Son dakika haberi: Selahattin Demirtaş ve Yüksekdağ ile 7 HDP'li vekil tutuklandı

Güncelleme Tarihi:

Son dakika haberi: Selahattin Demirtaş ve Yüksekdağ ile 7 HDPli vekil tutuklandı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2016 17:17

Son dakika... HDP operasyonunda HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ tutuklandı. HDP'ye yönelik operasyonda aralarında eş genel başkanlar Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ'ın da olduğu 12 milletvekili gözaltına alınmıştı. Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile HDP Milletvekilleri İdris Baluken, Nursel Aydoğan, Leyla Birlik, Selma Irmak, Gülser Yıldırım, Ferhat Encü ve Abdullah Zeydan hakkında tutuklama kararı verildi. Ziya Pir, İmam Taşçıer savcılıktan, Sırrı Sürreya Önder ise mahkemeden serbest bırakıldı. Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ve HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, Diyarbakır Havalimanı'nandan uçakla Kocaeli’nin Kartepe İlçesi’nde bulunan Cengiz Topel Havaalanı’na getirildi. Yüksekdağ daha sonra geniş güvenlik önlemi altında Kandıra'daki F tipi cezaevine götürüldü. Demirtaş ise bir süre burada bekletildikten sonra, polis helikopterine alınarak Edirne F Tipi Cezaevi’ne götürüldü.

Haberin Devamı

Son dakika: HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da bulunduğu 9 HDP milletvekili tutuklandı. 3 HDP’li milletvekili adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 3 milletvekili hakkında gözaltı kararı bulunuyor.

HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın yanı sıra Şırnak milletvekilleri Ferhat Encü, Leyla Birlik, Hakkari milletvekilleri Selma Irmak, Abdullah Zeydan, Diyarbakır milletvekilleri İdris Baluken, Nursel Aydoğan, Ziya Pir, Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım ve İmam Taşçıer gözaltına alınmıştı. 

İŞTE GÖZALTINDAKİ HDP'Lİ MİLLETVEKİLLERİYLE İLGİLİ SON DURUM

 SELAHATTİN DEMİRTAŞ VE FİGEN YÜKSEKDAĞ TUTUKLANDI

Dün gece Diyarbakır’daki evinde gözaltına alınan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, bu sabah avukatı ile birlikte adliyeye çıkarıldı. Avukatı Demirtaş'ın adliyede isnat edilen suçlara dair savcının sorularına yanıt vermek istemediğini, sadece kısa bir beyanatta bulunacağını söylediğini sosyal bildirdi. Selahattin Demirtaş, savcılık işlemlerinin ardından tutuklanması istemiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. AA'nın haberine göre Diyarbakır 2. Sulh Ceza Hakimliği Demirtaş hakkında tutuklama kararı verildi.

Haberin Devamı

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ise dün gözaltına alındığı Ankara’dan Diyarbakır’a getirildi. Figen Yüksekdağ, savcılıktaki işlemlerinin ardından tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Diyarbakır 2. Sulh Ceza Hakimliği Figen Yüksekdağ hakkında tutuklama kararı verdi. 

DEMİRTAŞ'IN AÇIKLAMASINI OKUDU

Tutuklanan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın avukatı Mahsuni Kahraman, Mehmet Emin Aktar ile birlikte adliye önünde açıklama yaptı.
Kahraman da, Demirtaş’ın el yazısıyla yazdığı mesajı okudu. Kahraman, Demirtaş'ın "Hükümet ve saray öncülüğünde devam eden sivil darbenin bir başka aşamasıyla karşı karşıyayız. Ben ve arkadaşlarım bu hukuk dışı darbeye karşı her yerde, her aşamada dim dik durmaya devam edeceğiz. Bizler halkımızın fedekarca yürüttüğü demokrasi özgürlük ve barış mücadelesine sıkı sıkıya bağlı kalacağımızın bilinmesini istiyoruz. Bu zulüm günleri direnişimiz karşısında er geç son bulacaktır. İrademizi kırabileceklerini sananlar bu ucuz komplolarla kendi zavallılıklarını teyit etmiş oldu. Koşullar ne olursa olsa demokratik siyasi mücadelemizi sürdüreceğiz. Barış çağrılarımızı yinelemeye devam edeceğiz. Bütün dostlara en içten selam ve sevgilerimi iletiyorum" dediğini aktardı.

Haberin Devamı

YÜKSEKDAĞ, KOCAELİ F TİPİ CEZAEVİNE KONULDU

Tutuklama kararlarının ardından Demirtaş ve Yüksekdağ, uçakla Kocaeli’nin Kartepe İlçesi’nde bulunan Cengiz Topel Havaalanı’na getirildi.

Polis ve jandarma ekipleri Yüsekdağ’ı sivil araçlarla Kandıra İlçesi’nde bulunan Kocaeli F Tipi Cezaevi’ne götürdü. Yüksekdağ, yaklaşık 15 araçlık konvoyla cezaevine götürülürken, yollarda da geniş güvenlik önlemi alındı.

Tutuklanan Diyarbakır Belediyesi Eş Başkanları Gülten Kışanak ile Fırat Anlı da aynı cezaevine konulmuştu.

DEMİRTAŞ, EDİRNE F TİPİ CEZAEVİNE GÖTÜRÜLDÜ

Selahattin Demirtaş ise bir süre burada bekletildikten sonra, polis helikopterine alınarak Edirne’ye götürülmek üzere yola çıkarıldı. Helikopter, saat 22.45 sıralarında İl Spor Müdürlüğü’nün arkasında bulunan spor kompleksi alanına iniş yaptı. Demirtaş, burada bekleyen Edirne İl Jandarma Komutanlığı’na ait ekipler tarafından sıkı güvenlik önlemleri arasında F Tipi Cezaevi’ne götürüldü.

Haberin Devamı

Demirtaş’ın burada ilk gece tek kişilik bölümü alındığı öğrenildi.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

İDRİS BALUKEN TUTUKLANDI

-Ankara’da Genel Merkez binasında dün gece gözaltına alınan HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Bingöl Adliye si’ndeki savcılık sorgusundan sonra tutuklanma talebi ile Sulh Ceza Hakimliğine çıkarıldı. Sulh Ceza Hakimliği, Baluken hakkında tutuklama kararı verdi. Baluken’in, hem savcılıkta hem de Sulh Ceza Hakimliğinde ifade vermediği öğrenildi.

GÜLSER YILDIRIM TUTUKLANDI

- HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, tutuklama istemiyle sevk edildiği Diyarbakır 2. Sulh Ceza Hakimliğince tutuklandı. 

AYDOĞAN, BİRLİK, IRMAK VE ENCÜ TUTUKLANDI

- HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Şırnak Milletvekili Leyla Birlik, Hakkari Milletvekili Selma Irmak, Şırnak Milletvekili Ferhat Encü tutuklandı. Leyla Birlik Mardin’in Midyat İlçesi’nde, Ferhat Encü İstanbul’da, Nursel Aydoğan ise Diyarbakır’da gözaltına alınıp Şırnak’a getirilmişlerdi.

ŞIRNAK T TİPİ CEZAEVİ’NE GÖNDERİLDİLER

Haklarındaki terör soruşturmaları nedeniyle dün gece gözaltına alınan HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan ile Şırnak Milletvekilleri Ferhat Encü ve Leyla Birlik, ifade işlemlerinin ardından Şırnak Adliyesi’ne sevk edilmişti. Aydoğan ve Birlik, öğlen saatlerinde tutuklanırken, Encü hakkındaki tutuklama kararı akşam saatlerinde açıklandı. Tutuklanan vekiller Şırnak T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na gönderildi.

SIRRI SÜREYYA ÖNDER, PİR VE TAŞÇIER SERBEST 

-Gözaltına alınan isimlerden HDP milletvekili Ziya Pir ve İmam Taşçıer savcılıktaki ifade işlemlerinin ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise hakimlik tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 

YURTDIŞINDAKİ VEKİLLERLE İLGİLİ AÇIKLAMA

Yapılan açıklamada hakkında yakalama kararı bulunan HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ve Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk’ün yurtdışında olduğunun tespit edildiği, Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan ile ilgili sürecin devam ettiği açıklandı. 

TUĞBA HEZER ÖZTÜRK İÇİN TUTUKLAMAYA YÖNELİK YAKALAMA KARARI

Yapılan açıklamaya göre Van Cumhuriyet Başsavcılığı, Öztürk'ün dokunulmazlığının kaldırıldığı eylemleriyle ilgili "PKK terör örgütü üyesi olmak", "Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak" ve "Terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınmasına karar verdi. Yurt dışına çıktığını belirlenen Öztürk hakkında, tutuklanmasına yönelik yakalama kararı çıkarıldı. 

HDP, MECLİS GRUBU VE MYK’SINI DİYARBAKIR’DA TOPLUYOR

Cumhuriyet Başsavcılıklarınca yürütülen terör soruşturmaları kapsamında eş genel başkanları ve 6 milletvekili tutuklanan HDP, yarın meclis grubu ve MYK’sını Diyarbakır’da toplama kararı aldı. HDP’den yapılan yazılı açıklamada, HDP meclis grubu ve MYK’sının son gelişmeleri değerlendirmek ve yol haritasını ve politik tutumu belirlemek üzere yarın saat 14.00’te Diyarbakır’da toplanma kararı aldığı belirtildi. 

DÜN GECE NELER YAŞANDI? 

DEMİRTAŞ DİYARBAKIR'DA GÖZALTINA ALINDI

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığ’nın yürüttüğü terör soruşturması kapsamında polis ekipleri, saat 01.00 sıralarında Demirtaş'ı gözaltına almak üzere merkez Kayapınar İlçesi’ndeki konutuna geldi. Demirtaş, ellerinde gözaltı kararı bulunan polislere uzun süre kapıyı açmadı. Bu sırada Demirtaş’ın avukatları ile HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş ve Muş milletvekili Ahmet Yıldırım ile birçok partili de konuta geldi. Uzun süre Demirtaş’ın kapıyı açmaması üzerine iddiaya göre TEM ekipleri içeri girerek Demirtaş’a gözaltı işlemi uyguladı. Demirtaş evinin kapısına polisler geldiğinde Twitter adresinden de bir mesaj paylaştı.

HDP’Lİ BEŞTAŞ VE YILDIRIM POLİSLERLE TARTIŞTI

Demirtaş emniyete götürülürken Eş Genel Başkan Yardımcısı Beştaş ve Muş milletvekili Yıldırım ve avukatları, sitenin bahçesinde polis araçlarının önüne geçerek engellemeye çalıştı. Çıkan tartışmanın ardından Beştaş ve Yıldırım’ı uzaklaştıran polis, Demirtaş’ı Emniyet’e götürdü.Bu arada HDP Diyarbakır milletvekilleri Nursel Aydoğan ile Ziya Pir de aynı saatlerde Diyarbakır’da gözaltına alınarak Emniyet’e götürüldü.

YÜKSEKDAĞ ANKARA’DA GÖZALTINA ALINDI

Diyarbakır’da bu olayların yaşandığı saatlerde HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ da Ankara’daki konutunda gözaltına alındı. Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne getirilen Yüksekdağ, daha sonra soruşturmanın yürütüldüğü Diyarbakır’a götürüldü. 

YÜKSEKDAĞ'IN DANIŞMANI TWEET ATTI

Yüksekdağ’ın danışmanı Sıtkı Güngör saat 01.09’da attığı tweet ile "HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın evi şuan polisler tarafından basılıyor" ifadesiyle polis baskınını sosyal medyadan paylaştı.

Son dakika haberi: Selahattin Demirtaş ve Yüksekdağ ile 7 HDPli vekil tutuklandı

Sırrı Süreyya Önder

İKİ VEKİL YURTDIŞINDA

Hakkında yakalama kararı bulunan HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ile Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk'ün yurtdışında oldukları belirlendi.

BAŞSAVCILIK'TAN AÇIKLAMA

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığından, HDP Milletvekilleri Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ Şenoğlu, Sırı Süreyya Önder, Ziya Pir, Gülser Yıldırım ve İmam Taşçıer hakkında, kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut deliller bulunması sebebiyle arama ve gözaltı kararı verildiği ve icra edildiği bildirildi.               

Başsavcılıktan yapılan yazılı açıklamada, HDP Milletvekilleri Demirtaş, Yüksekdağ, Önder, Pir, Yıldırım ve Taşçıer hakkında "silahlı terör örgütüne üye olma, suç işlemeye tahrik ve terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından soruşturma yürütüldüğü anımsatıldı.               

Soruşturma kapsamında söz konusu milletvekillerinin dokunulmazlıklarının TBMM tarafından kaldırıldığı vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:               "Yürütülen soruşturma sonucunda yukarıda ismi geçen milletvekillerinin, atılı suçlar yönünden kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut deliller bulunması sebebiyle haklarında arama ve gözaltı kararı verilmiş ve icra edilmiştir. Soruşturma derdest olup, gelişmelerden kamuoyu ayrıca bilgilendirilecektir." 

HDP BİNASINDA GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile birlikte toplam 11 milletvekilinin gözaltına alındığı operasyonda Ankara’daki HDP Genel Merkezi’nde polis ile partililer arasında tartışmalar yaşandı. Grup Başkanvekili İdris Baluken’in gözaltına alınmasının ardından HDP Genel Merkezi’nin bulunduğu bölgedeki tüm yollara barikatlar kurulup, Çevik Kuvvet ve TOMA’larla trafiğe kapatıldı.

AA: İFADE VERMEYE GİTMEDİKLERİ İÇİN

Anadolu Ajansı geçtiği son dakika bilgisinde operasyonu Diyarbakır, Hakkari, Van, Şırnak ve Bingöl Cumhuriyet Başsavcılıklarının yürüttüğünü bildirdi. TBMM'de kabul edilen dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliğinin ardından haklarında fezlekelerle alakalı ifade vermeye gitmeyen HDP'li milletvekillerine yönelik ilgili başsavcılıklar tarafından gözaltı kararı verildi. HDP'liler hakkındaki gözaltı kararlarının, Demokratik Toplum Kongresi (DTK), KCK ve 6-8 Ekim olaylarına yönelik soruşturmalar kapsamında ifade vermeye gitmedikleri için alındığı bildirildi.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI AÇIKLAMA YAPTI

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Diyarbakır, Şırnak, Hakkari, Van ve Bingöl Cumhuriyet Savcılıklarının ilgili kolluk birimlerine verdiği talimatlar doğrultusunda 11 milletvekilinin adli mercilere götürülmek üzere yakalama işleminin gerçekleştirildiği bildirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!