Sonunda mizahçılar basacak düğmeye

KAMUOYUNDA ‘başbakan kafalı kedi’ olarak anılan çalışması yüzünden Musa Kart’ın tazminata mahkum olduğu günlerde ‘Esas şaka bu olmalı, herhalde Erdoğan çıkıp bir açıklama yapar, ‘Olur mu canım böyle şey, benden habersiz açılmış dava...’ der’ diye bekledim.

Böyle bir beklenti içine girmem, Erdoğan’ın hoşgörülü bir insan olduğunu düşünmemden değil, kurnaz bir politikacı olabileceğini düşünmemden kaynaklanıyordu.

Beklentim boşa çıktı tabii. Şaşırdım mı peki? Hayır, hiç şaşırmadım. Erdoğan’a daha önce herhangi bir not vermediğimden, notundan kırmak gibi bir hareket de söz konusu olmadı haliyle.

Sadece ‘Esas eğlence şimdi başlıyor’ dedim ve geçtim...

***

‘Başbakan kafalı kedi’nin cezalandırılması üzerine karikatürcüler pek çok espri yaptı.

Bunlar içinde en beğendiklerimden biri Penguen Dergisi’nin kapağı olmuştu.

Penguen’ciler ‘Tayyipler Alemi’ başlıklı kapaklarında Başbakan’ı ‘fil, zürafa, ördek, kurbağa, inek, yılan, deve’ gibi çeşitli şekillerde çizmişti.

Açıkçası, çok da sevimli gözüküyorlardı.

Derginin yayınlandığı hafta görüştüğüm bir karikatürcü arkadaşım, ‘Ben de çok beğendim ama kesin buna da dava açar’ demişti.

Ben yine neye güveniyorsam ‘Eğer biraz akıllı adamlar varsa etrafında, görmezden gelir. Başbakan kafalı kedi karikatürünü Cumhuriyet’te yayınlandığında kaç kişi görmüştü, Musa Kart’a dava açılınca kaç kişi gördü diye hesaplayan en az bir akıllı adam vardır herhalde danışmanları arasında’ şeklinde yaklaşmıştım olaya.

***

Esasen güvenmediğin bir Başbakan’ın danışmanlarına güvenirsen işte böyle olur. Penguen’in kapağı için de 40 bin YTL’lik bir dava açılmış şimdi.

Kapağı görmeyenler, ‘Tayyipler Alemi’ karikatürünü görmeyenler de bu sayede görmüş olacaklar; bu biiiir.

Karikatüre, mizaha tahammülsüz bir Başbakan imajı bence yaratılabilecek en sıkıcı imajlardan biridir vatandaş gözünde; bu ikiiii.

Dünkü Vatan Gazetesi’ne haberle ilgili görüş bildiren karikatürist Hatice Meryem ‘Sürpriz olmadı. Biz daha fazlasını hesap etmiştik. Madem parasıyladır, o zaman cezayı öder çizeriz’ demiş ki; bu mizahçıların konunun peşini bırakmayacaklarına işarettir. Mizahçının diline, kalemine, fırçasına düşenin Allah yardımcısı olsun; bu da üüüüç.

***

Şu günlerde bulunduğu odada biri ceketinin düğmesiyle oynasa ‘Düğmeye bastılar Abdullah Bey, yetiş!’ diyecek bir ruh haline sahip olan Başbakan, bu memleketin en etkin muhalefetini yapma gücüne sahip kitleyi, yani mizahçıları karşısına alıyor.

Yerinde olsaydım Penguen’cileri arar, ‘O karikatürü hepiniz imzalayın, büyütüp bana bir kopyasını yollayın’ der ve bu işten süper bir hareketle sıyrılırdım. Ama ne ben onun yerinde olmak isterim, ne de o böyle bir hareket yapar.

Mizahçılar düğmeye basıyor Sayın Erdoğan, aman dikkat!

Adamı gülerken indirir bu arkadaşlar!..
Yazarın Tüm Yazıları