Son Oyun Miller’dan: ‘Cadı Kazanı’

ARAZÖZ Müdürü, Mezarlıklar Müdürü, Deprem ve Zemin İslah Müdürü karar veriyor, “olmaz, İbsen’in bu oyunu oynanmaz, burada Başbakana laf atılabilir”.

Haberin Devamı

Acil Yardım Müdürü, Kesin Hesap Müdürü, Zabıta Tedbir Müdürü karar veriyor, “olmaz, Çehov’un bu oyunu oynanamaz, burada Bakanlara laf atılabilir”.
Gıda ve Kontrol Müdürü, Ruhsat Müdürü, Encümen Müdürü karar veriyor, “olmaz, Shakespeare’in bu oyunu olmaz, Danimarka Sarayı kokuyor, gibi laflar var, Ankara kokuyor, gibi anlaşılabilir, bu oyun oynanmaz “.
Park, Bahçe ve Yeşil Alanlar Müdürü, Su Ürünleri Müdürü, Zabıta Daire Başkanı karar veriyor, “Garcia Marquez’in bu oyunu bal gibi müstehcen, kaldı ki,  araya sokak lafları sıkıştırır şimdi bunlar, bu oyun oynanmaz”.
İstanbul Şehir Tiyatrolarında perdeler artık başka türlü açılacak. Hangi oyunun, kimin oyununun oynanacağına sanatçılar değil, belediye müdürleri karar verecek. Sanatta devrim.
MÜDÜRLERİN GÖREVİ
Perdeleri her gece nöbetleşe o müdürler açacak, bugün Levazım, yarın Arazöz Müdürü, müdürler ayrıca oyun boyunca dikkatini sahneye verecek. Olur a, oyunculardan biri, tutar araya laf sokuşturmaya kalkar.
Başbakan ve bakanlara laf atma, araya laf sokuşturma nereden çıkıyor? Kadim dostum Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ın Şehir Tiyatrolarındaki yeni düzenlemeye ilişkin gösterdiği gerekçe bu. Sevgili arkadaşım eklemeyi ihmal etmiyor, “sanata müdahale olmaz.”
Zaten Ruhsat Müdürünün hangi oyunun oynanacağına ilişkin vereceği karar aslında sanata müdahale değil, tiyatro tuvaletlerinde kime bekçilik ruhsatı verileceğine ilişkin. Yoksa, oyunla ilgisi yok.
İtfaiye Müdürü jüride ise, yangın ihtimaline karşı orada, oyunda bir kıvılcım patlar, tutar bütün toplumu sarar, öp babanın elini, bunu söndürmek itfaiyenin işi. O, onun için orada.
Emlak Müdürü orada, tiyatronun tapusu sağlam mı, diye. Gıda Müdürü orada, seyircilerin antrakta yediğini içtiğini kontrol için, yoksa sanata müdahale yok. Sevgili kardeşim Ertuğrul Kültür Bakanı olduğu sürece, sözleri ortada, sanata asla müdahale yok.
PERDE VE IŞIKLAR
Kaldı ki, bizim Belediye Başkanımız Kadir Topbaş mimar, ince ruhlu, sanattan anlar. Belediyelere ait lokantalarda içki yasak, çünkü içki sağlığa zararlı, Başkan halkı düşünüyor, tiyatroda da, sanatı düşünüyor, maksat sanat dışına çıkılmasın. Mezarlıklar Müdürü ile İSKİ Müdürü onun için Şehir Tiyatrolarında vaziyete hakim, yoksa aklınıza başka bir şey gelmesin.
Bu heykel ucube, yıkılsın. Bu kitap zararlı, toplatılsın. Bu oyun müstehcen, kaldırılsın. Hepsi sanat adına. Yoksa, sanata müdahale etmek gibi bir fikir aklımızın ucundan geçmez.
Bundan sonra belli. Güvercintakla böyle atılacak. Amuda böyle kalkılacak. Sabahları bu şiir okunacak. Öğle yemeklerinde şu türkü dinlenecek. Paça boyu 28 santim, saçlar kısa, etekler topuğa kadar. Tornadan çıkmış tek tip insan.
Şehir Tiyatrolarında son oyun Arthur Miller’dan, “Cadı Kazanı”. Perdeler bire birer iniyor. Salonlar karanlığa gömülüyor, ışıklar yanmıyor.

Haberin Devamı

İhale fotoğrafı, Türkiye fotoğrafı

Haberin Devamı

2009, kamu ihaleleriyle ilgili şikayet sayısı 2.954. 2010, ihalelerle ilgili şikayet sayısı 4.281. 2011, ihalelerle ilgili şikayet sayısı 4.670. Akıl almaz rakamlar.
Bunlar CHP İstanbul milletvekili Ali Özgündüz’ün soru önergesi ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in bu sorulara verdiği yanıtta yer alıyor. Şimşek Kamu İhale Kurumunda bir yılda kaç ihale yapıldığını belirtmiyor. Yani, toplam ihalelerin kaçında şikayete gidiliyor, belli değil. Bununla birlikte, rakamlara bakıldığında, şikayet oranı müthiş. Bir süre önce Kamu İhale Kurumu’na yapılan polis baskını ve yolsuzluk iddialarında, belli ki, bu şikayetler yatıyor.
Özgündüz’ün sorusunu yanıtlarken Mehmet Şimşek şu bilgileri ekliyor:
“2011’de 4.670 şikayet bakanlıkça incelenmiştir. Şikayete konu ihalelerden 441’i iptal edilmiş, 1.459’u hakkında düzeltici işlem tesis edilmesine, 2.370 başvuru hakkında ise, iddialar yerinde görülmediğinden şikayetin reddine karar verilmiştir. Yargıda dava konusu edilen Kamu İhale Kurulu karar sayısı 773’tür.”
Bir ülkede ihalelerde bu kadar şikayet oluyorsa, o ülkedeki ihale sisteminde, sistemde yer alan sorumlularda ciddi sorunlar var demektir. Kamu İhale Yasası benim hatırladığım, son on yılda on sekiz kez filan değişiyor. Bakan Şimşek kamu ihale sisteminin AB ölçülerine uyumunu sağlamak üzere, çalışmaların sürdüğünü bildiriyor.
Kamu ihalelerindeki bu rakamlara bakın, Türkiye’nin fotoğrafını çekin.

Yazarın Tüm Yazıları