Son dakika... El Bab'ta batı mahallelerde ilerleme sürüyor

Güncelleme Tarihi:

Son dakika... El Babta batı mahallelerde ilerleme sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2017 15:35

Türk Silahlı Kuvvetleri destekli Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), Suriye'nin kuzeyindeki Bab ilçe merkezini DEAŞ'tan almak için operasyonlarını yoğunlaştırdı. Merkeze hakim tepeler terör örgütü DEAŞ'tan alınırken, merkezin batı mahallelerine sokulan ÖSO ile teröristler arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da canlı yayında yaptığı açıklamada güçlerin artık şehrin içinde olduğu bilgisini paylaştı. Kalın, "DAEŞ'e karşı gerçek mücadele veren ülkelerin başında geliyoruz. ABD, PYD'ye destek vermemeli. Somut planı ortaya koyduk. Artık El Bab'ta güçler şehrin içinde. Birbirini tamamlayan bir plandan bahsedebiliriz. Birliklerimiz El Bab'ın merkezine girdi. Esad güçleri ile karşılaşmamak için Rusya ile görüşüyoruz" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

AA'nın haberine göre TSK ve ÖSO güçleri, Bab ilçesinde DEAŞ'ı 3 yönden kuşattıktan sonra merkezin içine yöneliyor - DEAŞ kontrolündeki merkeze hakim stratejik tepeler ele geçirildi. Fırat Kalkanı Harekatı'nın 169'uncu gününde, TSK ve ÖSO unsurları, Türkiye sınırına 30 kilometre uzaklıkta, Halep iline bağlı Bab ilçe merkezinde, terör örgütü DEAŞ'a yönelik baskısını artırdı.  Bab'daki AA muhabirinin bildirdiğine göre, DEAŞ hedeflerinin imhasının sürdüğü harekatta, Vatan Hastanesi'nin bulunduğu merkeze hakim Şeyh Akil ile diğer bazı tepeler DEAŞ'tan kurtarıldı. ÖSO güçleri tepelik alanlardan merkezin içine doğru hamle yaparak batı yakasındaki Mantıka Garbiyya, Villalar ve Cebel Akil mahallelerinde teröristlerle şiddetli çatışmalara girdi.

Çatışmalar devam ederken, DEAŞ bomba yüklü araçlarla intihar saldırıları düzenliyor. Fırat Kalkanı Harekatı'ndaki ilerlemelerle TSK ve ÖSO, Bab merkezini kuzey, batı ve doğudan kuşatmış durumda. TSK ve ÖSO'nun Türkiye sınırından Suriye içlerine ilerleyişi 35,1 kilometre derinliğe ulaşmış bulunuyor. Fırat Kalkanı unsurları, ilçe merkezine hızla girmek yerine, teröristlerin direnişini kırmak için Bab'ın çevresini kuşatma yolunu seçmişti. Böylelikle sivil kayıpların da önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Haberin Devamı

GÜVENLİK UZMANI ABDULLAH AĞAR: DEĞİŞKENLİK HAD SAFHADA

Güvenlik uzmanı Abdullah Ağar ise El Bab'ta yaşanan çatışmalar için şu paylaşımda bulundu: Özel Kuvvetler, komandolar, tankçılar, mekanize piyadeler, 155'lik fırtınalar, 203'lükler, ağır havanlar, ÇNRA'lar, İHA'lar, savaş uçakları... Dost unsurlardan oluşan ÖSO savaşçıları... Aldatma taarruzları, asıl taaruz mihveri... 10 gündür önce büyük bir ateş gücüyle ve taktik atlamalarla başlayan Bab kıskacının artık içe yürüyen manevraları. Tam bir müşterek ve karşı hibrit harekat. Devam edecek. Bab'a zaten çoktan girmiştik. Suflaniyah-Gabbasin-Bzagah ve Bab zaten hepsi bütünleşmiş bir alan. Devasa bir ovanın içindeki bu 4 meskun mahal birleşmiş ve biz çoktandır içindeyiz. Aralık başından bu güne Mehmetçik orada bilinen 1350 İşid'liyi imha etti. Pek çok alan kontrol altına alınmış durumda. Ancak Meskun mahallin ruhu başka. Değişkenlik hat safhada. Dün gece başlayan Bab mahşeri, bugün de devam ediyor.
Diyor ki Mehmetçik; "Burası mahşer gibi. Kanallardan, tünellerden çıkıyorlar. Öldür öldür bitmiyor. Çatışmalar çok sert geçiyor. En son yapılan resmi açıklamada 1.880 kilometrekarede kontrol sağlandığı ifade edilmişti. Bugünki açıklamayla bunun 1.910 kilometre kareye çıktığı anlaşılıyor. Anlaşılan o ki; son hamleyle Bab meskun mahal alanında 30 kilometrekare ele geçirilmiş. Artık Bab meskun mahalli, bütün sertliğiyle başlamış durumda. 

Haberin Devamı

Son dakika... El Babta batı mahallelerde ilerleme sürüyor

ÖSO'DAN AÇIKLAMA

Özgür Suriye sözcüleri DEAŞ’la girdikleri şiddetli çarpışmanın sonucunda Halep’in doğu kesiminde bulunan Elbab’ın batı kısmındaki Cebeluşşeyh Agil, millet hastanesi, Batı Devar, Mulhag, Sekeni Şebabi’nin, kontrolünü ele geçirdiklerini kaydetti. Yetkililer, batı mahallelerine doğru ilerlemelerinin devam ettiğini, DEAŞ mensubu 30 militanın öldürüldüğünü açıkladı. Türk yetkililer de Özgür Suriye ordusunun, DEAŞ’ın elinde bulunan şehre hâkim bir tepeyi ele geçirdiğini açıkladı.

Son dakika... El Babta batı mahallelerde ilerleme sürüyor

ESAD ORDUSU DA İLERLİYOR

Esad rejiminin El Bab'a ilerleyişi de sürüyor. Bab'ın güneyine yerleşen rejim güçleri son 5 günde 3 kilometre ilerleyerek merkezin 3,3 kilometre yakınına sokuldu. Rejim güçlerinin önündeki ilk hedef, Bab'ın en büyük beldesi olan Tadif. Esad ordusunun ilerleyişi sırasında Rus uçakları da DEAŞ hedeflerini vuruyor. 

Haberin Devamı

İBRAHİM KALIN'DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın bugün Fırat Kalkanı Harekatı ile ilgili yaptığı açıklamada, "Birliklerimiz El Bab'ın merkezine girdi. Esad güçleri ile karşılaşmamak için Rusya ile görüşüyoruz" dedi. Katıldığı televizyon programında gündemi değerlendiren Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "DAEŞ'e karşı gerçek mücadele veren ülkelerin başında geliyoruz. ABD, PYD'ye destek vermemeli. Somut planı ortaya koyduk. Artık El Bab'ta güçler şehrin içinde. Birbirini tamamlayan bir plandan bahsedebiliriz. Birliklerimiz El Bab'ın merkezine girdi. Esad güçleri ile karşılaşmamak için Rusya ile görüşüyoruz" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!