Son durak İzmir

Haberin Devamı

Son durak İzmir

Hiperaktif bir öğrencidir. Bu yüzden okul hayatı hareketli geçer. Aslında futbola meyillidir. Ancak kısa yoldan meslek sahibi olabilmek adına turizm ve otelcilik eğitimi almaya karar verir. İmkanları yetersiz olduğu için de hem okur hem çalışır. Radisson Blu’da stajla başlayan iş hayatı ‘Okulum’ dediği Hilton, Sheraton, Intercontinental ve Swiss’le devam eder. Türkiye’nin yanı sıra Kuveyt, Bahreyn, Nijerya, BAE, Kazakistan ve Özbekistan’da çalışır. Mutfakta başlar, genel müdürlüğe kadar her birimde hizmet verir. Kim mi? Swissotel Büyük Efes Müdürü Rıza Elibol... Kasım 2010’dan bu yana İzmir’de. Ben yeni tanıştım. Enerjisi müthiş. Yerinde duramıyor. Kıpır kıpır. İçi içine sığmıyor. Güleryüzlü, konuşkan, çalışkan, disiplinli. Her işi bitirmek, sorunları anında çözmek, konuklarına en iyi hizmeti vermek için çalışıyor. Ve tüm bunlar ekibine de yansımış.

Haberin Devamı

HAYAT FELSEFESİ
Hayatı doya doya yaşamak. Mutlu olmak, mutlu etmek.

OTOMOBİL
Kurallara harfiyen uyarım

* Şoför çocuğu olmama rağmen arabalara fazla merakım olmadı. İlk otomobilim bordo renkli bir Honda Civic’ti. 1984’te Bahreyn’de almıştım.
* Ondan sonra kişisel arabam olmadı. Hep çalıştığım yerlerin tahsis ettiği otomobilleri kullandım.
* Şu an altımda VW Touareg var. Bir de ailemize ait Audi mevcut.
* Trafikte çok iyi bir sürücü olduğumu düşünüyorum. Kurallara harfi harfine uyarım. Uymayanlar beni rahatsız eder. Ceple konuşanları gördüğümde tüylerim diken diken olur.
* Bir araba alırken güvenli olup olmadığına bakarım. Zira, ailem her şeyden önemli.

Son durak İzmir

BESLENME
1 bardak limon ve kefir

* Kariyerime mutfakta başladığımdan yemek benim için bir tutku. Öğün atlamam.
* Güne ılık suyla karıştırılmış bir bardak taze limonla başlarım. Sonra Orta Asya’dan kalma alışkanlıkla kefir içerim. Ardından da hafif bir kahvaltı yaparım.
* Öğlenlerim çok düzenli değil. İş durumuma göre değişir. Bazen ayaküstü atıştırırım, bazen de toplantıyla birleştiririm.
* Akşamları genelde deniz mahsulleri ağırlıklı beslenirim. Ama hafta sonları mangal keyfimi kaçırmam.
* Her şeyi mevsiminde, en doğal haliyle tüketmekten hoşlanırım.
* Pazarları mutfak bana ait. Erkenden kalkar, mezata gider, balığımı alır, kendim pişiririm.

Haberin Devamı

MEKAN
Denemediğim mutfak yok

* İzmir’de Swissotel Büyük Efes Equinox, Cumba, 1’inci Kordon Balık Pişiricisi, Yengeç, Et Profesörü Asil’in Yeri, Alaçatı Ferdi Baba.
* İstanbul’da Swissotel The Bosphorus Chalet, Çırağan Palace Kempinski Tuğra Restaurant&Lounge, Papermoon.
* Bugüne kadar 8 ülkede çalıştım. Çok yer gezdim. Mutfakları hep ilgimi çekti. Çekinmem, her şeyin tadına bakarım. Uzakdoğu lezzetlerine bayılırım.
* Bir mekanda ambiyans, güleryüzlü hizmet, zamanında servis, kalite ve hijyen ararım.
 
SPOR
Dalmayı çok seviyorum

* Sporla aram iyi değil. Bir dönem tenis ve squash oynadım.
* Yarışmacı sporlarda iyi değilim. Kaybedince sinirleniyorum.
* Dalmayı seviyorum. Bugüne kadar aralarında Kızıldeniz, Keyman Adaları, Karayipler, Brezilya, San Salvador, Kenya, Maldivler, Filipinler, Tayland, Malezya olmak üzere dünyanın belli başlı merkezlerinde daldım.
* Geçen kış yelken de yaptım. Seferihisar Teos Marina’da 3 kişi ders aldık. Çok keyifli. Bence herkes denemeli. Ancak zaman ayıramadığım için kaldı.
* Şimdilerde sabah ve akşam oturduğum sitenin etrafında yürüyorum.
* Aileden Galatasaray’lıyım. Ancak fanatik değilim. ‘Takımı say’ deseniz sayamam.
* İzmir’in Süper Lig’de takımı olmaması beni üzüyor.

