları üzerinde hızlı kentleşme ve sanayileşme engellenmelidir. Konu hakkında halkın bilinçlendirilmesi çok önemlidir. Özellikle, ’bir tek benim dikkat etmemle sorun çözülecek mi?’ gibi bir düşünce içerisine girmek yangına su yerine benzinle müdahale etmek anlamına gelir. Toprak önemlidir.

Ülkemizde 1993 yılından beri anız yakılması yasaklanmış ise de zaman zaman bu yasağa uyulmadığı görülmektedir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!