Son dakika... İşte Kerkük'te yaşananlar

Güncelleme Tarihi:

Son dakika... İşte Kerkükte yaşananlar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2017 11:22

Irak güvenlik güçlerinin, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı Peşmerge'ye Kerkük kent merkezindeki "havalimanı, askeri üsler ve petrol kuyularını" teslim etmesi için yerel saatle 01.00'e kadar tanıdığı mühlet saatler önce sona erdi. Bugün Kerkük'te Peşmerge ve Haşdi Şabi arasındaki gerginlik devam ederken kent merkezinde ise kısmen tedirginliğin hakim olduğu görülüyor. İran merkezli Tesnim haber ajansı İran'ın Kuzey Irak ile bulunan sınır kapılarını kapattığını aktardı. İran Dışişleri ise bu iddiayı yalanladı. Irak Türkmen Cephesi (ITC) Türkiye Temsilcisi Hicran Kazancı, kentin adeta bir saatli bombaya döndüğünü belirterek, “Her an patlayabilir” diyor.

Haberin Devamı

SON DAKİKA: İran merkezli Tesnim haber ajansı İran'ın Kuzey Irak ile bulunan sınır kapılarını kapattığını aktardı. Pervezhan Sınır Kapısı Müdürü Ali Tevfik, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "İran tarafının bu sabah Irak'ın Süleymaniye kentine açılan sınır kapısını kapattığını" belirtti.  Tevfik, sınır kapısının kapatılması nedeniyle ticari hareketliliğin ve geliş-gidişlerin durduğunu ifade etti.  İran ile IKBY arasında petrol ve ticari ürün geçişinin sağlandığı üç sınır kapısı bulunuyor.  İran Dışişleri Bakanlığı ise sınırların kapatıldığı iddiasının asılsız olduğu yönünde bir açıklama yaptı. 

KRİTİK ZİYARET

İran Devrim Muhafızları'nın dış operasyonlarından sorumlu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin Kuzey Irak'ta olduğu öğrenildi. Kasım Süleymani'nin temaslarında gündemin Bağdat ile Erbil arasındaki gerilim olduğu bildirildi.

Haberin Devamı

BUGÜN NELER YAŞANIYOR?

Irak'ın Kerkük kentinde Peşmerge ve Haşdi Şabi arasındaki gerginlik devam ederken, kent merkezinde ise kısmen tedirginliğin hakim olduğu görülüyor.

Irak güvenlik güçlerinin, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı Peşmerge'ye Kerkük kent merkezindeki "havalimanı, askeri üsler ve petrol kuyularını" teslim etmesi için yerel saatle 01.00'e kadar tanıdığı mühlet saatler önce sona erdi.

Kerkük halkı, Peşmerge ve Haşdi Şabi güçleri arasında dün gece çıkması muhtemel çatışma sebebiyle gergin bir gece geçirdi. Haşdi Şabi çatısı altındaki Bedir Tugayları Komutanı Hadi Amiri konuya dair yaptığı açıklamada, "Peşmerge'ye saldırı emri almadıkları ve bu yöndeki tüm haberlerin asılsız olduğunu" söyledi.

Söz konusu açıklamanın ardından bölgede durum kısmen de olsa sakin seyrediyor. Haftanın ilk iş günü olması itibarıyla da kentteki tüm devlet daireleri ve kurumlarında normal işleyiş devam ediyor.

Dükkanlar ve daha önce güvenlik gerekçesiyle kapanan yollar trafiğe açılmış durumda.

- Haşdi Şabi'nin "askeri sevkiyatı" devam ediyor

AA muhabirine konuşan Kerkük'ün batısındaki Mekteb Halid Cephesi'nin Peşmerge komutanlarından Albay Behçet Ömer Selim, dün gece herhangi bir çatışmanın meydana gelmediğini ancak Haşdi Şabi'nin 10 metrelik mesafede konuşlandıkları bölgeye çok sayıda askeri sevkiyat yaptığını belirtti.
Selim, "Dün geç saatlere kadar askeri sevkiyat yoktu ancak bu sabah yaklaşık 200 hummer ile karşımıza geçtiler. Israrla Kerkük'e girmek istediklerini belirttiler." dedi.

- Haşdi Şabi, Tuzhurmatu'daki konuşlanmasını artırdı

Salahaddin vilayetinin Tuzhurmatu ilçesindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Temsilcisi Kawe Perwez de Haşdi Şabi'nin Türkmen ve Kürtlerin birlikte yaşadığı Askeri Mahallesi'ndeki iki noktaya konuşlandığını kaydetti.

Türkmenlerin çoğunlukta yaşadığı Tuzhurmatu ilçesi Kerkük kent merkezine yaklaşık 80 kilometre mesafede yer alıyor.

- Barzani ve Masum toplantıda

Öte yandan IKBY Başkanı Mesut Barzani ve Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum'un KDP ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) politbüro üyeleriyle Süleymaniye'nin Dokan ilçesindeki bir otelde bir araya geldiği belirtildi.

Basına kapalı devam eden toplantıya ilişkin Barzani'nin Başdanışmanı Hemin Hawrami, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "KDP ve KYB toplantısında Haşdi Şabi'nin son askeri hareketliliği ve referandum meselesinin" ele alınacağını ifade etti.

Haberin Devamı

DURUM KRİTİK... "HER AN PATLAYABİLİR"

IRAK ordusu, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) bağlı Peşmerge güçlerinin Kerkük’ten çekilmesi için 48 saatlik süre tanırken, Irak Türkmen Cephesi (ITC) Türkiye Temsilcisi Hicran Kazancı, kentin adeta bir saatli bombaya döndüğünü belirterek, “Her an patlayabilir” dedi. Kerkük’te yaşananları Hürriyet’e değerlendiren Kazancı, Türkmenler olarak ne Peşmerge, ne de Haşdi Şabi güçlerinin yanında olacaklarını vurguladı. Kazancı şunları söyledi: “Kerkük bir Türkmen kentidir. Biz Türkmenler olarak şunun, bunun yanında olmayacağız. Kerkük’teki tüm Türkmen semtleri ve mahallelerini korumak için hazırlıklarımız var.”

Haberin Devamı

Kazancı, Kerkük’e PKK’lıların geldiği haberlerinin hatırlatılması üzerine de, “PKK, çok uzun zamandan beri zaten Kerkük’te var. Bu yeni bir şey değil. Yeni olan Suriye’den PYD’lilerin gelmesi. Çok sayıda PYD’linin Erbil üzerinden Kerkük’e geldiği bilgisi var” dedi. Kazancı, “Peşmerge güçlerinin Kerkük’ten çekilmeye başladığı haberlerinin doğru olup olmadığı” sorusuna da, “Peşmerge güçleri çekiliyor ama bunu taktiksel nedenlerle yapıyor” yanıtını verdi. Uğur ERGAN / ANKARA

Son dakika... İşte Kerkükte yaşananlar


BAĞDAT’TAN 6 TALEP

DHA’nın haberine göre Kürt asıllı olan Irak Cumhurbaşkanı Fuat Masum, IKBY’nin Süleymaniye kentinde Kürt yetkililer ile bir araya gelerek Irak Başbakanı Haydar el İbadi ile Şii ağırlıklı Haşdi Şabi milislerinin taleplerini iletti. Irak Kürt tarafına 6 şart iletildi. Şartlar şöyle:

Haberin Devamı

- Kerkük Havalimanı Irak ordusuna teslim edilecek.

- K1 Keyvan askeri karargâhı derhal Irak ordusuna verilecek.

- Tüm petrol kuCMSyuları, yatakları ve şirketlerin kontrolü Irak ordusuna geçecek.

- Kerkük valisi Necmettin Kerim görevden alınacak.

- Peşmerge’ye teslim olan DEAŞ militanları Irak ordusuna teslim edilecek.

- Peşmerge’nin ve Kürt yönetiminin kontrolünde olan Kerkük’ün tüm bölgeleri ile DEAŞ’tan geri alınan bölgeler de derhal Irak ordusuna teslim edilecek.

 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!