Sonbaharda gribal enfeksiyona dikkat

Güncelleme Tarihi:

Sonbaharda gribal enfeksiyona dikkat
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2014 10:54

Sonbahar'da gribal enfeksiyonların çok yaygın olabileceğini belirten Zirve Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Halk Sağlığı Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Nilgün Ulutaşdemir, yaşanacak mevsim geçişlerinin kişinin ruh halini kolaylıkla etkileyebileceğini gibi gribal enfeksiyonların da çok yaygın olabileceğini belirtti.

Haberin Devamı

Gribal enfeksiyonun özellikle çocuklarda, yaşlılarda ciddi sorunlara yol açtığını belirten Ulutaşdemir, "Grip, kalp hastalığı akciğer hastalığı, böbrek hastalığı, şeker hastalığı gibi kronik hastalığı olan kişilerde çok daha ağır geçmektedir. Ölüme kadar varılabilen ciddi sonuçlara yol açmaktadır. Bu kadar ciddi tablolar yol açan grip, halk arasında çok sık olarak soğuk algınlığı ile karşılaştırılmaktadır." dedi

Gribin çok çabuk bulaşabilen bir hastalık olduğunu belirten Ulutaşdemir, "Gribe yol açan ınfluenza virüsü çok kolay ve hızlı bulaşır. Başlıca bulaşma yoları, öksürük ve hapşırık ile etrafa saçılan damlacıkların hava yolu ile bulaşması, hasta kişiler ile direkt temas edilmesi ve hasta kişilerin ağız-burun akıntıları ile temas etmiş eşyalar ile bulaşmaktadır." diye konuştu.

KAPALI ALANLARDA FAZLA KALMAYIN

İnsanlar kapalı alanlarda daha fazla zaman geçirdiklerinden, influenza virüsüne yakalanmaları kolaylaşır diyen Ulutaşdemir, şu uyarılarda bulundu: "Gripten korunmak için uzun süre havasız ortamlarda bulunmamak gerekir. İşiniz gereği uzun süre kapalı bir alanda çalışmanız gerekiyorsa, düzenli aralıklarla hava almak için dışarı çıkmanız gerekir. Dışarı çıkacak imkanınız ya da vaktiniz yoksa dahi, birkaç dakikalığına bir pencere açarak bulunduğunuz ortamdaki havanın tazelenmesini sağlayabilirsiniz."

Grip virüsüne yakalanan insanların öksürmelerinden ve hapşırmalarından etkilenmemek için maske takılması gerektiğine dikkat çeken Ulutaşdemir, "Grip hava yolu ile bulaşan bir hastalık olduğundan, çevrenizdeki insanların ortama saçtıkları virüslerden korunmak için maske kullanmak en etkili yoldur. Burun ve geniz akıntısı başladığı anda vakit kaybetmeden en yakın hastaneye başvurarak, grip virüsünün vücudunuza etki etmesini yavaşlatın. Böylece hastalığı çok daha hafif bir şekilde atlatmış olursunuz." şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!