Son 70 yılın en büyük dolunayı geliyor

Güncelleme Tarihi:

Son 70 yılın en büyük dolunayı geliyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2016 16:12

NASA, 14 Kasım'da yalnızca 2016'nın değil aynı zamanda 21. yüzyılın en yakın dolunayını göreceğimizi açıkladı

Haberin Devamı

Bilim insanları, 14 Kasım günü gözlemlenecek 'Süper Ay'ın 70 yıldır gerçekleşecek en yakın dolunay olacağını açıkladı. 25 Aralık 2034'e kadar bir daha bu kadar yakından görmeyeceğimiz Ay, ortalamadan yüzde 14 daha büyük ve yüzde 30 daha parlak gözlemlenecek.

21. yüzyılın en yakın Süper Ay'ı, en son 1948'in Ocak ayında Dünya'ya bu kadar yaklaşmıştı. NASA, "14 Kasım'daki dolunay yalnızca 2016'nın değil, aynı zamanda 21. yüzyılın en yakın dolunayı olacak.

Dolunay, 25 Kasım 2034'e kadar Dünya'ya bir daha bu kadar yakın olmayacak" açıklamasında bulundu. Fakat Ay'ın hangi noktadan gözlemlendiği, onun ortalama bir dolunaydan daha büyük olduğunu anlamak açısından önem arz ediyor. Eğer Ay uzakta ve tepedeyse, etrafında kıyaslama yapacak bir yapı yoksa, onun normalden daha büyük olduğunu anlamak biraz daha zor olabilir. Fakat Ay'ı ufuk çizgisine oturmuş şekilde gözlemleme şansınız varsa, o halde 'Ay illüzyonu' denen durum yaşanabilir.

Haberin Devamı

NASA durumu şöyle açıklıyor:

"Ay ufuğa yakın olduğunda, ağaçların, binaların ve diğer objelerin arasından gözlemlendiğinde doğal olmayan bir şekilde büyük görülebilir. Bu etki optik illüzyondur."Kaynak: Son 70 yılın en büyük dolunayı geliyor 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!