Sonbahar Yaşar Kemal'in

Doğan HIZLAN
Haberin Devamı

YAŞAR Kemal'in bahçesine sonbahar gelmiş. Çamların yeşiline kasımpatların renkleri karışıyor. Bir yanda biberiyeler, bir yanda bambular. Güneşin aldatıcı sıcaklığına teslim olursanız, ince bir sızı gibi işleyen serinliği farketmezsiniz.

Çamlığın bittiği yerde ufuk başlıyor.

Artık Yaşar Kemal, Almanya'daki ödülden sonra eve kapanacak ve romanını bitirecek, el yazısıyla bitmiş ama temize çekilişi gene epey vakit alır.

Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı'nda verilen Alman Yayıncılar Birliği Barış Ödülü (Friedenspreis des Deutschen Buchhandels) hiç kuşkusuz bütün dünyadaki yayıncıları harekete geçirmiş.

Almancadan İnglizceye kadar bütün kitapçıların sonbahar vitrinlerini Yaşar Kemal'in kitapları süsleyecek.

Yaşar Kemal'in bahçesindeki çiçeklerin, ağaçların rengi güneşe göre renk değiştirirken, değişik dillerde yayınlanmış kitap kapaklarına bakıyorum.

Romanlarını okudukları, yazdıklarını destansı hayatı ile karıştırdıkları Yaşar Kemal'in yaşamı da yayınlandı Almanca'da.

Daha şimdiden kitapların kapaklarına ödülün yuvarlak pulu yapıştırılmış.

Tilda Kemal'in masasının üstü mektuplarla dolu. İmza isteyen yabancılardan başlayın, onunla konuşma yapmak isteyenlerin randevu talebine kadar.

Ödül 1950'den bu yana veriliyor ve töreni St.Paul Kilisesi'nde gerçekleştiriliyor. Çünkü bu kilisenin Alman siyasal tarihinde, demokrasi tarihinde çok önemli bir yeri var.

Almanya'nın demokratik gelişiminin tarihi önem taşıyan Frankfurt Ulusal Asamblesi, 1848 yılında burada toplanmış.

Ödül konuşmasını ünlü Alman yazarı Günter Grass yapacak.

Bertelsmann'da İnce Memed'i yayınladı, bu dizide yüzyılın önemli şaheserleri yer alıyor.

Artık dünya okuru Yaşar Kemal'i modern klasikler içinde okuyacak.

Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Dr.Hans-Joachim Vergau, Hürriyet'in Almanya'nın birleşme yıldönümünde çıkardığı gazetedeki konuşmasını, Yaşar Kemal'in Deniz Küstü romanının kahramanı Selim'in dileğiyle bitiriyor. Büyükelçiye göre, Yaşar Kemal'in ödül alması iki ülkenin, Türkiye ile Avrupanın birleşmesi açısından önemli bir adım:

‘‘Gelin, balıkçı Selim'in iyimserliğiyle bu yolda ilerleyelim ve sevinç çiçeğinin sonunda bize de açacağına inanalım.’’

Yaşar Kemal hep o umudu vermiş okurlarına.

***

ULUSLARARASI ödüllerin yazarlarımızın tanınmaması ile kısıtlı etkileri yoktur, bizi ve edebiyatımızı dünyaya tanıtan en önemli unsurdur.

Yazarın Tüm Yazıları