Son dakika: İngiltere'deki saldırganın adı açıklandı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2017 01:45

İngiltere'nin başkenti Londra'daki terör saldırısında saldırgan ve bıçaklanan polis memuru dahil dört kişi ölmüştü. İngiltere Başbakanı Theresa May, saldırganın İngiltere doğumlu olduğunu açıkladı.Saldırıyı terör örgütü DEAŞ üstlendi. Akşam saatlerinde teröristin adı açıklandı. Saldırının failinin ismi Khalid Masood. İngiliz polis teşkilatı, 52 yaşındaki Masood'un ülkenin güneydoğusundaki Kent bölgesinde doğduğunu belirtti. Saldırganın Birmingham civarında yaşadığı tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

İngiliz polisi, dün başkentin merkezindeki Westminster bölgesinde gerçekleşen saldırının failinin 52 yaşındaki "Khalid Masood" olduğunu duyurdu. Saldırganın İngiltere'nin güneydoğusundaki Kent bölgesinde doğduğu, son dönemde ise ülkenin ortasındaki Batı Midlands bölgesinde ikamet ettiği belirtildi.  İngiliz polisinin açıklamasında, Masood'un daha önce adam yaralama, kamu düzenini bozma ve silah bulundurma suçlarından hüküm giydiğini, ancak daha önce terör bağlantılı herhangi bir olayla suçlanmadığı bilgisine yer verildi.

Açıklamada ayrıca kişinin saldırı niyetine veya planına ilişkin önceden bir istihbarat bulunmadığı ve devam eden soruşturmaların kapsamında da yer almadığı belirtildi.

NELER OLMUŞTU?

Saldırı, dün yerel saatle 14.40 sularında meydana geldi. Londra’nın turistik bölgesi Westminster Köprüsü’nde ilerleyen bir otomobil, aniden kaldırıma çıkıp buradaki yayaları ezerek yoluna devam etti. Nehre yakın parlamento binası önünde otomobilinden inen saldırgan içeri girmeye çalıştı, daha sonra bahçe girişinde kendine engel olmaya çalışan bir polisi bıçakladı.

Haberin Devamı

Saldırgan, parlamentonun girişine doğru koşarken vurularak etkisiz hale getirildi. İngiltere Terörle Mücadele Birimi’nden yapılan açıklamada, saldırgan ve bir polis memuru dahil olayda dört kişinin hayatını kaybettiği, 40 kişinin yaralandığı açıklandı. Yaralılardan yedisinin durumunun kritik olduğu duyuruldu.

Saldırıyı bugün terör örgütü DEAŞ üstlendi. Örgüt, kendisine yakınlığı ile bilinen haber ajansında yayımlanan açıklamasında, "İngiliz parlamentosu önündeki saldırıları gerçekleştiren bir DEAŞ'lıdır" dedi.

YEDİ GÖZALTI

İngiliz polisinin, saldırının hemen ardından Birmingham kentindeki bir eve baskın düzenlediği ortaya çıktı. Operasyon kapsamında altı adrese baskın gerçekleştiren polis, yedi kişiyi gözaltına aldı. Polis, saldırganın tek başına hareket ettiğini tespit etti.

Son dakika: İngilteredeki saldırganın adı açıklandı

Haberin Devamı

ŞOKE EDEN VİDEO

İngiliz The Daily Mail gazetesinin yayımladığı görüntülerde, saldırganın aracıyla yayaların arasına daldığı sırada bir kadın kurtulmak için kendini köprüden nehre atıyor. İki kişinin feci şekilde can verdiği Westminster Köprüsü'nden atlayan kadın, Thames Nehri'nden çıkarılarak kurtarıldı. Ağır yaranan kadın, tedavi altına alındı. O anlar kameralara böyle yansıdı.

Haberin Devamı

Son dakika: İngilteredeki saldırganın adı açıklandı

Saldırının ardından Birmingham'daki bir eve polis baskını düzenlendi.

‘TERÖR EYLEMİ’ AÇIKLAMASI

Emniyet Müdürlüğü, ‘aksi yönde bir bilgi alınana dek’ olayı ‘bir terör saldırısı’ olarak değerlendirdiğini duyurdu. Olayının ardından, güvenlik önlemleri kapsamında Westminster metro istasyonu ulaşıma kapatıldı. Görgü tanıkları, Westminster Köprüsü üzerinde ilerleyen bir 4X4 cipin önce kalabalığın üzerine sürüldüğünü, daha sonra otomobilden rastgele ateş açıldığını bildirdi. İngiliz basını, görgü tanıklarının ifadelerine dayanarak saldırganın orta yaşlı Asyalı görünümlü biri olduğunu öne sürdü.

Haberin Devamı

Son dakika: İngilteredeki saldırganın adı açıklandı

PARLAMENTONUN GÜNDEMİ ‘TERÖR’DÜ

Parlamento saldırının ardından çalışmalarını askıya aldı. Parlamento binası geçici olarak giriş çıkışlara kapatıldı. Büyük panik yaşayan milletvekillerinden bir süre binadan çıkmamaları istendi.

Son dakika: İngilteredeki saldırganın adı açıklandı

Saldırı anında parlamento binasında içinde toplantı halindeki vekiller böyle görüntülendi.

Saldırı sırasında parlamentoda bulunan Başbakan Theresa May, olaydan bir süre sonra resmi makam aracıyla binadan ayrılabildi. Parlamento önünde saldırı meydana geldiği sırada parlamentoda terör görüşülüyordu. Sabah saatlerinde başlayan görüşmeler, saldırının gerçekleştirildiği ana kadar devam etti.

Haberin Devamı

Son dakika: İngilteredeki saldırganın adı açıklandı

BRÜKSEL’İN YIL DÖNÜMÜNDE GERÇEKLEŞTİ

 Metropolitan Polis Merkezi Scotland Yard, saldırının geçen yıl Brüksel’de meydana gelen terör saldırısıyla aynı gün gerçekleştiğine dikkat çekti. Brüksel’de 22 Mart 2016’da havalimanında ve metroda gerçekleştirilen saldırılarda 33 kişi hayatını kaybetmiş, 250 kişi yaralanmıştı. Öte yandan Brexit ile gündemde olan İngiltere dün akşam saatlerinde de İstanbul’un da aralarında bulunduğu bazı ülkelerden direkt uçuşlarda elektronik cihazların kabine alınmasını yasakladığını duyurmuştu. Bir süredir İngiltere’de terör saldırısı olabileceği de ifade ediliyordu.

Son dakika: İngilteredeki saldırganın adı açıklandı

‘HASTA VE AHLAKSIZ BİR SALDIRI’

Başbakan Theresa May, saldırıyı ‘hasta ve ahlaksız’ olarak nitelendirdi. May, saldırının yerinin ‘tesadüf’ olmadığını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İngiltere Başbakanı Theresa May’e saldırı sonrası taziye mesajı gönderdi. Erdoğan mesajında, “Türkiye, uluslararası barış ve güvenliğe en büyük tehditlerden birini oluşturan terörizmle mücadelede dost ve müttefik Birleşik Krallık ile her zaman dayanışma içerisindedir” ifadelerini kullandı. Saldırısı sonrası açıklama yapan Başbakan Binali Yıldırım, “Terör herkesin başının belasıdır. Terörü sadece Müslüman ülkelerle zikretmek yapılan en büyük yanlıştır. Terör küresel bir felakettir, insanlığın başının belasıdır” dedi.

Son dakika: İngilteredeki saldırganın adı açıklandı

Kentin simgesi olan Big Ben saat kulesi önünde yoğun güvenlik önlemleri alındı.

İLK MÜDAHALEYİ BAKAN YAPTI

Londra'daki terör saldırısında yaşamını yitiren polis memuruna ilk müdahaleyi, İngiltere Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu ve Afrika'dan Sorumlu Devlet Bakanı Tobias Ellwood'un yaptığı ortaya çıktı.

Londra'da yaşanan terör saldırısında bıçaklanarak hayatını kaybeden polise ilk müdahaleyi olay yerinden geçen Ellwood yaptı. Eski bir asker olan Ellwood, parlamentonun bahçesinde kanlar içinde yatan polisin kanamasını durdurmaya çalışırken ve polisi hayata döndürmek için suni solunum yaparken çevredeki bir vatandaş tarafından görüntülendi. İngiliz bakanın polise yardım ederken kendi yüzünün de kanlar içinde kaldığını gösteren fotoğraflar, sosyal medyada paylaşıldı. Ellwood'un çabası, ülkedeki siyasetçilerin övgüsünü aldı. 

Saldırı, parlamentoda her hafta düzenlenen "Başbakana Sorular" oturumundan kısa bir süre sonra gerçekleşti. Saldırı sırasında Başbakan Theresa May parlamentodaydı ve korumalarınca dışarı çıkarıldı. İngiltere'de terör tehdidi seviyesi uzun süredir en üst düzeyin bir altı olan "ciddi" basamağında tutuluyordu. 

Son dakika: İngilteredeki saldırganın adı açıklandı


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!