Son dakika... Bakan Ağbal açıkladı! Bütçede 2018 hedefleri belli oldu

Güncelleme Tarihi:

Son dakika... Bakan Ağbal açıkladı Bütçede 2018 hedefleri belli oldu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2017 11:20

Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın temel amacını büyümeyi desteklemek olarak açıkladığı 2018 bütçesinde GSYH'nin yüzde 1.9'una denk gelen 65.9 milyar TL açık öngörülürken, ilave olarak 18 milyar TL kaynak ayrılan savunma harcamalarındaki artış ise hedeflerin tutturulabilmesi için vergi artışlarını beraberinde getirdi.

Haberin Devamı

Ağbal tarafından açıklanan ve anayasa gereği 17 Ekim'e kadar TBMM'ye sunulması gereken Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı bugün Başbakanlık'a gönderildi.

Ağbal tarafından açıklanan tasarıya göre, OVP'de de öngörüldüğü gibi bütçe açığı gelecek yıl 65.9 milyar lira, faiz dışı fazla ise 5.8 milyar lira öngörülüyor.

Ağbal'ın verdiği bilgiye göre, önümüzdeki yıl bütçe giderlerinin 762.8 milyar lira, bütçe gelirlerinin ise yüzde 696.8 milyar lira olarak planlanıyor.

Gelecek yıl vergi gelirinde ise yüzde 15.2 artışla 599.4 milyar lira tahsil edilmesi öngörülüyor.

"Büyümede 2017'deki güçlü performansı önümüzdeki üç yılda aynen devam ettirmeyi temel amaç olarak belirledik" diyen Ağbal, "Kamu maliyesi, mali alanı kullanarak mali disiplinden vazgeçmeyerek büyümeye destek veriyor; 2018-2020'de de tüm göstergeler genişlemeci mali politikaların devamı olacak" dedi.

Haberin Devamı

Ağbal, maliye politikalarının önümüzdeki üç yılda finansal istikrarı güçlendirecek, enflasyonla mücadelede para politikası ile koordinasyon içerisinde, yatırım üretim ihracat ve istihdamı destekleyici nitelikte olacağını söyledi.

Türkiye ekonomisinin makro anlamda en güçlü olduğu alanların başında gelen bütçe dengesi geçen yıl yaşanan darbe girişiminin etkilerini azaltmak için alınan önlemlerle bozulmaya başladı. Bunun yanı sıra başta Kuzey Irak ve Suriye olmak üzere jeopolitik gelişmeler nedeniyle güvenlik harcamalarında planlanan artış da bu bozulmayı tetikleyebilecek bir faktör oldu.

GSYH'ya oran olarak bütçe açığı yüzde 1'den yüzde 2'ye çıkaran bu gelişmeler sonrası daha fazla bozulmanın önüne geçmek adına ise hükümet OVP ile birlikte bu tasarıda yer alan değişikliklerle 30 milyar TL'ye yaklaşan vergi artışlarına gideceğini açıkladı. Bu vergi artışların desteğiyle OVP'de bütçe açığının GSYH'ya oranı bu yıl yüzde 2, 2018 ve 2019'da yüzde 1.9, 2020'de ise yüzde 1.6 olarak öngörüldü.

Hükümet bütçe hedeflerini tutturmak için gündeme getirdiği gelir vergisinin üçüncü dilimindeki üç puanlık artıştan vazgeçip, MTV'deki yüksek oranlı artışı göreceli olarak düşürürken, ilk etapta sadece finansal kuruluşlarda ancak kalıcı olarak yükseltilmesi öngörülen kurumlar vergisini tüm kurumlar için yüzde 20'den yüzde 22'ye çıkardı. Ancak artış 2018-2020 dönemi ile sınırlandı. Bakanlar Kurulu'na bu artışı düşürme yetkisi de veriliyor.

Haberin Devamı

"Savunma ve güvenlik harcamalarına ayrılan kaynakları da 2018 için önemli ölçüde artırıyoruz" diyen Ağbal, "Özellikle modernizasyon adına bütçeden ilave 18 milyar TL'nin üzerinde kaynak ayırdık. Savunma Sanayi Fonu kapsamında ilave tasnif edeceğimiz kaynak modernizasyon ihtiyacı amacıyla olacak. TSK teknoloji tüm imkanları kullanmak üzere yeni projelere imza atıyor" dedi.

Ağbal, daha önceki açıklamalarında hem terörle mücadelenin hem de Irak ve Suriye'de devam eden güvenlik risklerinin başarı ile yönetildiğini belirtmiş ancak bu gerekçelerin savunma ihtiyaçlarını artırdığına da dikkat çekerek şöyle demişti:

"Artan jeopolitik-güvenlik riskleri savunma ve güvenlik birimlerimizin silah-teçhizat kabiliyetlerinin artırılması ve modernize edilmesini zorunlu kılıyor. Bu çerçevede artan ihtiyaçları karşılamak üzere Savunma Sanayi Müsteşarlığı bünyesinde olan Savunma Sanayi Fonu'na yeni kaynaklar oluşturmak üzere (bu) düzenlemeler yapılmaktadır."

Haberin Devamı

Ağbal'ın verdiği bilgilere göre kamu 2018 yılında toplam 141 milyar lira yatırım harcaması yapacak. Bütçede sosyal yardımlara 51 milyar TL, tarıma 30 milyar TL, reel sektör desteklerine 37 milyar TL kaynak ayrıldı.

Özelleştirme geliri hedefimiz 10 milyar TL olarak belirlendiğine de dikkat çeken Ağbal, "Hiçbir özelleştirme yapmasak bile 2018'de özelleştirme geliri (taksit ve tahsilattan) 6 milyar TL olacak" dedi.

İLK 9 AYDA BÜTÇE 31.6 MİLYAR TL AÇIK VERDİ

Ağbal'ın açıkladığı verilere göre 2016 yılı Eylül ayında 16.9 milyar TL açık veren bütçe, bu yıl Eylül'de 6.4 milyar TL açık verdi. Geçen yıl 10.7 milyar TL'lik faiz dışı faiz dışı açık ise Eylül'de 2 milyar TL faiz dışı fazlaya döndü.

Haberin Devamı

Öte yandan 2016 yılı Ocak-Eylül döneminde 12 milyar TL açık veren bütçe, 2017 yılı Ocak-Eylül döneminde 31.6 milyar TL açık verdi. Geçen yıl aynı dönemde verilen 29.6 milyar TL faiz dışı fazlaya karşın 2017 Ocak Eylül döneminde 15 milyar TL faiz dışı fazla verildi.

İlk dokuz ayda bütçe gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12.9 artarak 456.6 milyar TL olurken giderler yüzde 17.2 artarak 488.2 milyar TL olarak gerçekleşmişti.

Yine ilk dokuz aylık verilere göre Ocak-Eylül'de vergi gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17.1 artarak 385.3 milyar TL oldu.

"Önümüzdeki aylarda bütçenin gelir tarafında daha olumlu bir gelişme olacağına inanıyorum" diyen Ağbal, harcamalarda planlanan kontrollerin de etkisiyle yıl sonunda bütçe açığının 61.7 milyar TL'lik hedefin altında gerçekleşebileceğini belirtti.

 

BAKMADAN GEÇME!