Son dakika... Eski Sahil Güvenlik Komutanı'na müebbet hapis

Güncelleme Tarihi:

Son dakika... Eski Sahil Güvenlik Komutanına müebbet hapis
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2017 11:51

Son dakika: FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Sahil Güvenlik Komutanlığındaki eylemlere ilişkin görülen ve 28 kişinin yargılandığı davada, ikisi ağırlaştırılmış olmak üzere 25 sanığa müebbet hapis cezası verildi. Sanıklardan 3'ünün beraat ettiği davada, eski Sahil Güvenlik Komutanı Hakan Üstem müebbet hapisle cezalandırıldı.

Haberin Devamı

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Sahil Güvenlik Komutanlığındaki eylemlere ilişkin görülen ve 28 kişinin yargılandığı davada, 2'si ağırlaştırılmış olmak üzere 25 sanık müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Eski Sahil Güvenlik Komutanı tümamiral Hakan Üstem'e müebbet hapis cezası verilmesi, sanıklardan 3'ünün de beraati kararlaştırıldı.

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın karar duruşmasında, sanıklar ve avukatları hazır bulundu. Duruşmada, sanıklara son sözleri soruldu. Eski Sahil Güvenlik Komutanı Üstem, darbe girişimi akşamı sorumluluk almak üzere birliğine gittiğini belirtti. Üstem, beraat ve tahliye talebinde bulundu.

Sanık Mehmet Yılmaz da suçsuz olduğunu savundu. Yılmaz, "İlerde suçsuz olduğum ortaya çıkınca her türlü mahrumiyet hakkımı arayacağım, vereceğiniz karara saygılıyım, beraatimi ve tahliyemi istiyorum." ifadelerini kullandı. İsa Aydın ise "Ben Ankara'da bulunmadım, eylemlere katılmadım. Adil, vicdanlı bir karar vereceğinize inanıyorum." şeklinde savunma yaptı. Süleyman Yarayan da son savunma hakkının kullandırılmadığını, bunun için son sözünü de kullanmak istemediğini iddia etti. Abdullah Karaca ise annesi ve eşini çok sevdiğini dile getirdi. "Akşama bol tereyağlı mıhlama istiyorum." diyen Karaca, beraati ve tahliyesini istedi.

Sanık eski binbaşı Abdülkadir Akcan da mahkeme heyetine yönelik "15 Temmuz gecesi yaptığım görevin sanki bir terörist faaliyet gibi gösterildiği, en ufak bir delilin dahi olmadığı iddianamenin hesabını soracağım, en yakın zamanda." ifadelerini kullandı. Güray Demir ise mahkeme heyetinin vereceği karara saygılı olduğunu kaydetti. Demir, "23 yıl önce bir yemin ettim. Üniformam üzerimden zorla çıkarılsa da, vatan hainliğiyle suçlansam da ettiğim yemine sadığım. Karar ne olursa olsun ben şerefli bir Türk askeri olmaya devam edeceğim ve yeminime sadık kalacağım." diyerek beraat talebinde bulundu.

ÜSTEM'E MÜEBBET

Diğer sanıkların da tahliye ve beraat taleplerini iletmesinin ardından, karar için duruşmaya ara verildi. Aranın ardından Mahkeme Başkanı Oğuz Dik, heyetin kararlarını açıkladı. Son sözlerinde mahkeme heyetine yönelik tehditkar konuşma yapan Abdülkadir Akcan ve duruşmayı uzatmaya yönelik tavır sergileyen eski Sahil Güvenlik Harekat Başkanı Süleyman Yarayan, "Anayasayı ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, Yarayan'a silahla ateş etmesinden dolayı ayrıca 4,5 yıl daha ceza verilmesine hükmetti.

Heyet, eski Sahil Güvenlik Komutanı Üstem ile eski Cari Harekat ve Arama Kurtarma Daire Başkanı yarbay Mustafa Şaban Gümüşiğne, emir subayı binbaşı Burhan Gülnar, Sahil Güvenlik Komutanlığı Genel Sekteri yarbay İsa Aydın, Personel Başkanlığı Atama Daire Başkanlığı Subay Atama Danışma Subayı yüzbaşı Temur Yılmaz, Personel Başkanlığı Personel Tevil Şube Müdürü binbaşı Mehmet Yılmaz, Personel Başkanlığı Atama Daire Başkanlığında görevli binbaşı Güray Demir, Strateji ve Prensip Subayı binbaşı Muammer Köse, Personel Plan Şube Müdürü Vekili binbaşı Erkan Şirin, Tatbikat Şube Müdürü binbaşı Ferhat Erel, Sahil Güvenlik Komutanlığı İstihbarat Başkanlığı KOM Daire Başkanlığında görevli binbaşı Emir Nazlı, İlk İstihbarata Karşı Koyma Şubesinde görevli yüzbaşı Abdullah Karaca, Personel Planlama Şube Müdürü yüzbaşı Hakan Dişli, Plan ve Prensipler Başkanlığı Kuvvet Plan Daire Başkanı Vekili kurmay binbaşı Fatih Şahin, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanı Sezgin Şakrucu, Harekat Merkezi Vardiya Subayı yüzbaşı Ahmet Küçüktamer, Onarım Şube Müdürü binbaşı Mehmet Gümüşay, Harekat Başkanlığında görevli astsubay Hakan Mercan, Harekat ve Arama Kurtarma Merkezinde vardiya astsubayı Mustafa Özek, Personel Başkanlığında görevli astsubay Şahin Zengin, Personel Başkanlığı Atama Daire Başkanlığı Devlet Memuru İşlem astsubayı Mustafa Özdemir, Personel Başkanlığı Disiplin Moral astsubayı Samet Sorkulu ile Sicil ve Kıdem İşlem astsubayı Fehmi Tırpancı'nın ise yine aynı suçtan müebbet hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.

Mahkeme, sanıklar er Anıl Ceylan, Zafer Önder Yufkacı ve Alper Hepçaldıranlı'nın ise beraatini kararlaştırdı. Sahil Güvenlik Komutanlığı darbe girişimi davasında kararın açıklanmasıyla Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi, FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin davalarda 4. kararını verdi. Mahkeme daha önce Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı (EDOK) emekli Orgeneral Kamil Başoğlu'nun kaçırılmasına ilişkin dava, Haymana İlçe Emniyet Müdürlüğünde darbecilere direnmek isteyen polisleri engelledikleri öne sürülen 7 eski polisin yargılandığı dava ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı Muhabere Elektronik Bilgi Sistemleri (MEBS) Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığından 26 zanlının yargılandığı davada kararını açıklamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!