Haberin Devamı

TATİL
Yeni yerler görmek hoş

* Yılda iki tatilimiz var. Biri eşimle beraber, görmediğimiz yerlere gitmek. Toplamda 10 gün. Geçen sene Dubai’deydik. Bu yıl planlarımız arasında St. Petersburg ve İspanya var. Diğeri de aile tatili. Bölgede geçiriyoruz.

HOBİ
Gastronomiyle ilgiliyim

* Benim en büyük hobim ailem. Eşimle, çocuklarımla zaman geçirmek.
* Bir diğer hobim ise yemek-içmek. Özellikle de şarap. Dünyanın en eski gastronomi kulübü Chaine Des Rotisseurs İzmir Şubesi’nin Başkan Yardımcısı’yım. Bu kulüple ilk tanışmam 1985. Bu benim için bir aşk.
* Klasik Müzik severim. Evde iki piyano var. Eşim, kızım ve büyük oğlum çalıyor. Ben ise iyi bir dinleyiciyim. Cazdan da hoşlanıyorum.
* Başucumda kitap hep var ama okumak için zamanım yok. Yatmadan önce 1-2 sayfa çeviririm. Bilimsel dergiler daha hoşuma gidiyor.

Haberin Devamı

Son durak İzmir

KARİYER
Hem okudum hem çalıştım

* İstanbul Özel Turizm Otelcilik mezunuyum. Sonra İsviçre’ye gittim, bu eğitimimi pekiştirdim. Hem okudum, hem çalıştım.
* Stajımı 1977’de, o zaman SAS Hotel olan Radisson Blu Hotels’de yaptım.
* Ama benim asıl okulum Hilton. Beni çeşitli kurs ve üniversitelere gönderdiler. Tam 17 yıl çalıştım. Kuveyt, Bahreyn, Nijerya, Abu Dabi, Türkiye’de görev yaptım. Mutfakta başladım, genel müdürlüğe kadar çeşitli birimlerde hizmet verdim.
* Kısa dönem, 2 yıl kadar, Antalya Sheraton’da genel müdür muavinliği yaptım. Kravatsız, kısa kollu gömlekle çalışmanın bana uygun olmadığını hissettim ve bıraktım.
* Intercontinental’de de Kazakistan (Astana), İstanbul ve Özbekistan’da (Taşkent ve Alma Ata) genel müdür pozisyonlarında çalıştım.
* Alma Ata’da iken gelen teklif üzerine Swissotel Büyük Efes’e transfer oldum. Doluluğumuz yüzde 35’ten 70’leri buldu. İyiyiz ama çok daha iyi olmamız lazım.

Haberin Devamı

TOPLANTI
Mutlu ve mesut geçer

* Liderlik ettiğim toplantılar 1 saati geçmez. Hepsinin gündemi olur. Herkese söz hakkı verilir. Mutlu, mesut geçer.

GÜNE BAŞLANGIÇ
1 gün önceden planlarım

* 24.00’te yatar, en geç 06.45’te kalkarım. Bahçemi dolaşır, süs havuzumdaki balıkları besler, yürür, duşumu alır, kahvaltımı yapar, giyinir ve çıkarım. 08.50-9.00 gibi işte olurum. Günümü 1 gün önceden planlarım. Gazeteleri yatmadan okurum.

MODA
Üniformam gibi oldu

* Modayla aram çok iyi diyemem. Ama pozisyonum gereği giyimime dikkat ederim.
* Genelde takım giyerim. Üniformam gibi görüyorum. Kışın koyu, yazın açık renk tercih ederim. Bir tane de kahverengi var. Gömleklerimi diktiririm. Beyaz, açık mavi, toz pembe severim.
* Haftada 1 gün spor giyindiğim için fazla spor kıyafetim yok. Zaten eskitemem de...
* Tek başıma hiçbir şey almam. Bazen eşim alır, bazen beraber alırız.

SOSYAL MEDYA
Zaman ayıramıyorum

* Facebook ve Twitter’da yokum. Açtırdım ama sonra kullanmadığım için kapattırdım. Zaman ayıramıyorum. Ama teknolojiyle aram çok iyi, takip ederim, araştırırım.
 
ASTROLOJİ
Tipik bir yengecim

* Aileme düşkünüm, evcilim, doğayı sever ve değer veririm, saygılıyım, insancılım, hayvanlara ve çiçeğe meraklıyım.

SEVİMLİ DOSTLAR
‘Tina’ bizim her şeyimiz

* ‘Tina’ isimli İskoç scottish fold bir kedimiz var. 6 yaşında. Ayrıca, akvaryumumuz ve humsterımız var. Daha önce köpek besledik. Çok yer değiştirdiğimiz için üzülerek de olsa onu çok seven bir dostumuza verdik. Hala irtibattayız. Emekli olunca yine alacağım. Bir ara papağan da besledik.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları