Soralım öğrenelim

1- İki bayram arası evlenmek haram mı? RECEP SORGUN/KAYSERİ

İki bayram arası evlenmek ve düğün yapmak sakıncalı değildir. Bu konuda engelleyici bir hüküm yoktur. Zaten iki bayram arası olmayan bir zaman yok ki! Şu anda bile Kurban ve Ramazan Bayramı arası değil mi?

2- Vakit namazlarından sonra kaza kılabilir miyim? ŞÜKRİYE YAVAŞ/IĞDIR

Sabah ve ikindi namazlarından sonra kaza namazı kılmamak daha uygundur. Diğer namazlardan sonra ve bütün namazlardan önce kaza kılabilirsiniz. Kaza namazı için bir sıra takip etmemiz gerekmez. İkindiden önce mutlaka ikindiyi veya yatsıdan sonra mutlaka yatsıyı kılmanız gerekmez. Böyle bir zorunluluk yoktur.

3- Migren hastasıyım. Migrenim tuttuğunda ilaç almak zorundayım. Ramazanda oruçları nasıl tutacağım? HALİME UYAN/ALMANYA

Oruca başlamanızı tavsiye ediyorum. Migreniniz tuttuğunda sabredemezseniz; ilaç alıp orucunuzu bozarsınız. O günü normal oruçsuz geçirirsiniz. Ramazandan sonra ise bozduğunuz bu günler için ise birebir oruç tutarsınız.

4- Namaz kılmayan bir kişi oruç tutabilir mi? BUSE ERGİN/İSTANBUL

Namaz ve oruç ayrı iki farzdırlar. Elbette ki Müslüman’ın 5 vakit namazını kılması ve ramazan orucunu tutması gerekir. Bu farzdır. Ancak namaz kılmayan veya kılamayan bir kişiye ‘Oruç tutamazsın’ deme hakkına sahip değiliz. Kişi neyi yapabilirse o onun için iyidir. Tümünü yapamayana, tümünü terk et demek doğru değildir.

5- Gebe olan bir kadın oruç tutabilir mi? BETÜL TAŞKIN/SİVAS

Gebe olan bir kadın doktoruna danışmalıdır. Bu konuda inancınız hakkında bilgisi olan bir doktorun beyanı bizim için esastır. Ancak bu hususta sizin de kararınız ve durumunuz önemlidir.

6- Oruçluyken diş çektirebilir miyim? ASİYE DENİZ/KONYA

Elbette ki gece çektirmeniz daha uygun olur. Ancak mutlaka gündüz diş çektirecekseniz o gün oruç tutmayabilirsiniz. Daha sonra o günü kaza edersiniz. Oruçluyken diş çektirmek ise oruç bozmaz. Ancak kan yutmamaya gayret etmeniz gerekir.
Yazarın Tüm Yazıları