Ana Sayfa
Haber
Yaşam
İlanlar
İnteraktif
Arşiv
24 Aralık 2010, Cuma 11:33
Hürriyet Anasayfa > Tüm Son Dakika Haberleri

İspanya Hükümeti Türkiye'ye Mavi Marmara'yı sordu

Paylaş Benimsayfam'da Paylaş
Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş
A.A. 30 Temmuz 2010
İsrail askerlerinin Gazze'ye uluslararası insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine saldırısıyla ilgili İsrail hükümetine karşı yapılan dava açma başvurusunu değerlendiren İspanya Ulusal Mahkemesi, Türkiye, İsrail ve Uluslararası Ceza Mahkemesine, olayla ilgili soruşturma açıp açmadıklarını sordu.

İspanya Ulusal Mahkemesi, Mavi Marmara gemisinde bulunan 3 İspanyol gönüllünün, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 6 İsrailli bakan ve yüksek rütbeli İsrailli bir asker hakkında dava açılması için geçen 23 Temmuzda yaptıkları başvuruyu değerlendirmeye devam ediyor.
Elde edilen bilgiye göre, İspanya'da geçen Eylül ayında kabul edilen bir yasa gereği, Ulusal Mahkeme'nin yurt dışında İspanyollara karşı işlenmiş bir suçla ilgili soruşturma başlatıp dava açılmasına karar vermesi için, suçun işlendiği ülkelerde veya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde konuyla ilgili "etkili bir yasal süreç" başlatılmamış olması gerekiyor.
Ulusal Mahkeme Hakimi Pablo Ruiz'in, bu nedenle İsrail, Türkiye ve Uluslararası Ceza Mahkemesine, İsrail askerleri tarafından "Mavi Marmara" gemisine yapılan saldırıyla ilgili herhangi bir soruşturma açılıp açılmadığını ve ellerindeki bilgileri sorduğu bildirildi.
Hakim Ruiz'in ayrıca Mavi Marmara gemisine yapılan saldırıyı soruşturmaya yetkisi olup olmadığı hakkında bilgi vermesi için, Savcılığa da başvurduğu kaydedildi.
İspanyol hakimin, BM İnsan Hakları Konseyi Başkanı Sihasak Phuangketkeow'dan da "Özgürlük Filosu" misyonuna yapılan saldırı hakkında bilgi istediği ifade edildi.


 
Yorumlarınızı Yazınız
Bu haber hakkında henüz yorum yok
Diğer Haberler
Tüm Haberler
  Hürriyet Kurumsal Hürriyet USA Hürriyet Avrupa Hürriyet Emlak Yenibiris.com Hürriyet Aile Hürriyet Oto İddaa Avrupa Birliği DYH