Son dakika: ABD Suriye'yi vurdu

Güncelleme Tarihi:

Son dakika: ABD Suriyeyi vurdu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2017 19:51

Suriye’de An Tanf’taki bir üssün yakınlarında ABD koalisyon güçleri, "çatışmasızlık bölgesini ihlal ettiği" gerekçesiyle Esad rejimine bağlı birlikleri vurdu. Üst düzey bir Pentagon yetkilisi ABD uçaklarının Suriye’nin güneyinde yer alan El Tanf ilçesi yakınlarında Suriye rejimine ait bir konvoyu vurduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Reuters'ın geçtiği habere göre, ABD ordusu Suriye'de düzenlediği hava saldırısında ABD güçlerine doğru hareket eden, Suriye rejiminin desteklediği milisleri vurdu.

Vurulan grup içinde Suriye askerlerinin de olup olmadığı henüz bilinmiyor. 

AA muhabirine konuşan üst düzey bir Pentagon yetkilisi ABD uçaklarının Suriye’nin güneyinde yer alan El Tanf ilçesi yakınlarında Suriye rejimine ait bir konvoyu vurduğunu söyledi.  Yetkili “Bir Suriye konvoyuna El Tanf yakınlarında hava saldırısı düzenlediğimizi teyit ediyorum. Detaylarla ilgili bir açıklama yapacağız.” dedi.    

DHA'nın haberine göre ise iki Amerikan uçağı, çatışmasızlık bölgesini ihlal ettiği iddia edilen askeri araçların üzerine, "geri dönmelerini sağlamak amacıyla güç gösterisi" için gönderildi. Koalisyon yetkililerinin açıklamasına göre, araçların durmaması üzerine gönderilen iki uçak, askeri araçları bombaladı. Dün gece An Tanf’a doğru hareketlenen, Suriye’ye ait 20 askeri aracın tespit edildiği, bu araçlardan 13’ünün çatışmasızlık bölgesi sınırına girdikleri belirtildi.

Haberin Devamı

MATTİS’TEN SURİYE’DE HAVA SALDIRISI AÇIKLAMASI: KENDİMİZİ SAVUNURUZ

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Suriye’de Esad güçlerine düzenledikleri son hava taarruzuyla ilgili açıklama yaptı. Mattis, iç savaşta rollerinin artmadığını, ancak gerektiğinde savunma amaçlı hareket edeceklerini söyledi.

Suriye’ye ait askeri araçların "çatışmasız bölgeye girdikleri" gerekçesiyle bombalandığı hava saldırılarıyla hakkında bir soruyu yanıtlayan Mattis, "Suriye iç savaşındaki rolümüzü artırmıyoruz. Ancak birliklerimizi koruyacağız. Bu da, sadece Amerikan askerlerinden oluşmayan bir koalisyon unsurudur. Eğer bize karşı saldırgan adımlar atarlarsa, biz de kendimizi savunuruz," dedi. (DHA)

PENTAGON AÇIKLADI

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ise olay sonrası yaptığı detaylı açıklamada şu satırlara yer verdi, “Koalisyon 18 Mayıs’ta Suriye’nin El Tanf bölgesinin kuzeydoğusunda kurulu olan ayrışma alanında ilerleyen Suriye rejimi destekli kuvvetleri vurdu. Bu (ilerleyiş) El tanf’ta bulunan ABD ve müttefik kuvvetlerine tehdit teşkil ediyordu. Bu adım Rusya’nın Suriye rejimi destekli kuvvetleri geri çevirme girişiminin başarısız olması, koalisyonun güç gösterisi ve uyarı ateşinden sonra atıldı.”

Haberin Devamı

Anadolu Ajansı’na konuşan bir Pentagon yetkilisi saldırının sonuçları ile ilgili değerlendirmenin devam ettiği belirtirken, bölgede ABD’nin 100 civarında askeri bulunduğunu ve ABD’nin uzun zamandır bölgede DEAŞ karşıtı milis birlikleri eğittiğini söyledi.


ABD EĞİTİM VERİYOR

Yetkili ayrıca rejim destekli konvoyun ayrışma alanı içerisinde siper inşa etmek üzere malzeme ve iş makineleri taşıdığını tespit ettiklerini bildirdi. 

Amerikan medyasında yer alan bazı haberlerde ise rejim destekli kuvvetlerin 27 araçla El Tanf bölgesine 25 kilometre girdiği belirtiliyor.
Aynı zamanda rejime ait bir SU-22 tipi silahsız savaş uçağının bölgeye girmeye çalıştığı kaydedilen haberlerde, F-22 Raptor tipi ABD savaş uçaklarınca Suriye uçağına önleme yapıldığı ifade ediliyor.

Haberin Devamı

ABD, Irak, Suriye ve Ürdün sınır kavşağında bulunan El Tanf bölgesinde muhaliflerin elinde bulunan bir askeri kampta DEAŞ karşıtı muhalif kuvvetlere eğitim veriyor.

Geçen ay DEAŞ’ın kampa saldırması üzerine bölgede bulunan ABD askerleri, muhaliflerle birlikte DEAŞ ile çatışmaya girmişti.

Son dakika: ABD Suriyeyi vurdu

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!