Son iki ayda %25 oy kayması oldu

BAZI anketlerde son iki ayda %25 oy kaymasının görülmesi üzerine değerlendirmeler şöyle:

AKP...

- Para var, siyasal güç var, en önemlisi arkasında medya var. Hem ABD’den hem Avrupa’dan, hem de Ortadoğu’da desteği var. Sistemin içerisinde hem iktidar hem de ’müesses nizam’a muhalif... Bu kadar kritik dengeler üzerine oturunca muhalefet etmek de kolay değil; siyasi çıkış yolu bulabilmek de... Muhalif olununca Erdoğan sizden daha muhalif tavır takınıyor. Sanki kendisinin elini ayağını tutan varmış gibi... Hemen mazlumu oynuyor. Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra 9 puan aldığını anketler gösteriyor. Yeri geldiğinde ise tam tersini yapıyor; ’kodum mu oturturum’ örneği...

CHP...

- CHP’nin bu seçime iyi hazırlanmadığı açık. AKP’nin ’erken seçim’ manevrasını kendi lehine çevirmeliydi; yapamadı... Cumhurbaşkanlığı seçiminde haklıydı, halka anlatamadığı gibi ’Cumhurbaşkanını halk seçsin’ popülist propagandasına yenik düştü. DSP ile işbirliği ve Cumhuriyet mitinglerinden sonra oyu yükselişe geçti. Ancak Tayyip Erdoğan’ın ’mazlum’ rolü ile oyu frenlendi. 20’ler dolayında takıldı; enerjisini artıramadı. AKP’nin boş polemiklerinin tuzağına düştü. CHP, %24’ün altına düşerse Baykal’ı zor günlerin beklediği tahmin edilebilir.

MHP...

- Son bir aylık süreci AKP gibi o da çok iyi yönetti. Geçen yılın temmuz ayındaki ’ham’ oy oranına 2007 mayısında tekrar ulaştı. AKP ve DP’ye kaptırdığı oyları geri aldı, hatta CHP’den de oy alarak %50’ye yakın bir sıçrama yarattı.

DP...

- ANAVATAN
ile birleşme sürecinin skandala dönüşmesi en az tahmin edileni gerçek kıldı. Oyları 2006 haziran-temmuz seviyesinin altına düştü; hiçbir ilerleme olmadığı gibi tam tersine gerileme dahi söz konusu... Emin Çölaşan ve Cüneyt Ülsever DP’nin oluşumu sırasında DYP’de yaşanan ’cepsel’ ilişkilere dönük inanılmaz olayları ’kapalı’ da olsa yazdılar. Birleşme sürecini bir skandal haline getiren de zaten bu. 23 Temmuz’dan itibaren büyük hesaplaşma başlayacağı belli göreceksiniz.

GP...

- Umutsuz vaka... Vaatleri ciddiye alınmadı. Hele Tatlıses’in ’18 yaşındaki kızları’ sözü getireceği umut edilen oyları gelmeden götürdüğü söylenebilir. GP %7’nin altına düşerse, Cem Uzan için de zor günler başlayabilir.

AVRUPALI TÜRKLER...

- 2002 seçimlerinde 110 bin kişi oy kullanmıştı; bu seçimlerde ilginçtir, şimdiden 300 bine yaklaştı gümrük kapılarında oy kullananlar... Bunların %30’u AKP’ye gidebilir; geriye kalan da AKP dışı olabilir.

DEMİREL SUSKUN

- Demirel...

- Nedense son zamanlarda sesi hiç duyulmuyor.

Anketler boşa çıkabilir mi

- Anketler...

- AKP’ye oy vermeyecek vatandaşlar, iktidarı destekleyen TV ve gazetelerdeki yayınlara ’gözümüzün içine baka baka yalan söylüyorlar’ diye bakıyorlar. Hele dün Konda’nın, AKP’nin oylarını yüksek oranda göstermesine karşı Verso telefonlara gönderdiği mesajda, bununla CHP’nin eritilip MHP’nin yükseltilmesinin amaçlandığını ileri sürdü. Hitler’in meşhur propaganda bakanı Goebbels’in ’Propagandada beyinlere her gün bir santimetre çivi çakacaksın, 40 günde 40 santimetre girecek; girdiğini kimse anlamayacak’ dediğine dikkat çekildi. Konda, geçmiş seçim anketlerinden büyük oranda başarılı tespitlerle çıktı. Ama anketlerde büyük yanılgılar olduğu da 1980 sonrasında çok görüldü; 1983’te birinci parti diye gösterilen MDP (Turgut Sunalp) Evren’in desteğinden sonra çok büyük tepki aldı ve sonuncu oldu; ANAP (Özal) kazandı. 1994’te Dalan için de aynı durum yaşandı; Erdoğan Belediye Başkanlığı’nı kazandı. Konda’nın anketine karşı CHP eski Genel Başkanı Altan Öymen, partisinin genel sekreterliğini yapan Tarhan Erdem’in araştırması doğru çıkarsa, AKP kadrolarının saplantılı davranışlarının daha da ’ölçüsüzleşebileceğine’ işaret ediyor. Ve bir uyarıda bulunuyor; "Bu ihtimali önlemek seçmenlerin elinde."

Erdoğan’ın cemaatinden partisine oy yok

BAZI cemaat ve tarikatların, AKP’den desteğini çektiği bildiriliyor. SP kaynaklarından sızdırılan bilgilere göre, Mahmut Efendi’ye bağlı İsmail Ağa Cemaati’nden sonra Zeytinburnu’ndaki Sultan Baba, Adıyamanlılar, Hikmet Efendi ve Aziz Mahmut Hüdai gibi cemaatler de AKP’yi desteklemiyorlar.

Dün de İskenderpaşa Cemaati’nin AKP’den desteğini çektiği boyuthaber.com sitesinde yer aldı. Cemaatin Kurucusu Es’ad Coşan hocanın Avusturya’da yaşayan oğlu, Sağduyu Partisi MYK üyesi Nureddin Coşan imzasını taşıyan açıklamada cemaatin hiçbir şekilde AKP’ye destek vermeyeceği açıklandı. Açıklamada, "AKP hükümetinin vaat ettiği özgürlükler ile ilgili olarak, son beş yıl içerisinde somut bir gelişme kaydetmediği" belirtiliyor. Başbakan Erdoğan’ın da, bir zamanlar Korkut Özal gibi İskenderpaşa Cemaati’ne mensup olduğu biliniyor. ’Süleymancılar’ın da kendi içinde DP ve SP olarak ikiye bölündüğü belirtiliyor. Nurcu gruplar arasında beş gruptan sadece Fethullahçılar AKP’ye yakın.

Siyasi paradoks

"Dürüst ve akıllı iseniz, siyasetçi olamazsınız. Dürüst ve siyasetçi iseniz, akıllı değilsiniz. Akıllı ve siyasetçi iseniz, dürüst değilsiniz(dir).

(Oğuz İnce)

Çevreci kampanya

ÇEVREYİ rahatsız etmemek için seçim minibüsüne ses cihazı koymayan, atılan broşürleri yerden toplayan CHP 1. bölge (Kadıköy) milletvekili adayı ve Türk Alman Dostluk Derneği eski Başkanı Ali Kılıç’ın "Başbakan, kendi fotoğraflarının da kullanılarak Almanya’da para toplayan ’yeşil holding’ yöneticilerinden hesap sormayan ve bunları kollayan AKP zihniyeti karşısında, Almanyalı Türklerin hükümete güven duyma oranının %6.6’ya düştüğünü" söylediğini... CHP 3. bölge ’Bağcılar çıkartması’ ile ilgili bu akşam 20.00’deki şölenin sanatçıları; Ali Rıza Binboğa, Sadık Gürüz, Yücel Öner ve Salih Can... GP’den ’bugün 15.00’de Cem Uzan açıklayacak, Türk siyasetinde dengeler değişecek’ açıklamasının yapıldığını... UFUK Uras’ın ’Perküsyonlu yürüyüşü’ Kadıköy İskele’de bugün 19.00’da....

KIBRIS Milli Kültür Derneği’nden; "Kıbrıs Barış Harekatı’nın 33. yılında ’Kıbrıs Türktür diye haykırmak üzere’ bugün 11.00’de Taksim’deyiz."...

İSTANBUL Barosu’nun Lozan Barış Anlaşmasının 84. yılı panelinde Prof. Mümtaz Soysal, Prof. Sevin Toluner, Doç. Sibel Özal ve E.Büyükelçi Taner Baytok konuşacağını..
Yazarın Tüm Yazıları