'Başkan' Ankara'yı rahatsız etti

Güncelleme Tarihi:

Başkan Ankarayı rahatsız etti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2005 14:40

Bush'un Barzani'ye 'Başkan' diye hitap etmesi Ankara'yı rahatsız etti. Dışişleri bunun ne anlama geldiğini sordu.

Haberin Devamı

IKDP lideri Mesud Barzani'nin ABD Başkanı George Bush tarafından Beyaz Saray'da kabul edilmesinde 'başkan' sıfatıyla hitap edilmesi Ankara'yı rahatsız etti. Dışişleri Bakanlığı kanalıyla ABD'den bu hitap şekline dair bilgi istendi.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan da sabah yaptığı toplantıda Barzani'nin 'başkan' sıfatıyla kabulüne ilişkin bir soruyu şöyle yanıtlamıştı: “Irak anayasasında tanımlandığı şekliyle bir Irak Kürdistanından bahsedilmesi ve bunun Irak'ın siyasi birlik ve bütünlüğü çerçevesinde zikredilmesi, gerek (Irak Cumhurbaşkanı Celal) Talabani'nin son mülakatında, gerek Barzani'nin ABD ziyaretinde verdiği demeç ve sorulara cevaben ifade edilen konularda bizim dikkatimizi çeken hususlardır. Bu hususlar, ülkenin siyasi birliği ve toprak bütünlüğü, ülkemizin bölgede yürüttüğü politikanın Irak halkı ve ABD yetkililer tarafından ciddi kabul gördüğünün ve zemin bulduğunun da açık bir ifadesi olmaktadır.”

Tan, 18 Nisan'da kabul edilen Bakanlar Kurulu kararı dışında İncirlik Üssü'ne ilişkin herhangi bir düzenlemenin bulunmadığını söyledi. Tan, haftalık basın toplantısında, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın, “İncirlik Üssü ile ilgili yeni ve gizli bir anlaşma yapıldığı duyumu aldıkları” yönündeki açıklamasının hatırlatılması üzerine, “18 Nisan 2005'de kabul edilen 8712 sayılı Bakanlar Kurulu kararı dışında İncirlik üssüne ilişkin herhangi bir düzenlemenin bulunmadığını” kaydetti.

Sözcü Tan, “Irak'taki Halil İbrahim sınır kapısına Irak Kürdistan Demokratik Partisi (IKDP) bayrağının asıldığı” yönündeki haberlere ilişkin bir soruyu da yanıtladı. Irak halkı tarafından kabul edilen anayasada bu ülkenin federasyon şeklinde idare edilmesinin öngörüldüğünü ifade eden Tan, ABD, Almanya ve İsviçre'nin de federasyon olduğunu ve federasyon olmalarının bu ülkelerin siyasi birlik ve toprak bütünlüğüne sahip olmalarını engellemediğini kaydetti.
Tan, “Biz, anayasal sürecin başından beri böyle bir federasyonun Irak'ta öngörülmesi halinde, bunun yukarıda verdiğim örneklerde olduğu gibi, ülkenin siyasi birlik ve toprak bütünlüğünü muhafaza etmesi hususunda lazım gelen uyarılarda bulunmuşuzdur. Bölgede sürdürdüğümüz politikamızın gerek müttefiklerimiz, gerek Irak halkı tarafından kabul gördüğü bir vakadır. Anayasa çerçevesine oturmayan herhangi bir bayrağın elbette kullanılmasının uygun olmadığı açıktır. Bu konuda da gerekli girişimleri yapıyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!