Japon öğrenci ve öğretim üyesini caretta caretta ısırdı...

Güncelleme Tarihi:

Japon öğrenci ve öğretim üyesini caretta caretta ısırdı...
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2017 18:03

Muğla'nın Gökova Körfezi’ndeki Orak Adası’nda, 3 gün önce denize giren bir Japon öğrenci ile kendisine yardım için suya atlayan Japon öğretim üyesini bir Caretta Caretta ısırdı. Saldırıya uğrayan öğretim üyesi Yasuko Takayama, kendilerini uyaran olmadığını söyledi. Daha önceki vakalarda uzmanlar, nesli tükenme tehlikesi altındaki caretta carettaların ısırma haberleriyle gündeme gelmesinin ardından hatalı olan tarafın insanlar olduğunu söylemişti: "Çünkü gerek tekne gezilerinde gerekse de dalışlarda, ziyaretçiler deniz kaplumbağalarını yakından görebilsinler diye olmayacak besinlerin sunulduğunu biliyoruz. Bu durum insanlarla Caretta caretta’lar arasındaki bağın şekline zarar verdi."

Haberin Devamı

İzmir Ekonomi Üniversitesi, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi, Endüstriyel Tasarım Bölümü, geçen yıl Japon Shizuoka Kültür ve Sanat Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü ile "Ege Denizi’nde Mavi Yolculuk ve Yat Charter Sektörü İçin Tasarımlar" konusunda ortak çalışma başlattı. Bu kapsamda düzenlenen 4. Uluslararası Tasarım Çalıştayı’na Japonya’dan 8 öğrenci ve 3 öğretim üyesi; İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden 13 öğrenci ve 4 öğretim üyesi katıldı. Çalıştaya katılan Japan ve Türk öğretim üyeleri öğrencileriyle birlikte incelemelerde bulunmak için 5 günlüğüne Muğla’nın Bodrum ilçesine geçti.

Tekne ile denize açılan Türk ve Japon öğretmen ve öğrenciler Kara Ada, Orak Adası ve Akvaryum, Tavşanburnu koylarında incelemelerde bulundu. Bodrum’a 12 mil mesafedeki Orak Adası’nda geçen 8 Eylül’deki inceleme sırasında denize atlayan 19 yaşındaki Japon kız öğrenci Watanabe Ai’nin bir süre sonra bir caretta caretta tarafından ısırıldı.

Haberin Devamı

Yardım için 29 yaşındaki kadın öğretim üyesi Yasuko Takayama ve yatın personeli de suya atladı. Caretta carettalardan biri bu defa öğretim üyesi Yasuko Takayama’yı bacağı ve karnının yan tarafından ısırdı.

Caretta carettanın saldırısına uğrayarak yaralanan konuk öğrenci ve öğretim üyesi, sudan çıkartılıp, tedavileri için Bodrum Devlet Hastanesi’ne götürüldü. Kuduz aşıları yapılıp, yarım gün müşahade altında tutulan iki Japon, taburcu edildi.

Japon öğrenci ve öğretim üyesini caretta caretta ısırdı...


'UYARAN OLMADI’

Takayama, Orak Adası’nın adeta cennetten bir köşe olduğunu belirtip, "Denizde yüzen öğrencilerimizden birinin çığlıkları ile irkildik. Hemen denize atlayıp, teknedeki diğer kişiler ile yardımına gittik. Ancak, caretta caretalan beni de ısırdı. Biz de ne olduğunu sonradan öğrendik. Bizi caretta carettaların saldırısı konusunda uyaran olmadı" dedi.

'REHABİLİTE EDİLMELİ’

Bodrum Denizciler Derneği Başkanı Mustafa Demiröz saldırgan caretta carettanın buradan alınıp rehabilite edilmesi konusunda uyarılarda bulunduğunu belirtip, "O deniz kaplumbağasının ruh hali bozulmuş, tedavi edilmesi gerekiyor. Orak Adası’nı turizme yasaklama zaten mümkün değil. Önlem alınması için illede birinin ölmesi mi gerekiyor?" dedi. Demiröz, yaklaşık iki hafta önce Gaziantep’den Bodrum’a tatile gelip kiraladıkları yat ile çıktıkları mavi yolculukta Orak Adası’nda mola verip, denize giren aileden 9 yaşındaki bir çocuk ile annesine saldıran caretta carettayı o an yatta bulunan bir işadamının tabancasıyla sırtından vurduğunun bir kaptan tarafından anlatıldığını söyledi. 

'CARETTALARA YEMEK VERMEYİN' UYARISI

Haberin Devamı

Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) yetkilileri daha önce yaptıkları açıklamalarda, "Doğal ortamda yaşayan ve vahşi olarak nitelendireceğimiz bu hayvanlar, insanların elle beslemesi sonucu sürekli beklenti içinde oluyorlar. Karnı acıkan hayvanlar, yiyecek beklentisinde olduğu için insanlara yaklaşıyorlar, yiyecek bulamayınca da saldırıyorlar. Konu ile ilgili Bodrum gönüllümüz ile yapacağımız çalışmalarda saldırı yapan caretta carettaları yakalayıp merkezimize getirip rehabilite ettikten sonra tekrar doğal ortamlarına bırakacağız. Caretta carettaların ısırmasından çok önemli bir şey olmaz. Isırma sonrası biraz buz konulabilir, ardından bir doktora başvurulabilir. Bölgemizde, şu ana kadar bu tür olaylara rastlamamıştık, günlük tura çıkanlar caretta carettaları gördüklerinde kesinlikle yiyecek vermesinler" demişti.

Haberin Devamı

HATALI TARAF İNSANLAR

Ses ve ışıktan kolay etkilenen, çekingen canlılar olan Caretta Carettalarla ilgili daha önce Hürriyet'e konuşan Ekolojik Araştırmalar Derneği Başkanı Ali Fuat Canbolat bu durumu şöyle açıklamıştı: “Isırma vakalarını son 10 yılda duymaya başladık. Bu durumun hatalı tarafı insanlar. Çünkü gerek tekne gezilerinde gerekse de dalışlarda, ziyaretçiler deniz kaplumbağalarını yakından görebilsinler diye olmayacak besinlerin sunulduğunu biliyoruz. Bu durum insanlarla Caretta caretta’lar arasındaki bağın şekline zarar verdi” diyor.

Canbolat’a göre, ısırıklar saldırı amaçlı değil: “Kabuklu besinlerle beslenen deniz kaplumbağalarının çeneleri insanın kemiğini parçalayıp etini koparabilecek kadar güçlüdür. Saldırı gibi görünen bu vakalar sadece yanlış anlaşılmadan kaynaklı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!