Son Türk gemisi de batırılıyor

TÜRKİYE’nin uluslararası sularda turistik amaçlı yolcu taşıyan kaç gemisi olduğunu biliyor musunuz ya da merak ettiniz mi? Hemen yanıtlayalım, şu anda Türkiye’nin, değişik ülkelere turistik amaçlı turlar düzenleyip, yolcu taşıyan, yalnızca bir gemisi var.

Geçen hafta İstanbul’dan kalkıp Mykonos, Santorini, Girit, Rodos ve Kos adalarını kapsayan Yunan adaları turu yapan, bu hafta da Venedik’e kadar uzanan bir başka tura başlayan, bu gemimizin adı KARADENİZ... 1997’de hizmete giren Karadeniz gemisinin 74 kamarası ve 180 yolcu kapasitesi var.

BEDAVA SATILACAK

Bilmeyenler için bazı bilgileri aktaralım.

- Karadeniz gemisi 2004 yılında bir Fransız firmasınca 8 sefer için, sekiz haftalığına 901 bin 500 Euroya yani yaklaşık 1 milyon 120 bin Dolara kiralandı (kiralayan Clio firmasının adresi : 34 rue du Hameau 75015 Paris. Tel : 0153 68 8282). Kiralama 10 Mayıs-25 Haziran ve 9-26 Eylül 2004 dönemini kapsıyor.

- Fransızlar, tura katılacak 110 yolcunun üzerinde her yolcu için de 65’er Euro ödeyecekler. (Sözleşme Clio Compagnie adına J.P. Respaut, T.Denizcilik İşletmesi adına da Daire Başkanı Kadir Kurtoğlu ve Genel Müdür Faruk Yersel tarafından imzalandı).

- Karadeniz gemisi, kiralama dönemi dışında da çeşitli ülkelere, Asya Tur ve Miltur aracılığıyla, turistik amaçlı geziler düzenliyor. Haftalık tur geliri 100 bin Euro civarında. Masraflar gözönüne alındığında 10 haftalık bir dönemde, 400-500 bin Euro yani 500-600 bin Dolar kazanç sağlayabiliyor.

- Beş-altı ayda, yaklaşık 1 milyon 600 bin lira kazancı olan Karadeniz gemisi, özelleştirme kapsamına alınmış ve yakında 3 milyon Dolar civarında satılması sözkonusu.

- Yaklaşık iki yıllık gelirine satılacak olan Karadeniz gemisini, eğer satılmazsa, Fransız Clio firması 2005 yılında Mart-Kasım 2005 dönemi için kiralamak istiyor. Kuşkusuz ödeyeceği kira da sekiz haftalık kiralama için ödediği 901 bin 500 Eurodan daha fazla olacak...

- Devletin, Karadeniz gemisinde çalışan 68 personelden stopaj, SSK primi ve geminin geliri nedeniyle ödediği KDV’den dolayı 100 trilyon liranın üzerinde vergi geliri de var.

NE YAPILABİLİR?

Devlet gemicilik yapsın demiyoruz ama satışla ilgili mevcut görüntü de, içimizi sızlatıyor.

- Karadeniz gemisi satılacaksa, değerine yakın bir fiyata satılmalı.

- Karadeniz gemisi yılda 5-6 ay çalışıyor. Kalan altı ayda, limana çekilip bekletiliyor. Bu süre zarfında, personel gideri de dahil bazı giderler, kuşkusuz devam ediyor. Özelleştirme kapsamında olduğu için yıllardır bir çivi dahi çakılmayan bu gemi restore edilip, diğer altı ayda da İskenderiye, Mısır ve benzeri yerlere, turistik amaçlı seyahatler düzenleyebilir. En azından, kalan altı ay için kiralanabilir.

- Karadeniz gemisi, bayiler toplantısı ve kongreler için kullanılabilir ve çok da cazip olur. Nitekim, Fransız Clio firması kültür amaçlı turlar düzenliyor ve yolcu başına haftalık 2000-3000 Euro alıyor. Oysa, aynı süre için Karadeniz gemisi yolcu başına 500-700 Euro alıyor. Sunduğu hizmet ve personel kalitesi de yabancı gemilerden geri değil.

Komşumuz Yunanistan gemicilikte, Dünya sıralamasının zirvesini zorlarken, son Türk gemisinin, bedava denilecek bir fiyatla elden çıkartılacak olması, içimizi sızlatıyor.
Yazarın Tüm Yazıları