'Son kaplumbağayım. Beni kurtar' kampı

Güncelleme Tarihi:

Son kaplumbağayım. Beni kurtar kampı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2018 13:54

'Son kaplumbağayım. Beni kurtar' kampı

Haberin Devamı

 

Suat SÖĞÜT/FİNİKE, (DHA) - TÜRK ve yabancı üniversite öğrencilerinden oluşan 32 kişilik grup, 'Son kaplumbağayım. Kurtar beni' sloganıyla Finike'de kamp yaptı.

Avrupa Birliği Bakanlığı Gençlik Eğitim Şube Daire Başkanlığı ve Türkiye Ulusal Ajansı desteğiyle Finike Hasyurt Mahallesi sahilinde, çevre kirliliğini önlemek ve doğal hayatı korumak, farkındalık düzeyini arttırmak amacıyla kamp kuruldu. Erasmus + Gençlik Değişimi projesi kapsamında kurulan 9 günlük kampta, eğitim ve alan çalışmaları yapıldı. Projeyle; Caretta carettaların doğal yaşamını tehdit eden unsurlar, küresel çapta doğal yaşam alanını yok edecek olan deniz kirliliği, küresel ısınma hakkında toplumun farkındalığının arttırılması, küresel ısınmanın daha ciddi seviyelere ulaşmasını engellemek, yerelde bulunan insanların çevre kirliliği konusunda bilinçlendirilmesi, gençlerin çevre kirliliği ve doğal hayatı koruma konularında farkındalık düzeyinin arttırılması hedeflendi.

Kamp etkinlikleri kapsamında Finike Belediye Başkanı Ak Partili Kaan Osman Sarıoğlu'nu da makamında ziyaret eden proje katılımcıları, belediyenin verdiği destekler için teşekkür etti. Proje Koordinatörü Veli Ercan Çetintürk, ziyaret sırasında Başkan Sarıoğlu'na, proje kapsamında hazırlanan tişörtlerden hediye etti. Akdeniz Üniversitesi'nin İktisadi İdari Bilimler Fakültesi ve Tıp Fakültesi öğrencilerinden oluşan Ceums-Youth isimli gençlik grubunun yazdığı, 'Son kaplumbağayım. Kurtar beni' projesinde yer alan katılımcılara teşekkür eden Başkan Sarıoğlu, "İtalya, Yunanistan, Hırvatistan ve Arnavutluk'tan ilçemize gelen gençler Hasyurt Piknik Alanı'mızda kamplarını kurup, Caretta carettaların neslinin devamlılığı için farkındalık çalışmalarını sürdürmeleri ve belediyemize ziyaretlerinden dolayı teşekkür ederim" dedi.

Proje Koordinatörü Veli Ercan Çetintürk, projeyle çevre kirliliği, küresel ısınma ve nesli tükenmekte olan hayvanlar hakkında farkındalık arttırmayı amaçladıklarını söyledi. Projeyi 5 farklı ülkenin katılımıyla gerçekleştirdiklerini anlatan Çetintürk, "Hırvatistan, Yunanistan, İtalya, Arnavutluk ve tabii ki Türkiye'den katılımcılarımız var. Proje toplamda 9 gün sürdü. Çeşitli aktivitelerle dolu bir program gerçekleştirdik. Bir grup arkadaşımız çevre kirliliği ve Caretta caretta ile ilgili kısa videolar hazırlıyor. Bununla birlikte 1 hafta boyunca buna benzer çeşitli etkinliklerle, hem diğer ülkelerde alınan önlemler hem de aktiviteler hakkında bilgi paylaşımında bulunduk. Nasıl daha fazla önlem alabiliriz ve dünyamızı koruyabiliriz, bunun çalışmasını yapıyoruz" diye konuştu.

Proje yazarı ve yüksek lisans öğrencisi İlyas Güneş de deniz kirliliği ve küresel ısınmanın dünyada yaşayan bütün canlıları tehdit ettiğini, önlem alınmadığı takdirde etkisinin giderek artacağını söyledi. Projeyi de bu nedenle yazdıklarını belirten Güneş, "Caretta carettaların nesli tükenmekte ve açık denizlerde geniş bir alanı kapsıyor. Nitekim bu geniş ölçü Akdeniz çevresine baktığımız zaman sadece bu ülkenin değil başka ülkelerin kıyılarında da kronik bir şekilde aynı sorunlar yaşanıyor. Nesli tükenmekte olan bir hayvanı kurtarmak için denize kıyıları olan bütün ülkelerle bir işbirliği yapmak gerekiyordu. Biz de Erasmus kapsamında uluslararası proje yazarak nesli tükenmekte olan türler, bunlara etki eden faktörleri ele aldık. Tabii bunu sadece deniz kirliliği adı altında toplayamayız. Çevre kirliliği ve bilinçsiz beşeri faktörler etkili olmakta. Dolayısıyla ülkelerarası işbirliği ve ortak çatı organizasyonu altında sorunlara çözüm üretmek için böyle bir proje oluşturduk" dedi.

Kampa İtalya'dan katılan biyoteknoloji öğrencisi Giada Papi, sürdürülebilirliğe yönelik projelerin yaygınlaşmasının çok önemli olduğunu ifade ederek, "Bu projeye dahil olmaktan mutlu oldum. Ümit ediyorum ki bu proje daha da büyüyerek gelecek nesillere sürdürülebilir bir hayat sağlayacak. Kamptaki workshoplarda çok eğlendik ve çevre kirliliği, hayvan hakları ile ilgili çalışmalar yaptık" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!