Enis Berberoğlu'na 5 yıl 10 ay hapis cezası

Güncelleme Tarihi:

Enis Berberoğluna 5 yıl 10 ay hapis cezası
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2018 14:22

MİT TIR’ları görüntülerini eski Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’a verdiği iddia edilen tutuklu CHP Milletvekili Enis Berberoğlu’nun İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi’nde yeniden yargılandığı davanın 3’üncü  celsesinde karar çıktı. Enis Berberoğlu “Devlet güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin bilgileri açıklama” suçundan 5 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı ve tutukluluk halinin devamına karar verildi. Enis Berberoğlu'nun eşi Oya Berberoğlu, “Buruk bir sevinç oldu ama tamamına en kısa sürede ulaşacağına düşünüyorum. Bir an önce Enis’in tahliye edilmesini bekliyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi’nde kapalı olarak görülen ve saat 10.00 da başlayan karar duruşmasına, Enis Berberoğlu’nun avukatları Murat Ergün, Yiğit Acar ve Zeynel Öztürk’ün yanı sıra Başbakanlık Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatları katıldı. Berberoğlu’nun eşi Oya Berberoğlu ve kızı Dilara Berberoğlu da duruşmada hazır bulundu. 

 İNDİRİM UYGULANDI

Duruşmada taraf avukatlarının son savunmalarını yapmalarının ardından verilen kısa ara sonrası kararını açıklayan 2. Ceza Dairesi, Enis Berberoğlu hakkında İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından ‘devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklamak’ suçundan dolayı verilen 25 yıl hapis cezasının kaldırdı. Eylemin ‘Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibariyle gizli kalması gereken bilgilerini açıklamak’ suçunu oluşturduğu suçlamasıyla 7 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdi. 2. Ceza Dairesi, sanığın, geçmişi ve sabıkasız oluşu ile cezanın geleceği üzerindeki olası etkilerini de dikkate alarak, Enis Berberoğlu’nun 5 yıl 10 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına hükmetti. 

Haberin Devamı

Enis Berberoğlu, kendisine destek için adliyeye gelip duruşma salonunda kararı dinleyen milletvekilleri ve partililere, “Moralinizi bozmayın, 25 yılla başladı, 5 yıla kadar düştü” diyerek el salladı.

'MAHKEME 2 SUÇLAMAYI DA REDDETTİ'

Duruşma çıkışı CHP milletvekilleri ile birlikte açıklama yapan Berberoğlu’nun avukatı Murat Ergün şunları söyledi:  “Bugün mahkeme, Enis Berberoğlu hakkındaki en kabul edilemez, en çok vicdanları yaralayan, savcılık iddialarının tamamını reddetti. Birinci başlık bu. Ne diyordu savcılık, ‘Enis Berberoğlu casusluk yapmıştır ve Enis Berberoğlu terör örgütüne yardım etmiştir, onun çıkarları doğrultusunda hareket etmiştir.’ Bugün Bölge Adliye Mahkemesi iki suçlamayı da reddetti. Bu bizim için çok önemlidir. Dolayısıyla bu karar aslında tamamen vicdanları rahatlatan, adalete uygun olan ve içimize sinen bir karar olmamakla birlikte kötünün iyisidir diyebiliriz. Ne olmalıydı? Ne olsaydı adil olurdu? Olması gereken hiç kuşkusuz Enis Berberoğlu’nun beraat etmesiydi. Maalesef Bölge Adliye Mahkemesi beraat kararı verememiştir. Ve doğal olarak tahliye kararı da verememiştir. Tahliye kararının da verilmemesinin gerekçeleri arasında başka bir dosyadan yargılanıyor olması var ki, o dosyada zaten tutuksuzdur.

Haberin Devamı

'HAK İHLALİ KARARI YOK SAYILMIŞTIR'

Tahliye olmaması bizim için büyük bir sorun. Biz tahliye için öncelikle Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi’ne başvuracağız. Eğer burada bir sonuç alamazsak Yargıtay’dan da tahliye yönünde isteklerimiz devam edecek. Anayasa Mahkemesi’ne de buradan artık bizim dosyamızın bir an önce ele alınması gerektiğini duyurmak istiyorum. Anayasa Mahkemesi’nin daha önce Erdem Gül, Can Dündar dosyasında verdiği bozma, hak ihlali kararı yok sayılmıştır. Dolayısıyla Anayasa Mahkemesi’nin, kendisine karşı da yapılan bu davranışı görmezden gelmesini anlamak mümkün değildir. Anayasa Mahkemesinin hak ihlalini görmezden gelmesi mümkün değildir. Biz bugün tahliye olmasını istiyorduk ama birilerinin istediği gibi ‘Enis Berberoğlu casustu veya terör örgütüne yardım etti’ kararı çıkmadığı için şu an tutukluluğun devam etmesini tali bir sorun olarak itiraz meselesi yapacağız.” 

Haberin Devamı

'BUGÜN ÇIKMASI LAZIM'

‘Bu şartlarda ne kadar daha cezaevinde yatacak?’ sorusuna avukat Ergün, “Bugün çıkması lazım. İtiraz üzerine bugün çıkması lazım. O hesap bugündür. En kısa zamanda tahliye edileceğine ve Enis beyle özgürlükte buluşacağımıza inanıyoruz. Hukuken Enis Berberoğlu bu hesaplamalara göre ne zaman çıkmalıdır diye soruyorsunuz. Ben de hukuken cevap veriyorum, bu hesaplamalara göre bugün çıkmalı. Hukuk konuşuyorsak, bugün çıkmalı. Ama hukuk konuşmuyorsak hiç bir hesaplamayı yapmanın da bir anlamı yok” dedi.

Enis Berberoğluna 5 yıl 10 ay hapis cezası

'O VİCDANLARDA BİR YARAYDI'

Eşi Oya Berberoğlu ise, “Buruk bir sevinç oldu ama tamamına en kısa sürede ulaşacağına düşünüyorum. Bir an önce Enis’in tahliye edilmesini bekliyorum. En güzeli, o vicdanlarda bir yaraydı gerçekten. Enis’i casus, terör örgütüne yardım gibi suç istinafları çöktü, bitti. Yoktu öyle bir şey zaten, ona sevindik. En azından üzerimizdeki o manevi yük kalkmış oldu. Adalete güvenmeye devam ediyorum. En kısa sürede tahliye olmasını bekliyorum” dedi.

 

Haberin Devamı
 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!