Son görüntüleri hayatının başyapıtı oldu

Michael Jackson’un en yakın arkadaşları, çok konuşulan “o son anları” anlattılar. Kenny Ortega ve Travis Payne'den Jackson'a dair açıklamalar...

Haberin Devamı

Dünyaya mal olan pop ikonunun, tartışılan son günleri ve yoğun konser hazırlıklar. Son günlerinde yorgun ve zayıf düştüğü söylenen Michael Jackson veda konserlerinin provalarında bedenine çok mu yüklenmişti? Zayıf kalmak için yemek yemiyor muydu? Yakın arkadaşları, koreograflar ve dansçılar ne düşünüyor?  Ani ölümüyle dünyayı şoke eden Michael Jackson, sanıldığı gibi organizatörlerin oyununa mı geldi?

Çok sevdiği hayranlarına Londra’da veda etmeye hazırlanan, tam 50 konser için kolları sıvayan 50 yaşındaki efsane bitmediğini mi kanıtlamak istiyordu?

Basının birbiriyle çelişen haberleri, Michael Jackson’la ilgili sayısız şehir efsaneleri…

Ünlü sanatçının son günlerine tanık olan yakın arkadaşları, ‘ This Is It’ filminin yönetmeni Kenny Ortega ve MJ’le yıllarca birlikte dans eden koreograf Travis Payne, Londra’da özel bir söyleşi için bir araya geldikleri Ayşegül Ekinci’ye, “MJ’nin son günlerini” anlattılar.

Haberin Devamı

29 Ekim’de tüm dünyada aynı anda gösterime girecek, “This Is It” filminin nasıl meydana geldiğini anlatan MJ’nin can yoldaşı, unutulmaz Michael Jackson Anma Töreni’ni hazırlayan Kenny Ortega’dan, duygu dolu itiraflar…

Vizyon ömrü sadece 2 hafta olacak ‘This Is It’ filmini hazırlayan ve yöneten Ortega ve Payne, Türkiye’deki MJ hayranlarına ne mesaj verdi?

Filmde,  MJ’nin ölmeden önce hazırlandığı, ‘This Is It-İşte Budur’ konserlerinin provalarından yüzlerce saatlik çalışmalar ve sıra dışı kamera arkası görüntüleri var. Filmin yönetmeni, MJ’nın 20 yıllık yakın arkadaşı ünlü yönetmen Kenny Ortega. Şov dünyasının bol ödüllü koreografı, aynı zamanda ‘This is it’ konserlerinde, MJ’nin direktörü ve kreatif partneri olarak görev almıştı. MJ’i en yakın tanıyanlardan biri olan ünlü yönetmen, sanatçının  ‘Dangerous’ ve ‘History’ konser turlarının da direktörü olarak çalıştı.

Ortega’nın, Sony Pictures ve Sony Music Entertainment işbirliği ile yaptığı filmde, Jackson ile yıllarca dans eden, yine ünlü bir koreograf Travis Payne görev aldı. Payne, Jackson hayranlarına en etkileyici hediyeyi verebilmek için, Kenny Ortega ile  elele verip, ‘This is it’ filmini yaptı.

Haberin Devamı

Filmin dünya gösterimi, Michael Jackson’un 7 Temmuz’daki ‘Anma Töreni’ gibi, yine çok görkemli olacak ve dünya başkentlerinde, saat farklarına rağmen aynı gün vizyona girecek.

Belgesel niteliği taşıyan filmde, MJ’nin yakın arkadaşlarının sanatçıyla ilgili anıları da yer alıyor.

Kenny Ortega, Michael Jackson’un tam 20 yıldır hayatında yer alan bir isim. Hem konserlerinin direktörlüğü yapmış hem de ona en yakın insanlardan biri olmuş.  MJ gibi, dünya basının her daim ilgi odağı olan bir ikonun güvenini kazanmak çok da kolay olmasa gerek. Kenny Ortega MJ hayattayken de onunla ilgili hiçbir bilgiyi kimselerle paylaşmamış.

