İstanbul'un eski valisi Mutlu'ya büyük şok

Güncelleme Tarihi:

İstanbulun eski valisi Mutluya büyük şok
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2017 16:20

FETÖ/PDY’nin mülkiyedeki yapılanmasının deşifre edilmesine ilişkin yürütülen ilk soruşturma tamamlandı. İstanbul Başsavcılığı bünyesinde oluşturulan özel büroca hazırlanan iddianamede 15 şüpheli yer alıyor. Aralarında İstanbul'un eski Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve İstanbul eski Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın'ın da bulunduğu şüpheliler için 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet ve 30'ar yıla kadar hapis cezası istendi. Çapkın için yakalama kararı istendi.

Haberin Devamı

Fetullahçı Silahlı Terör Örgütü'nün Mülkiye yapılanmasına yönelik soruşturma tamamlandı. Aralarında eski İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve eski İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın'ın da bulunduğu 13'ü tutuklu toplam 15 şüpheli hakkında 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle iddianame düzenlendi. İddianamede, tutuklandıktan sonra itiraz üzerine tahliye edilen eski İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ve eski Denizli Valisi Abdülkadir Demir hakkında yakalama kararı çıkarılması talep edildi. 

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Emine Koçak tarafından hazırlanan iddianame 309 sayfalık iddianame, Başsavcıvekili Önder Yaman tarfından onaylanarak 30. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. İddianamede, aralarında eski İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve eski İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın'ın da bulunduğu 15 şüpheli hakkında "Anayasayı İhlâl", "Cebir ve Şiddet Kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ve TBMM'ni Ortadan Kaldırmaya Teşebbüs" ve "Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma" suçlarından 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet ve 7,5'er yıldan 15'er yıla kadar hapis talep edildi. Ayrıca şüpheliler Hüseyin Avni Mutlu, Fatih Şahin, Abdülkadir Demir, Mürteza Balcı, Necmettin Kalkan, Nurullah Çakır, Osman Tunç ve Yusuf Yavaşcan hakkında  "6415 sayılı Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun'un 4. maddesi kapsamında 7,5'er yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası istendi. 

Haberin Devamı

İddianamede eski İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun oğlunun FETÖ’ye ait liseden mezun olduğu, FETÖ içerisinde faaliyet gösteren bir şahısla 10 kez irtibatı olduğu ve FETÖ’de sorumlu düzeyinde faaliyet gösteren bir kişi ile 36 kez irtibatı olduğu tespitinin yapıldığına yer verildi.

“PAŞA AKIN ÖZTÜRK” KAYDI

Mutlu’nun Kimse Yok mu Derneği’ne 2014 yılında 4 kez SMS atarak bağış yaptığının tespit edildiği iddianamede yer aldı. Mutlu’nun telefonundaki kişi listesi üzerinde yapılan incelemelerde 15 Temmuz darbe girişiminin kilit isimlerinden tutuklu eski Orgeneral Akın Öztürk olduğu değerlendirilen “Paşa Akın Öztürk” adına kayıtlı bir numara olduğu iddianamede yer aldı.

Haberin Devamı

“ATAMA YAPILDI ALGISI OLUŞTURUP AYNI POLİSLERİ GÖREVLENDİRDİLER”

Polis fezlekesinin de yer aldığı iddianamede, kamuoyunda MİT krizi olarak bilinen 7 Şubat 2012 tarihinde MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın ifadeye çağırılmasından sonra İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde yapılan personel değişikliğine de yer verildi. İddianamede bu görev değişikliğinin sadece kamuoyunda, “Emniyet personelinin görevlerinde değişiklik yapıldığı algısı yaratmak amacıyla yapıldığı” belirtilirken, operasyonel birimlerde görevli personelin yine operasyonel birimlerde görevlendirildiğine dikkat çekildi.

Mutlu’nun oluru ile yapılan bu değişikliklerin 17-25 Aralık kumpas soruşturmaları ile Selam Tevhid kumpas soruşturmalarının FETÖ örgütüne mensup kamu görevlileri tarafından devam ettirilmesi, sızmaması için örgüte mensup olmayanların atamasının yapılmadığı belirtildi.

Haberin Devamı

İddianamede Mutlu’nın İstanbul Valisi olduğu dönemde Gezi Parkı eylemleri sırasında attığı tweetlere yer verildi, "Eylemcilere destek verdiği, eylemlerin devamı yönünde tavır aldığı, FETÖ/PDY ile birlikte hareket eden birçok yasadışı örgüt mensubunu bu yaklaşımıyla cesaretlendirdiği” öne sürüldü. 

 ÇAPKIN İÇİN YAKALAMA TALEBİ

İddianamede, tutuklandıktan sonra itiraz üzerine tahliye edilen eski İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ile eski Denizli Valisi Abdülkadir Demir hakkında yakalama kararı çıkarılması talep edildi. Şüphelilerden eski Bağcılar Kaymakamı Fatih Şahin, eski Rize ve Çorum Valisi Nurullah Çakır ve eski Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan'ın Bylock kullandığı tespitine yer verildi. 

Haberin Devamı

'BİLEREK VE İSTEYEREK ÖRGÜT İÇİNDE YER ALDI'

İddianamede eski İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ile ilgili bölümde Ergenekon, Tahşiye, MİT krizi, Selam Tevhid, Oda TV ve Balyoz davalarının soruşturmalarının Çapkın döneminde yapıldığına dikkat çekildi. İddianamede Çapkın’ın FETÖ terör örgütünün hiyerarşik yapısı içinde bilerek ve isteyerek yer aldığı belirtildi.

 İddianamedeki şüpheliler:

1-Eski Kadıköy Kaymakamı Birol Kurubal

2-Eski Bağcılar Kaymakamı Erdal Çakır

3-Eski Muğla Valisi Fatih Şahin

4-Eski Sancaktepe Kaymakamı Feyzullah Özcan 

5-Eski Mülkiye Başmüfettişi Gürkan Polat

6-Eski İstanbul Vali Yardımcısı Haluk Nadir

7-Eski İstanbul Emniyet müdürü Hüseyin Çapkın

Haberin Devamı

8-Eski İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu

9-Eski Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Mürteza Balcı

10-Eski Artvin ve Hakkari Valisi Necmettin Kalkan

11-Eski Rize ve Çorum Valisi Nurullah Çakır

12-Eski Pendik Kaymakamı Osman Tunç

13-Eski Mülkiye Başmüffettişi ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Genel Sekreteri Yılmaz Kurt

14-Eski Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan

15-Eski Denizli Valisi Abdülkadir Demir 

 

 

BAKMADAN GEÇME!