Kordon kanında 'Türkiye bankasına' doğru

Güncelleme Tarihi:

Kordon kanında Türkiye bankasına doğru
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2006 10:07

Akdeniz Üniversitesi Kordon Kanı Bankası Sorumlusu Prof. Dr. İhsan Karadoğan, Sağlık Bakanlığı'nın çıkardığı Kordon Kanı Bankacılığı Yönetmeliği ile her bankanın sahip olduğu kordon kanı kapasitesinin yüzde 20'si kadar toplum kullanımına açık kordon kanı saklayacağını, bu şekilde Türkiye'nin kordon kanı konusunda bir veri bankası oluşacağını bildirdi.

Prof. Dr. İhsan Karadoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kordon kanı bankacılığının, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de hızla geliştiğini kaydetti.
Kordon kanı bankacılığının iki hedefi olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Karadoğan, bu hedeflerden ilkinin aile içinde kordon kanı transferini, ikincisinin de toplumun ihtiyaçlarına yönelik kordon kanını sağlamak olduğunu ifade etti.
Karadoğan, kordon kanı bankacılığı konusunda Sağlık Bakanlığının harekete geçerek bir Kordon Kanı Bankacılığı Yönetmeliği oluşturduğunu, bakanlıkta ayrıca bir de Kordon Kanı Koordinasyon Kurulu kurulduğunu hatırlattı. Bu kurulla birlikte kordon kanı bankacılığının yeniden yapılandığını anlatan Karadoğan, “Bu konudaki çalışmalar sürüyor. Amaç, var olan kordon kanı bankalarının ruhsatlandırılması, yapılan işlemlerde, kalitede standardizasyonunun sağlanması, denetim yapılabilmesi. Bunlar yapılırken, topluma yönelik kordon kanı bankacılığı için de gerekli zeminin oluşturulabilmesi” diye konuştu.
Karadoğan, ruhsatlandırma işlemlerinin tamamlanmasının ardından Türkiye'deki kordon kanı bankası ve bu bankalardaki kordon kanı sayısının da tam olarak belirleneceğini vurguladı.

-1,5 YILDA 250 BAŞVURU-

Prof. Dr. Karadoğan, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde kurulan kordon kanı bankasına 1,5 yıl içinde 250'nin üzerinde ailenin başvurduğunu, bunların büyük bölümünden kordon kanı alındığını bildirdi.
Bankada, kemik iliği nakilleri için yurtdışından gelen kordon kanlarının da saklandığını ifade eden Karadoğan, şöyle konuştu:
“Kordon Kanı Bankacılığı Yönetmeliği ile birlikte bankalar sakladıkları kordon kanı kapasitesinin yüzde 20'si oranında kordon kanını topluma açık olarak saklamak zorunda olacaklar. Bu bankalardaki kordon kanı sayısının arttığı düşünülürse bu şekilde bir havuz oluşmuş olacak. Amaç, geniş kapasiteli bir veri bankası oluşturmak. Türkiye'de hasta kişileri sağlığına kavuşturabilmek için en az 10-30 bin arasında kordon kanına ulaşmak gerekiyor. Dünyada bu rakamlar 80 bin gibi rakamlara ulaşmış durumda. Başlangıç için 10 bin bile iyi rakam.”
Topluma açık bir kordon kanı bankası oluşturabilmenin ekonomik olarak çok zor olduğuna da değinen Prof. Dr. Karadoğan, kordon kanının saklanabilmesi için milyon dolarlara varan bütçelere ihtiyaç olduğuna dikkati çekti. Bunun finansmanının yapılabilmesinin çok zor olduğunu vurgulayan Karadoğan, “Birinin bunu finanse etmesi lazım. Bu devlet olabilir, vakıf olabilir. Bu organize edilemediği için bugüne kadar Türkiye'de kordon kanı bankası kurulmasında zorluk çekiliyordu. Ama bu konuda da çalışmalar var” diye konuştu.
Karadoğan, doğum anında kordon kanını aldırmak isteyen kişilerin ilk olarak bin 500-2 bin dolar ödeme yaptığını, kordon kanının yıllık saklama ücretinin de 100 dolar olduğunu ifade etti.

-EN AZ 15 YIL SAKLANIYOR-

Prof. Dr. İhsan Karadoğan, kordon kanının 15 yıl saklanabileceğinin bilimsel olarak kanıtlandığını kaydetti. Kordon kanının bir “kök hücre kaynağı” olduğuna dikkati çeken Karadoğan, sözlerini şöyle tamamladı:
“Kök hücreyle yapılabilecek bütün tedavilerde kordon kanını kullanmak mümkün. Kök hücre, tüm dünyanın dikkatini çekiyor. Her geçen gün bu konuda daha fazla çalışma yapılıyor. Çalışmalar son beş yılda büyük hız kazandı. Kordon kanı daha çok kemik iliğini ilgilendiren kanserler ve kemik iliğinin yetmezlik durumlarında kullanılıyor. Ama bununla birlikte son zamanlarda doku tamirinde, kendini onarma yetisini kaybetmiş dokularda da kullanılabileceği belirlendi.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!