Kenny Ortega ile tanışınca bunu hemen hissediyorsunuz. MJ’den bahsederken zaman zaman gözleri doluyor, zaman zaman da uzaklara dalıyor. ‘ Onu tanıdığıma ve onun gibi bir efsaneyle çalıştığıma çok memnunum’diyor.

Haberin Devamı

İşte en yakın arkadaşının ifadeleriyle, MJ ve ölümüne giden günler, geride kalanlar…

Son görüntüleri hayatının başyapıtı oldu

- Çok uzun yıllar birlikte çalıştınız. Michael Jackson’un iş partneri, koreografı, sırdaşı oldunuz. Her şeyden önce bir şeye açıklık getirelim; ‘This is it’ provalarında çok mu zayıflamıştı? Şimdi karşımdasınız ve bu soruyu size rahatça sorabilirim. Bazı haber kaynaklarına göre ayakta zor duruyormuş

Kenny Ortega: Ayşegül (ısrarla adımı Türkçe söylemeye çalışıyor, çok nazik), siz bu filmi dünya basınında ilk gören gazetecilerden birisiniz. Bana siz söyleyin, öyle zayıf mı gözüküyor?

Alakası yok, Michael her zaman zayıf, ince uzun kemikli bir adamdı. Böylesine mükemmel dans eden, inanılmaz şovlar yapan bir sanatçı herhalde benim kilomda olamaz, değil mi?

Haberin Devamı

Ayrıca, Michael çok sık ama az yiyen bir yapıya sahipti. Hani öyle, zayıf kalayım, yemek yemeyim vs. diyen biri değildi. Michael’in, provalardaki kilosu onun ideal dans kilosuydu. Zaten, başkasının ona bir şey söylemesine hiç gerek yoktu. O kendini son derece iyi kontrol ederdi.

- Ama, MJ’yi hep böyle kırılgan, başkaları tarafından yönetilebilen biri gibi göstermeye çalışıyorlar?

Kenny Ortega: Kimler? Onu gerçekten tanımayanlar ya da bir şekilde, MJ ile tanışıp, ondan istediklerini alamayanlar. MJ, gerçekten efsane olan bir sanatçı. Bu kadar büyük bir başarının tesadüf olmasını kimse beklemiyor herhalde.

MJ, o kırılgan görüntüsünün altında oldukça kararlı bir adamdı. Evet, çok kibardı. Çocuksu yönleri vardı, ama iş dansa ve şarkı söylemeye gelince, ne istediğini çok iyi bilen bir sanatçıydı. Hayranlarına âşıktı, çünkü onların sevgisinden besleniyordu çünkü bu sevginin karşılıksız olduğunu biliyordu. Onun konumunda kim olursa olsun, hakkında binlerce şey yazılıp çizilecektir. Hayattayken de, ölünce de, öldükten sonra da.

Haberin Devamı

- Tekrar This Is It provalarına dönelim. Bu provalarda beraberdiniz. Sağlığında, ya da psikolojik durumunda bir farklılık gözlemlediniz mi?

Kenny Ortega: MJ, gerçekten ‘This is it-İşte Budur’ dedirtecek bir şova hazırlanıyordu. Çok dinamikti. Meşhur moonwalk yürüyüşüne farklı dokunuşlar getiriyordu. Daha olgun, daha iyi dans eden bir Michael vardı.

Psikolojisine gelince. Evet, heyecanlıydı ama, hepimiz öyleydik. Hem Michael’in etrafında olup heyecanlanmamak mümkün değildir. O, sahnede herkesi harekete geçirir.

Öyle konuşulduğu gibi, 50 yaşında bir adam, kendini çok yordu yorumlarına katılmıyorum. Çünkü MJ’yi tanımıyorlar. O, zaten 50 yaşın adamı değildi ki.

- Peki, prova saatlerini çok aştığı, uzun saatler boyunca çalışıp yorgun düştüğü de konuşuldu.

Kenny Ortega: Provalar sırasında en mükemmele ulaşıncaya dek durmazdı ama bunu bedenine işkence etmek için falan kullanmazdı. Şov hazırlıkları ne gerektiriyorsa onu yapardı ve yaptı.

