Son dakika haberi: Fransa'daki saldırıda şoke eden olay...

Güncelleme Tarihi:

Son dakika haberi: Fransadaki saldırıda şoke eden olay...
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2016 15:45

Fransa'daki saldırıdan bir son dakika haberi daha.. Silah ve patlayıcı yüklü bir kamyon kullanan teröristin, 14 Temmuz Ulusal Gün kutlamaları için Nice'in kent merkezinde toplanan kalabalığın arasına girmesi sonucu 10'u çocuk 84 kişi yaşamını yitirdi. Fransa'daki saldırıda hayatını kaybedenlerin kimlikleri de belli olmaya başladı. Ukraynalı öğrenci Victoria Savçenko'nun arkadaşı Polina Serebryannikova, genç kadının ölümüne saniye saniye şahit oldu. Paris Başsavcısı François Molins, saldırganın eski eşinin gözaltına alındığını açıkladı.

Haberin Devamı

Silah ve patlayıcı yüklü bir kamyon kullanan 31 yaşındaki Tunus vatandaşı Mohamed Lahouaiej Bouhlel saldırgan, 14 Temmuz Ulusal Gün kutlamaları için Nice'in kent merkezinde toplanan kalabalığın arasına dalması sonucu 10'u çocuk 84 kişi yaşamını yitirdi.

SAVCI DETAYLARI ANLATTI

Paris terörle mücadele savcısı François Molins saldırı ile ilgili olarak Nice kentinde basın toplantısı düzenledi ve soruşturma ile ilgili bilgi verdi. Savcı, saldırganın trafikte bir kaza sonucu karıştığı kavga yüzünden mart ayında 6 ay tecilli hapis cezasına çarptırıldığını bildirdi. Saldırganın 2010 ve 2016 yılları arasında şiddet, hırsızlık ve tehdit suçlarından sabıkası olduğunu kaydeden savcı, bununla birlikte bu kişinin gizli servislerinin takibinde olmadığını, Fransa’da şüpheli terör zanlılarının yer aldığı "s listesinde" bulunmadığını vurguladı. Saldırıda ölen 84 kişiden 10’nun çocuk veya 18 yaşından küçük genç olduğunu belirten savcı, 202 kişinin yaralandığını ve bunlardan 52’sinin durumunun ciddiyetini koruduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

19 TONLUK SOĞUK HAVA DEPOLU KİRALIK KAMYON

Saldırganın 11 Temmuz’da kiraladığı 19 tonluk soğuk hava depolu kiralık bir kamyonla Nice kent merkezine yerel saat ile 22,30 sıralarında girdiğini kaydeden Molins, saldırganın halkın üzerine kamyonu sürdüğünü ve yine yolda ilerlerken üç polis memuruna ateş açtığını söyledi. Saldırganın 300 metre sonra polis tarafından etkisiz hele getirildiğini kaydeden Molins, kamyonda yapılan aramada 7,65 milimetrelik tabanca ile şarjör ve taklit bir otomatik tabanca ile yine yine taklit bir kalaşnikof ile M16 tüfeği ele geçirildiğini açıkladı.

KAMYONDAN ÇIKANLAR

Saldırı sonrası 4 savcının soruşturmayı başlatmak üzere Nice gittiğini kaydeden Molins, iç ve dış istihbarat servislerinin ve adli polisin soruşturmaya destek verdiğini kaydetti. Şu ana kadar saldırıyı üstlenen olmadığını kaydeden Fransız savcı, saldırganın eski eşinin de polis tarafından gözaltına alındığını bildirdi. Paris Başsavcısı Molins, "Saldırının sorumluluğunu kimse üstlenmedi. Ancak bu tip bir saldırı, malum terör örgütünün yöntemleriyle eşleşmekte" dedi. 

Haberin Devamı

MADDE MADDE NICE SALDIRISI

* Fransa’nın güneyindeki Nice kentinde dün yerel saatle 23.00’te Ulusal Gün (Bastille Günü) kutlamaları yapılıyordu.

* Beyaz bir kamyon sahil yolunda kutlamaları izleyen kalabalığın içine daldı. 2 km boyunca kaldırıma da çıkıp zig zag yaparak 50-90 km hızla ilerledi.

* Saldırının ardından elde edilen görüntülerde polisin, ana yol üzerinde toplanmış kalabalığa yavaşça sokulan kamyonun çevresinde koştuğu ancak ilk anlarda durdurmayı başaramadıkları dikkati çekiyor. Cep telefonuyla yapılan çekimlerde sürücünün bir anda hızlanarak kitlenin üzerine yöneldiği görülüyor. Görgü tanıklarının aktardığına göre, sürücü, polisin ateş açmasına rağmen sahil boyunca uzanan Promenade des Anglais kordonunda 2 kilometre ilerledi ve önüne çıkanları ezdi. Alanda bulunanlar, koşarak kaçmaya çalışırken bazıları denize atladı. Bazı görgü tanıkları da sürücünün bir taraftan kalabalığın üzerine ateş açtığını anlattı.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

MADDE MADDE NICE SALDIRISI

* Fransa’nın güneyindeki Nice kentinde dün yerel saatle 23.00’te Ulusal Gün (Bastille Günü) kutlamaları yapılıyordu.

* Beyaz bir kamyon sahil yolunda kutlamaları izleyen kalabalığın içine daldı. 2 km boyunca kaldırıma da çıkıp zig zag yaparak 50-90 km hızla ilerledi.

* Saldırının ardından elde edilen görüntülerde polisin, ana yol üzerinde toplanmış kalabalığa yavaşça sokulan kamyonun çevresinde koştuğu ancak ilk anlarda durdurmayı başaramadıkları dikkati çekiyor. Cep telefonuyla yapılan çekimlerde sürücünün bir anda hızlanarak kitlenin üzerine yöneldiği görülüyor. Görgü tanıklarının aktardığına göre, sürücü, polisin ateş açmasına rağmen sahil boyunca uzanan Promenade des Anglais kordonunda 2 kilometre ilerledi ve önüne çıkanları ezdi. Alanda bulunanlar, koşarak kaçmaya çalışırken bazıları denize atladı. Bazı görgü tanıkları da sürücünün bir taraftan kalabalığın üzerine ateş açtığını anlattı ancak yetkililer henüz bilgileri doğrulamadı.

Haberin Devamı

* Birçoğu çocuk 84 kişi kamyonun altında kalarak öldü.

* Sürücü, kamyon hâlâ hareket halindeyken güvenlik güçlerince vurularak öldürüldü. Europe 1 Radyosu'na konuşan milletvekili Eric Ciotti'nin anlattıklarına göre de bir kişi durdurmak için kamyonun üzerine atlarken polis tam bu sırada sürücüyü direksiyon başında vurdu.

ÜÇ ÇOCUK BABASI

* Saldırganın kimliği belli oldu. Fransız basını, saldırganın 1985 doğumlu Mohamed Lahouaiej Bouhlel isminde bir erkek olduğunu aktardı. Saldırganın, Nice'de oturma izni olan bir Tunus vatandaşı olduğu belirtildi. BFM televizyonu, polis kaynaklarına dayandırarak verdiği haberde, Bouhlel'in üç çocuk sahibi olduğunu duyurdu. Saldırganın kamyon şoförlüğü yaptığı bildirildi. 

* Bouhlel sabıkalı olsa da, poliste terör kaydı yok. "Yalnız kurt" olabilir. Yani, kendi kendine radikalleşen ve IŞİD'in "Buraya gelmeyin olduğunuz yerde katliam yapın" çağrısına uymuş bir kişi...

* 1985 doğumlu olan olan Bouhlel, Nice'te oturma izni olan bir Tunus vatandaşı. Paris Başsavcısı François Molins, saldırganın eski eşinin gözaltına alındığını açıkladı.

Son dakika haberi: Fransadaki saldırıda şoke eden olay...

Saldırganın kimliği

* IŞİD’e yakın sosyal medya hesapları saldırganı övdü, ama henüz hiçbir örgüt saldırıyı üstlenmedi.

* Kasımda Paris’i vuran IŞİD saldırısının ardından ilan edilen OHAL’in kaldırılması gündemdeydi. Son saldırının ardından OHAL sürecek.

* Fransa Başbakanı Manuel Valls, "Üç gün ulusal yas ilan edildi. Bunu da atlatacağız. Teröre boyun eğmeyeceğiz. Fransa terörizmle yaşamayı öğrenecektir" dedi.

* Le Figaro gazetesi, saldırıda kullanılan kamyonun 2 gün önce Saint Laurent du Var kentinden kiralandığı haberine yer verdi. Polis, saldırının ardından kamyonda yapılan aramada önemli miktarda bomba, mühimmat ve silah ele geçirdi.

* Dün Türkiye’de terör istihbaratı üzerine alınan ek güvenlik önlemleri bugün daha da artırıldı. İtalya da Fransa sınırında kontrolleri sıklaştırdı.

* Şimdiye kadar, ölenler arasında iki ABD, iki Ermenistan, bir İsviçre, bir Rusya ve bir Ukrayna vatandaşı bulunduğu belirlendi.

* Saldırıda öldürülen 21 yaşındaki Ukrayna vatandaşı Victoria Savçenko... Daily Mail, Savçenko'nun Moskova'da yaşadığını ve Rusya'nın saygın üniversitelerinden birinde okuduğunu bildirdi. Savçenko'nun 21 yaşındaki arkadaşı Polina Serebryannikova, genç kadının ölümüne saniye saniye şahit oldu. Serebryannikova, "Arkadaşımla kordonda yürüyorduk. Bu kamyonun garip bir şekilde geldiğini gördük. Arkadaşıma çarpıp öldürdü... Ben hastaneye kaldırıldım. Bir ayağımdaki parmaklarım kırıldı. Diğer bacağım şişti" dedi.

Son dakika haberi: Fransadaki saldırıda şoke eden olay...

Katliamda öldürülen Ukrayna vatandaşı Savçenko

* Katliamda hayatını kaybedenler arasında Türkiye vatandaşı olup olmadığı kimlik tespitlerinin tamamlanmasının ardından belli olacak.

* Saldırı sonrasında açıklama yapan Fransa Cumhurbaşkanı Hollande yaralılardan 50'sinin ölümle yaşam arasında gidip geldiğini ifade etti. Hollande ölenler arasında çok sayıda çocuk ve yabancı olduğunu belirtti.

* Paris Başsavcısı Molins, "Saldırının sorumluluğunu kimse üstlenmedi. Ancak bu tip bir saldırı, malum terör örgütünün yöntemleriyle eşleşmekte" dedi.

* Molins, "Saldırgan kamyonla iki kilometre boyunca hızla ilerledi ve önüne çıkan insanların ölümüne yol açtı. O sırada o noktada havai fişek gösterisi yapılıyordu. Polis anında krize yanıt vermeye çalıştı, en sonunda polis ateş açarak saldırganı etkisiz hale getirmeyi başardı. Kamyon içerisinde otomatik bir silah ve şarjör bulundu. Bir de cephane ve ikinci bir otomatik tabanca daha vardı. Kalaşnikof ve M16 silahları... Ek olarak bir cep telefonu ve bazı belgeler ele geçirildi. İncelemesi halen sürüyor. Bir kimlik ve ehliyet ele geçirildi" diye konuştu.

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!