Son gün uzlaşması

Güncelleme Tarihi:

Son gün uzlaşması
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2017 14:58

Son gün uzlaşması

Haberin Devamı

İZELMAN'da grev yok, sözleşme var

İZMİR Büyükşehir Belediyesi şirketi İZELMAN'da 6 bin 500 işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesiyle ilgili uyuşmazlık, belediyenin son gün teklifi arttırılmasıyla çözüm aşamasına geldi. Belediye'nin yevmiyelere yüzde 11.5 ve giydirilmiş ücrete yüzde 16 zam ile yeni sosyal haklar vermesi üzerine, DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası aldığı grev kararı sürecini uygulamaktan vazgeçti.
DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası ile Büyükşehir Belediyesi şirketi İZELMAN A.Ş. arasında Aralık 2016'dan itibaren süren, 6 bin 500 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde, yüzde 9'luk zam teklifi kabul edilmeyince uzlaşma sağlanamadı. Arabulucu süresinden de sonuç çıkmadı. Genel-İş Sendikası da grev kararı aldı. Grev kararı ilamının da 31 Mart günü belediye kapısına asılacağı açıkladı. Ancak, 30 Mart Perşembe günü belediye yetkilileri ve sendika temsilcileri arasında yapılan son görüşmede, uzlaşmazlıklar büyük oranda giderildi. Belediye yetkilileri yevmiyelere yüzde 9'luk zam tekliflerini yüzde 11.5'e yükseltti. Giydirilmiş, her ay çalışanların eline geçecek ücretteki zam oranı ise yüzde 16'ya yükseldi. Eksik maaş alan gruplarda iyileştirmeler yapıldı.
Mevcut sosyal hakların yanı sıra ilk kez bu sözleşmede bazı yeni sosyal haklar da yeralacak. Tüm sosyal haklar eşitlendi. Eski sözleşmelere göre verilen aile yardımını, artık eşinden boşanmış erkek veya kadının, çocuğun velayeti kimdeyse, aile yardımı alması kabul edildi. Pis kokulu yerlerde çalışan işçilere koku pirimi verilmesinde uzlaşıldı. Bir yıl boyunca hiç rapor almayanlara 4 yevmiye ek ücret verilmesi kararlaştırıldı. İş kazası geçiren işçilerin maaşlarında yemek ücreti haricinde kesinti olmaması maddesi kabul edilirken daha önce maaşın yüzde 30'u olan izin harçlığı yüzde 33'e yükseltildi. Sendika, belediye ile bugün yapılacak son bir görüşmeden sonra sözleşmedeki koşulları işçilerle paylaşacak. Daha sonra sözleşme imzalanacak.
Büyükşehir Belediyesi'nde 3 bin 600 işçinin çalıştığı İzenerji'de greve çıkılmasına üç gün kala toplu sözleşme imzalanmıştı.

Utku BOLULU / İZMİR, (DHA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!