- This is it filmi, MJ hayranları için bir hediye mi yoksa yanlış anlaşılmasın ama bir strateji mi?

Kenny Ortega: MJ hayattayken bir efsaneydi, ölümünden sonra bu efsane daha da büyüdü. Şunu bütün samimiyetimle söylemeliyim konser provaları çok farklıydı. Hayranları MJ’yi daha farklı görecekti. Bedenini çok iyi kullanıyordu.

MJ’nin ölümünden sonra, bu son görüntülerin ne kadar etkileyici olduğunu fark ettik. Adeta, onu seyretmeye doyamıyorsunuz. Sorunun cevabı, hem MJ hayranlarına bir hediye hem de MJ efsanesini, tekrar sahnede ve beyazperdede anma. Hayatını ve yaşamını kutlama.

Ne Anma Törenini ne de filmi yapmak istedim

- Michael Jackson, çok yakın arkadaşınızdı. Önce, Anma Törenini yönettiniz. Şimdi de, partner olduğunuz son şovlarının ismini taşıyan filmi, ‘This is it’in direktörlüğünü ve yapımını üstlendiniz. Sizin için çok duygusal anlar olmalı. Tam şu anda ne hissediyorsunuz? Ben ne yapıyorum, dediniz mi hiç?

Kenny Ortega iç çekiyor ve biraz duruyor.

Kenny Ortega: Bakın ben ne Michael’in Anma Törenini ne de bu filmi yönetmek istedim. Hem nasıl yapabilirdim? Bu kadar yakın arkadaşım ve hiç beklenmedik bir anda öldü.

Ölümünün ardından, herkes şaşkın. Jackson Ailesi, hayranları, çalışma arkadaşları, kimse ne diyeceğini bilmiyor. İşte bu şaşkınlık içinde, Jackson Ailesi, Michael’i anma törenini benim yönetmemi istediler. Hemen reaksiyon verdim ve “yapamam” dedim. Sonra, aile beni ikna etti. Bu işi ancak benim yapabileceğimi hissettirdiler bana. İyi ki de yapmışım, Michael’a olan sevgim, hayranlığım bir kez daha arttı.

Aynı şey, ‘This Is It’ filmi için de geçerli. Yine, bana teklif gelince, ‘Nasıl yapayım’ dedim. Sonra, Michael’ın da bunu isteyeceğini düşündüm ve yine tekrar ediyorum, iyi ki filmi de yapmışım. Onunla neler yaşadığımızı beyazperdeye dökmek, çok çarpıcı oldu.

- Peki, bu şovların asıl mimarı kimdi? MJ’mi yoksa organizatörler mi?

Kenny Ortega: Tabii ki, Michael. Baştan sona kadar, ‘ This is it’ konserlerinin mimarı Michael’di. Hayranlarıyla buluşmak istiyordu. Sahnelerden uzak kalmıştı. Özellikle son yıllarda özel hayatı çok konuşulmuş ama işleri ikinci planda kalmıştı. ‘This Is It’ şovları için hepimizi tek tek arayıp, harekete geçirdi. Bizi tekrar biraraya getirdi.

- MJ yaşasaydı, ortaya çıkan filmi nasıl değerlendirirdi? Eserinize onay verir miydi?

Kenny Ortega: Bakın filmin yapım aşamasında tüm ekip, çok duygusal anlar yaşadık. Michael Jackson’un büyüklüğünü ve yaydığı elektriği bir kez daha gördük. Michael’in hep yaşayacağını düşünüyorum ve son görüntüleri, hayatının başyapıtı oldu. Belki kendi bile fark etmedi.

Eğer Michael, bu filmi görseydi eminim çok beğenirdi. Ve arkadaşlarının ona nasıl sahip çıktığını görüp, çocuklar gibi sevinirdi.

Travis Payne röportajı ve Michael Jackson'a dair çok özel açıklamalar yarın...

 

 

 

 

 

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları